Ondergrondse post: briefje aan Art

Ondergrondse post: briefje aan Art

Geschreven door Yvette Neuschwanger Laatste update:

Hé die Art,

Mag ik je even lastigvallen? Ik wilde je gisterenavond eigenlijk al een briefje sturen, maar dat lukte helaas door persoonlijke omstandigheden niet. Niet dat ik het heel erg vond om een keer een aflevering van WIDM te missen, aangezien de afvaller dit keer vooraf al was uitgelekt.....dan is de spanning er wel af kan ik je vertellen. (heb wel nog op tijd mijn poule kunnen aanpassen, dat dan weer weer wel :-) )

Maar goed, het is meer dan slordig. Vind ik. Waarschijnlijk ook een gevolg van het feit dat je nu met jouw fabeltastische programma op de zaterdagavond zit. Tja, dan wil die stagiaire webredactie ook gewoon genieten van zijn vrije avond en uploadt hij sommige bestanden nét iets te vroeg.....

Wees maar niet bang, ik ga niet klagen over de gewijzigde uitzenddag (al vond ik de donderdag zooooo heerlijk), maar ik wil toch wel even klagen over de (beeld)redactie hoor. Om te beginnen met de meer dan duidelijke Klaashint in de tweede aflevering. En hield het daarna nou nog op...maar nee, elke aflevering is het zo ontzettend IN YOUR FACE dat het Klaas is, dat ik er een beetje moedeloos van word. Laat ik het zo zeggen.....als straks aan het einde blijkt dat Klaas inderdaad de mol is, dan weet ik niet of ik een volgend seizoen nog van de partij ben. (Aan de andere kant....vorig seizoen werd Rik van de Westelaken ook enorm verdacht door de beelden en bleek hij het niet te zijn. Dát vind ik dan wel weer leuk). Ook deze aflevering was het weer één en al Klaas qua verdachte zaken. Gelukkig wees ook heel veel weer in de richting van mijn mol, anders zou ik het echt niet leuk meer vinden.

Zullen we anders even de aflevering doornemen? Dan snap je misschien beter wat ik bedoel...

Klaas (heel) Vaak

De opdracht begon in het theater en ik dacht gelijk...hé, een leuke hint naar mijn mol (Rop). De opdracht was meer dan grappig: in drietallen, twee identieke eetkamers inrichten. Eetkamers waar ik nog geen vork zou durven aanraken, zo wit was het, maar goed. Het moest echt helemaal identiek zijn, dus werden er ook meetlinten uitgedeeld. En natuurlijk zag ik het gehannes met de jokers wel. En natuurlijk was het dom van Annemieke dat ze de joker had teruggelegd, maar ik zag vooral Klaas.

Klaas, die nog even ging twerken tegen de eettafel (die zojuist op de centimeter af op de juiste plaats was gezet).
Klaas, die wel heel erg doof was voor de aanwijzingen van Cécile.
Klaas, die kiest voor de moeilijke opties (dun boek, dik boek, dun boek, dik boek....) in plaats voor de meest eenvoudige.

En wie was er begonnen met het meten in inches trouwens? Ook zo logisch...not. Nou ja, net als jij was ook ik niet verrast dat de opdracht mislukte. Op naar een nieuwe uitdaging!

Down to earth

De tweede opdracht leek een hele simpele. Leek, inderdaad. Maar ja, bij WIDM is niets wat het lijkt, zo bleek ook nu weer. Er waren twee teams: Cécile, Annemieke en Tim waren 'uit de hoogte' en Rop, Klaas en Taeke waren 'down to earth' (earth....als in aarde...als in mol?). Beide teams hadden een lijst met woorden die ze moesten vertalen; de één van Spaans naar Nederlands en de ander...juist, andersom. En dat alles in een bewegend kabelbaanbakkie.

Alleen had elk team nou nét het verkeerde woordenboek en moest er dus vanuit het ene bakkie goed gecommuniceerd worden met het andere bakkie. En tja, communiceren...dat blijft een vak apart hè. Het ging dan ook niet goed, het onafscheidelijke duo Tim-Taeke werkt niet los van elkaar. Tims gestuntel aan de telefoon was tenenkrommend. Kon dat ding trouwens niet op speaker? En dan nog wat...het waren toch smartphones? Hadden ze de woorden niet gewoon kunnen googlen? Enfin, ik heb mij deze opdracht compleet gefocust op Rop (mijn mol) en expres niet zo op Klaas gelet. Rop maakte mijn verwachtingen meer dan waar. Om te beginnen met het schimmige shirt dat hij droeg, maar ook het feit dat hij het roer overnam halverwege en een soort van eenmanszaak begon (om zogenaamd de opdracht te redden) was opmerkelijk. Om daarna big time te falen. En waarom hing hij te vroeg op? Ze hadden nog wat tijd over....mmmmm

Oh en Art, één vraagje nog....hoe kan het dat Tim tijdens de biecht al die woorden plots vlekkeloos uit zijn hoofd wist? Vond ik ook wel een dingetje moet ik zeggen. Blijf het trouwens wel een heerlijk joch vinden, goed gecast wat dat betreft! Leuk ook dat hij in de bus het voorstel deed voor een nieuwe penningmeester....beetje reuring veroorzaken, love it. Alhoewel Cécile uiteindelijk de meeste reuring veroorzaakte door te zeggen dat ze de mol had ontdekt op de achterkant van het geld....de gezichten van zowel Klaas als Rop spraken boekdelen (jaloezie of angst? Ik ben er nog niet uit). Goed, op een vrij volwassen manier (lootje trekken) werd de nieuwe penningmeester gekozen en nu draagt Annemieke het foeilelijke portemonneetje van Cécile met zich mee.

Zoektocht naar jezelf...

De laatste opdracht vond ik het leukste. In twee teams per auto op zoek naar 9 kandidaten. Want hé, in het spel zijn er 9 kandidaten en één mol, toch? Logisch dan ook dat de mol (althans, mijn mol) niet bij de eerste 9 kandidaten zat maar als laatste overbleef. Het was wel leuk om te zien hoe de twee teams een compleet verkeersinfarct veroorzaakten terwijl ze her en der hun levensgrote kartonnen evenbeelden in aan het laden waren. Te grappig ook dat ze op een goed moment werden ingehaald door locals op rollerskates.

Met de aanwijzingen op de rug van de kartonnen kandidaten werd de locatie van de laatste onthuld. Korte woorden, die samen een zin vormden. De aanwijzing op de rug van Klaas was 'kandidaat'. En wat was de titel van deze aflevering ook alweer, Art? Juist, 'Misplaatst'. Nu hou ik het er maar op dat Rop, die als laatste werd gevonden 'misplaatst' was, aangezien het best raar is voor een mol om zich op het hoogste punt te bevinden. Met alle kartonnen look-a-likes moest de groepsfoto van aflevering één worden nagemaakt en dat was geen punt, want....ze hadden met elkaar afgesproken elke keer op dezelfde plek te gaan staan. Dus. Ook dat kunnen ze niet...posities onthouden....wat een magere opbrengst voor de pot deze aflevering. Jammer.

Tot volgende week. Hoop ik.

Jammer ook van het vertrek van Cécile, had haar nog wel wat langer willen zien. Grappig dat jullie overduidelijk in beeld brachten dat 'ze op Klaas zat', alsof je in deze fase van het spel de kijkers nog wat zand in de ogen kunt strooien (ik hoop het zo, ik hoop het zo....lekker onverwachte ontknoping, dat zijn de beste!)

Enfin, ik wil voorstellen Art, dat als Klaas inderdaad de mol is, dat jullie volgend jaar met een fris en fruitig productie- en redactieteam aan de slag gaan. Dat dit soort zaken niet meer kunnen gebeuren, zeg maar. En hé, als je dan toch wat wijzigt...dan graag ook weer gewoon terug naar de donderdag, zou ik zo fijn vinden!

Ik zal je niet langer lastig vallen, vanaf volgende week stuur ik gewoon weer een briefje naar één van de kandidaten, zoals afgesproken. Althans, dat hoop ik....het kan zijn dat door persoonlijke omstandigheden de post later komt of zelfs uitblijft. En dat is niet omdat ik afhaak vanwege de Klaas overkill hoor, ik ben en blijf groot fan van WIDM! Daarom hoop ik ook dat ik volgende week gewoon weer achter mijn laptopje kan kruipen.

Tot volgende week!

Liefs Yvette

 

PS: even nog één vraagje....is het contractueel vastgelegd dat jij bij de executie, tussen het intikken van de naam op de laptop en het indrukken van de entertoets, minimaal 30 seconden voorbij laat gaan? Kom op, dat kan toch veel sneller.....

 

Fotocredits: Michel Schnater / AVROTROS