Ondergrondse post: briefje aan Simone

Ondergrondse post: briefje aan Simone

Geschreven door Yvette Neuschwanger

[caption id="attachment_51611" align="alignleft" width="300"] Foto : Michel Schnater[/caption]

Hé die Simone,

Jij bent zeker wel opgelucht na deze aflevering hè? Als enige 'verlost' van de onzekerheid of je wel of niet de test goed hebt doorstaan. Nu denk ik niet dat de titel van deze aflevering op jouw momentje sloeg, maar het past er wel goed bij.

Ik weet dat ik je pas nog een briefje heb geschreven, maar van alle kandidaten kon ik niet anders dan deze Ondergrondse Post toch weer aan jou te richten. Niet alleen vanwege het feit dat jij als enige je scherm kreeg te zien, ook omdat jij altijd zo op de achtergrond bent dat ik je nooit écht van mijn verdachtenlijstje heb geschrapt. En zeker na vanavond niet. Al blijft Stine met stip op één staan hoor, zeker ook na vanavond.

Al was dit sowieso één grote aflevering met vage hints naar en verdachte acties van al je medekandidaten. Het begon al met die autorit naar Tskaltoebo. Waarin we een prachtig shot van een Rapunselachtig huisje te zien kregen en Olcay in de auto haar haar aan het vlechten was. Verveling? Toeval? Ik geloof niks meer, zie overal spoken.

Zoals tijdens jullie gesprek op het terras over wie er eventueel naar huis zou moeten. Je weet wel, dat gesprek waarbij jij nogal stellig was over het feit dat je glansrijk de finale zult halen (waar komt dat zelfvertrouwen vandaan dan?). Het was een vermakelijk gesprek, daar niet van, maar ik -paranoïde als ik ben- werd vooral afgeleid door de servethouders op tafel.

Een stille hint naar Ruben?

 

Hij had ook al zo'n rare uitspraak tijdens zijn biecht, waarin hij aangaf Loes te missen. Want daar kon hij zo lekker mee kletsen 'als het spel even uit was'. Gekke opmerking toch, Simone? HET SPEL IS NOOIT UIT! Behalve als je de mol bent dan. Dan kun je zelf besluiten wanneer je even een pauze inlast.

Ruben wil pas naar huis na het laseren (voorkennis?) Jij gaf aan dat je in ieder geval niet naar huis wilde voordat je op iets of iemand had mogen schieten. Waaruit ik kan opmaken dat ik niet de enige ben die de opdrachten dit seizoen wat tam vind.

Roomservice....

Gelukkig heeft Georgië ook hier en daar nog een oud, vervallen hotelcomplex leegstaan, wat in ieder geval een mooi decor leek voor een spannende opdracht (ik heb de hotelopdracht uit 2016 nog in mijn hoofd, met die doodenge piccolo). Een complex met 50 kamers, die jullie allemaal open moesten maken om geld te verdienen. Iedereen kreeg een sleutelbos met 10 sleutels eraan. Klein puntje van aandacht: op de penningmeester na werden jullie allemaal in een aparte kamer opgesloten. Jullie moesten dus ook elkaar bevrijden om alle deuren te kunnen openen. En, ook al was het één oude, muffe zooi, de redactie had wel rekening gehouden met wie ze waar hadden opgesloten. Zo stond jij in een wat stoffige, maar verder onopvallende ruimte, kreeg Jan een kamer waar -aan het beddengoed te zien- af en toe nog wel eens een illegaal feestje wordt gehouden, maar werd Olcay een kamer toebedeeld waar alles in ieder geval netjes opgevouwen en aan kant was. En Stine had dan weer een soort van hele ruime suite. Maar ja, zij is dan ook geen kandidaat. (of verwees het feit dat Ruben de gangen mocht bewandelen naar de tunnelgangen van de mol? Mmm, nee....). Geïnspireerd door de setting kweelde jij nog met spannende stem "Here's Johnny....". Doelde je hiermee op de film de Shining of introduceerde jij jezelf als Mol? (Zo heet Johnny toch van zijn achternaam?)

Goed. Ik ga niet heel de opdracht samenvatten. Daarvoor was ie eigenlijk te saai en te vaag. In het kort kwam het erop neer dat Ruben als eerste Jan wist te bevrijden. Die op zijn beurt Olcay's kamer opende en zij had weer de sleutel van jouw kamer. Iedereen maakte lekker veel herrie, dus de betreffende deuren werden snel gevonden. Iedereen behalve Stine dan. Die stond een beetje lafjes tegen de deur te tikken om maar zoveel mogelijk haar stem te sparen ofzo. Heel vreemd. Wat ook vreemd was, was dat Ruben tot 2x toe een enveloppe met hints vond. (nogmaals: voorkennis?) Zo heeft hij ook 2 jokers weten te bemachtigen. Maar goed, jij had ook geluk toch? Net als Jan vond ook jij een joker, toch lekker meegenomen. Ergens op een kamer lag ook een briefje van € 500 die wel is meegenomen maar nooit in de pot is beland. Dubieus ook. Terecht dan ook dat Olcay iedereen nog even aan een bodysearch onderwierp. Al moet ze daar toch echt nog wat beter op oefenen. En jee Simone, wederom was jouw bijdrage aan de pot € 0,00 exact. Net als Stine, al verbaasde mij dat dan weer helemaal niks.

Tetris met Lada's versus the Voice of Georgië

Door die bodysearch van Olcay was wel Stine's nieuwsgierigheid gewekt, want tijdens een rendez-voustje van Olcay en Jan stond zij heimelijk aan de deur te luistervinken. Maar los van wat puberaal gegiechel nadat Jan iets bijzonders in de broek van Olcay vond (ja dit klinkt fout, maar het ging om een namaak zwarte vrijstelling), gebeurde er weinig opmerkelijks op die kamer. Ik vond jouw gesprek met Ruben wat dat betreft veel interessanter. En dan met name jouw uitspraak 'Ja, ik ben de mol'. Voelde je je verlost na deze woorden?

Enfin, tijd voor een potje levend Tetris. Nadat Art zijn Lada eindelijk op de handrem had weten te zetten, legde hij de spelregels even kort uit. Of jullie even drie families wilden verhuizen op het platteland. In een Lada. Doel was om zoveel mogelijk kringloopetalagemateriaal (damn wat een goed scrabblewoord ook weer) in de auto te proppen en te verplaatsen. Stine vond dat zij al eerder had bewezen een goed duo te zijn met Jan en Ruben en Olcay vlogen ook in elkaars armen, dus stond jij er weer alleen voor. Althans, de eerste 1,5 minuut. Toen vluchtte Stine jouw kant op want volgens haar kon Jan het wel alleen af. (volgens mij was ze gewoon wat tijd aan het verspillen). Eén wijk verder liet Ruben vooral Olcay het zware werk doen, terwijl hij stond te pielen met een sjorband. Wat om onduidelijke redenen steeds 'touw' werd genoemd. Iemand heeft niet goed opgelet als padvinder. Om het goed te maken riep hij af en toe wat aanmoedigingen en noemde hij haar zelfs een keer liefkozend 'Ol'.  Rijmt op....juist.

Net toen jullie dachten dat je klaar was, kwam Art met nog wat gevonden voorwerpen op de proppen. Oh en of jullie ook een Georgiër een lift wilden geven. Tuurlijk joh. Vraag me niet hoe jullie het voor elkaar kregen, maar tussen de complete huisraad werd ook nog in 2 Lada's een vrouw weggefrommeld. Behalve bij Jan, maar die was drie kringloopwinkels tegelijk aan het verhuizen geloof ik. Mooi ook om te zien hoe hij met één hand het stuur bediende, terwijl hij met links met zijn pink een stoelpoot onder controle hield en met zijn duim de achterdeur af en toe een zetje gaf. Alleskunner. Ook enorm gelachen om Ruben, die Irma als passagier had. Geklemd tussen matras en tafelblad, pakte deze Georgische haar 5 minutes of fame en zette een plaatselijke meezinger in. Een potje met vet, maar dan anders zeg maar. Lang verhaal kort: er is heel veel verhuisd, Art was verbaasd en trots tegelijk en de pot werd met € 1250 gespekt.

En ja, als de pot dan door die magische grens van  € 10.000,= gaat, dan snap ik het wel dat jij oppert dat er een andere penningmeester moet komen. Alleen kwam die open sollicitatie van jou niet helemaal goed tot zijn recht, want uiteindelijk is het nu Jan die de poen mag beheren. Misschien wel zo veilig ook, vertrouw jou toch nog niet helemaal. En Ruben was verlost (hé daar issie weer) van zijn taak als penningmeester.

Kandidaten testen in een sanatorium....eh, oké

Ergens in de Georgische bush blijkt Lt. Starbuck het oude Battlestar Galactica schip te hebben geparkeerd en daar mochten jullie je gaan voorbereiden op de test. Wat best raar was, want er waren nog maar 2 opdrachten geweest, maar goed. Jij was zo slim om je joker in te zetten en Jan en Ruben volgden dit voorbeeld. Oh en Stine dan, al was in het haar geval een zwarte vrijstelling die alle jokers in één keer uitschakelde. Olcay verdenkt jou trouwens. Omdat je aan de ene kant alles beter weet  maar aan de andere kant te lui bent om geld binnen te halen. Tja, ik snap haar theorie. Trouwens gek dat we een screenshot van jouw test te zien krijgen waarop bij de vraag 'Wie is de mol?' de naam Stine niet in het rijtje voorkomt. Ik ga er maar vanuit dat dit een editfout is en dat dit het scherm van Stines test was.

Na de test volgde -nog- geen executie. Jullie kregen allemaal de kans om door te gaan bij de allerlaatste opdracht. Hierbij moesten jullie in 2 teams vragen beantwoorden over de opdrachten tot nu toe. Inzet: geld winnen of een scherm wegspelen. Jij en Stine (stonden rechts van Art, precies waar op de poort achter Art ook de letter M te zien was) moesten bij een fout antwoord een geldbedrag omdraaien (dat was dan niet meer te verdienen) of een groen scherm omdraaien (de naam van de kandidaat op de achterzijde zou dan zijn/haar scherm te zien krijgen). Bij het andere team was het net andersom: hier konden rode schermen op groen gedraaid worden (deze kandidaten hoefden hun scherm dan niet te zien) of geld weggedraaid worden zodat het in de pot terecht zou komen. Op Olcay na ging iedereen voor de schermen. En het ging ook super goed, qua antwoorden op de vragen. Behalve Stine dan, die had wat moeite met decimalen zo leek het. Die rondde tot 2 keer toe een antwoord af naar beneden, waardoor ze geld uit de pot weg kon houden.

Al spande Olcay de kroon door een vraag waarop zij zelf het antwoord was fout te beantwoorden. Je zou bijna denken dat ze jou eruit wilde hebben. Wel enorm gelachen om Jan trouwens. Niet om het flauwe grapje dat hij geld had gedraaid en jou en Stine bijna op de kast had, nee vooral om de manier waarop die man een trap oploopt. Ik zweer het je, heb je een keer een rotavond, gewoon even dat stukje terugkijken. Hilarisch.

Goed, jij kreeg je scherm te zien en het was voor jou in ieder geval informatief. En niet definitief zoals Jan grapte. Jij ging voor Ruben en zit nog in het spel. Mmmm...ik noteer 'm even en zie met ongezonde belangstelling de volgende aflevering tegemoet.

Slaap lekker voor nu Simone,

groet Yvette