Wilfred de Bruijn maakt reisserie over Frankrijk

Wilfred de Bruijn maakt reisserie over Frankrijk

Geschreven door Daniël Schalk

De Nederlandse Parijzenaar Wilfred de Bruijn, bekend als tafelheer in De Wereld Draait Door, ontrafelt in het nieuwe VPRO-programma Op zoek naar Frankrijk met scherpe blik én humor de ziel van Frankrijk en ontdekt achter de clichés een intrigerend land vol tegenstellingen.

De aanslagen van januari en november vorig jaar wierp bij veel Fransen de vraag op wat er nog over is van de waarden Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap, die de pijlers vormen van de Franse Republiek. De Bruijn onderzoekt wat het vandaag de dag nog eigen betekent om Frans te zijn.

Hij doorkruist het hele land en gaat in gesprek met boeren en buitenlui, filosofen en leraren, jongeren uit de buitenwijken en telgen uit de Franse elite, Bretonse nationalisten en fervente Front National aanhangers om uit te zoeken of Frankrijk trots genoeg is om hun waarden nieuw leven in te blazen.

De Bruijn was tot 2013 een onbekende Nederlander in Parijs, waar hij sinds 2003 woont en werkt. Frankrijk, Nederland en de rest van de wereld maakten met hem kennis toen hij een foto van zijn gemolesteerde gezicht op zijn Facebook-pagina had gezet na een mishandeling op straat in Frankrijk.

De daders wilden de homoseksuele Wilfred en zijn partner een lesje leren. De Nederlandse Parijzenaar vertelde aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door zijn verhaal. Tegenwoordig schuift hij nog regelmatig aan in het praatprogramma, als tafelheer van Matthijs.

Wilfred viel bij de VPRO op door zijn ‘welbespraaktheid, humor, zelfrelativering en grote kennis van Frankrijk’. Voor de VPRO waren dit genoeg redenen om met hem een serie over Frankrijk te maken. De reisserie over Frankrijk is de opvolger van het VPRO-programma Langs de oevers van de Yangtze.

Op zoek naar Frankrijk is vanaf zondag 20 maart, zes weken lang, om 20:15 uur te zien op NPO 2.

Zet je wekker voor Op zoek naar Frankrijk op TVblik.nl