Filmrecensie: The Jungle Book

Filmrecensie: The Jungle Book

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

''Bijzonder, uniek en vooral adembenemend''

Walt Disney heeft van een oud verhaal een nieuwe versie gemaakt.  In 1967 werd de tekenfilm van The Jungle Book uitgebracht. Nu in 2016 is er een compleet nieuwe versie van dit wereldberoemde verhaal gemaakt. In The Jungle Book draait het om de jongen Mowgli (Neel Sethi). Hij wordt dankzij panter Bagheera (Ben Kinsley) opgevoed door wolven. Maar dan blijkt het al snel dat een jungle geen plek is voor een mensenkind, of misschien toch wel?

Vanaf de allereerste minuut ben je als kijker meteen betrokken in het bekende verhaal. Het verhaal begint niet bij het begin, maar komt met meerdere terugblikken. Het eerste moment laat zien hoe Mowgli met zijn familie omgaat. De familie is blij met Mowgli, maar ook weten zij dat hij een mensenkind is en niet past in de jungle.

De beelden van The Jungle Book zijn ongelooflijk goed gemaakt. Het ziet er allemaal levensecht uit. De dieren, zoals de wolven, olifanten en natuurlijk Bagheera de panter en Baloo de beer (Bill Murray). zien er stuk voor stuk levensecht uit. Alles is gemaakt met de computer, maar het ziet er zeker niet onecht uit. Dit maakt The Jungle Book ook een reden om deze film te gaan zien.

''Magische vriendschap tussen mens en dier''

Het verhaal laat ook een magische vriendschap tussen mens en dier zien. Tussen de wolven en Mowgli is het alsof zij echt familie van elkaar zijn. Bagheera lijkt een soort mentor te zijn van Mowgli. Hij houdt alles goed in de gaten. Zeker als de gevaarlijke tijger Shere Khain (Idris Elba) op het toneel verschijnt.

Door een water te kort moeten alle dieren in de jungle leven volgens de gemaakte afspraken. Maar wanneer Shere Khain opduikt is iedereen op zijn hoede. De spanning is duidelijk voelbaar wanneer Shere Khain opmerkt dat Mowgli tussen de dieren leeft. Hij heeft een plan die hij wil uitvoeren: wraak op het mensenkind.

''Bijzondere momenten tijdens de terugblikken''

Tijdens een terugblik zie je als kijker waarom Shere Khain een hekel aan mensen heeft. Door een gevecht met de vader van Mowgli is Shere Khain blind geworden aan één oog. Maar het jachtinstinct is nog altijd aanwezig. De spanning is ontzettend goed opgebouwd. Als kijker voel je de angst van de dieren als zij oog in oog staan met de tijger. Maar dan laten de wolven zich niet kennen. Voor familie doe je alles en heb je alles over. Een mooie boodschap die meerdere keren terug lijkt te komen.

Voor Mowgli breken moeilijke tijden aan. Hij moet afscheid nemen van zijn familie. Een reis door de gevaarlijke jungle is het gevolg. De tocht in de jungle is magisch in elkaar gezet door Disney. Als kijker volg je deze reis op de voet. Met alle gevaren die daarbij komen kijken. Zeker wanneer de sluwe slang Kaa (Scarlett Johansson) opduikt. Net als in de tekenfilm probeert Kaa Mowgli te hypnotiseren. Het lijkt er niet goed uit te zien voor Mowgli.

''Naast spanning en actie ook genoeg humor''

Maar dan is er ook meer dan genoeg ruimte voor humor. Naast de spanning en actie zorgt Baloo voor de nodige dosis humor. Baloo sluit Mowgli meteen in zijn hart. De twee sluiten een bijzondere vriendschap. Meteen wacht je als kijker op de prachtige muziek. Die wordt dan ook zeker ingezet op een bijzondere manier. Het nummer van Baloo (Als je van beren leren kan) komt in The Jungle Book prima tot haar recht.

Lang kunnen Baloo en Mowgli niet van elkaar genieten. De apen krijgen lucht van de innige vriendschap tussen de beer en het mensenkind. De spanning wordt wederom tot een hoogtepunt gebracht. De apen hebben één doel: Mowgli offeren voor hun leider. Dan wordt duidelijk wat het doel is geweest. Mowgli moet voor koning Lowie (Christopher Walken) vuur maken.

De spanning wordt langzaam opgebouwd. Die komt tot een hoogtepunt wanneer Mowgli moet vluchten voor de gevaarlijke en bovendien enorme aap Lowie. Als kijker raak je niet uitgekeken door deze spannende scene. Als dat nog niet genoeg is, wordt het alleen nog maar spannender. Unieke beelden die je zeker niet snel meer zult vergeten.

''Een spectaculair gevecht tussen een panter en een tijger''

Het grootste gevaar moet dan nog komen. Shere Khan wil een einde maken aan het leven van Mowgli. Daar heeft hij werkelijk alles voor over. Dan blijkt hoe dapper de jonge Mowgli is. Hij wil het opnemen tegen zijn grootste vijand uit de jungle. Het gevecht gaat Mowgli niet alleen aan, hij weet iedereen aan zijn kant te krijgen.

Het gevecht tussen Shere Khan en onder meer Baloo en Bagheera is spectaculair. Dit ziet er ontzettend goed uit, zeker wanneer Bagheera de aanval inzet. De beelden hierbij zijn vrij uniek en lijken net echt. Shere Khan lijkt niet te kunnen stoppen en weet iedereen van zich af te schudden. Het wordt een één-op-één gevecht tussen Shere Khan en Mowgli.

''Een film met een boodschap''

The Jungle Book is een prachtige film met een mooie boodschap. Voor je familie heb je werkelijk alles over. Samen sta je sterker tegen al het gevaar. Unieke beelden die zorgen dat je als kijker vanaf het eerste moment gefocust blijft op het verhaal. Het is een film die je zeker niet snel zult vergeten. Een film die je zeker weet te raken.

Disney heeft werkelijk goud in handen. Met de tekenfilm uit 1967 had Disney al goud, maar dat goud wordt nu omgesmolten tot nieuw goud. Een remake van een succes is soms vragen om moeilijkheden, maar bij The Jungle Book is het meer dan gelukt. De beelden zijn mooi en goed in elkaar gezet. Dit is geen film voor jonge kijkers, maar de mensen die heen gaan zullen zeker geen spijt krijgen.

Een Disneyfilm heeft altijd mooie en herkenbare muziek. Naast het nummer van Baloo is er nog een herkenbaar nummer. Dat nummer, I Wanna Be Like You van Lowie, is ook aanwezig. Dit nummer werd twee jaar geleden opnieuw uitgebracht door Robbie Williams en Olly Murs. Wie weet is het een goed idee om dit nummer nu opnieuw uit te brengen. In Nederland is dit nummer niet officieel uitgebracht. Maar wie weet gaat dat nu wel veranderen.

The Jungle Book is een film waar spanning, actie, humor, liefde en muziek elkaar in een rap tempo opvolgen. Een mooie combinatie die zeker indruk op mij heeft gemaakt. Het deed mij in het begin even denken aan de film Life of Pi. Iedereen heeft familie en vrienden waar die op terug kan vallen. Zeker in moeilijke momenten heb je familie en vrienden nodig.
Kortom een echte aanrader!