NPO last programma’s over Muhammad Ali in

NPO last programma’s over Muhammad Ali in

Geschreven door Daniël Schalk

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) past de programmering van NPO 1 en NPO 3 aan vanwege het overlijden van de Amerikaanse bokser Muhammad Ali. De bokser is zaterdagochtend op 74-jarige leeftijd overleden, nadat hij donderdag werd opgenomen in het ziekenhuis.

Ter nagedachtenis aan Muhammad Ali zendt NPO 1 zaterdagavond de programma’s Studio Sport: The Greatest (NOS) en ‘Nog 1 keer opstaan voor Ali’: "The Thrilla in Manilla" uit. Het MAX-programma Paul van Vliet 80 jaar: Er is nog zoveel niet gezegd van 23:45 uur komt te vervallen.

Op NPO 3 maakt het KRO-NCRV-programma Varg Veum van 20:50 uur plaats voor de documentaire The Trials Of Muhammad Ali, de eerste film over Muhammed Ali's strijd buiten de ring en zijn levenslange spirituele transformatie. De VPRO zendt de documentaire over Muhammad Ali uit.

De film vertelt het verhaal over de bokser die in een bittere juridische strijd raakte met de Amerikaanse overheid toen hij zijn geloof en geweten boven roem en fortuin stelde en weigerde als soldaat dienst te doen in Vietnam en schetst hoe de legendarische bokser zich ontwikkelt.

Steeds weer gaat hij een strijd aan die verder gaat dan de boksring en confronteert hij zijn publiek met kwesties over macht, ras, geloof en identiteit. De opkomende sportheld trekt zich er niets van aan dat hij daarmee de woede over zich heen krijgt van het publiek, dat zijn keuzes niet accepteert.

Op NPO.nl is een uitzending van Andere Tijden Sport over Mohammed Ali uit juni 2009 terug te kijken. In 1976 bracht de Amerikaanse bokser een bliksembezoek aan Nederland, met hilarische hoogtepunten in Volendam. Presentator Tom Egbers blikt daarop terug in Andere Tijden Sport.

Studio Sport: The Greatest is om 23:00 uur te zien op NPO 1.

'Nog 1 keer opstaan voor Ali': "The Thrilla in Manilla" is om 00:25 uur te zien op NPO 1.