Cover of Gecoverd?!: Last Christmas

Cover of Gecoverd?!: Last Christmas

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

In de muzikale rubriek Cover of Gecoverd?! neemt Sebastiaan twee varianten van één nummer onder de loep. Het nummer is hetzelfde, maar wordt door verschillende artiesten gezongen. Wanneer is een cover geslaagd? En welke is beter: De cover of het gecoverde nummer?

Op Eerste Kerstdag is het tijd voor de allereerste editie van Cover of Gecoverd?! Een mooi moment op stil te staan bij het kerstnummer Last Christmas. Dit nummer komt iedere kerst weer terug. De versie van Wham! is één van de populairste kerstnummer ooit gemaakt. De sfeer die Wham! weet neer te zetten is heel speciaal.

Gecoverd: Wham!

Last Christmas gaat over de liefde tussen twee mensen die na een jaar over is. Wham! zingt over de kerst van een jaar geleden, toen bleek er liefde in de koude lucht te hangen. Maar de liefde bleek maar kort te zijn, want de volgende dag was de liefde alweer over. Eigenlijk is het een beetje een treurig nummer, maar wel een nummer die mij bij blijft. De melodie van Last Christmas is in één woord; geweldig. Bij het horen van de melodie denk je meteen weer aan de kerstdagen. Iedereen kan het kerstnummer dan ook moeiteloos mee zingen.

In 1984 werd het nummer uitgebracht. Aan de melodie is ook wel te horen dat Last Christmas in de jaren '80 is gemaakt. George Michael heeft het nummer zelf geschreven. In de videoclip is de spanning voelbaar tussen George en de vriendin van een vriend van George. De twee denken terug aan de vorige kerst. Toen was er nog sprake van liefde tussen de twee. Maar een jaar later is die vriendin George alweer vergeten.

Wham! - Last Christmas:

Cover: Cascada

Last Christmas is een vaak gecoverd nummer. Je kunt bijna vragen wie het nummer niet gecoverd heeft. Neem nu de Duitse band Cascada. Die maakte in 2007 er een remix versie van. Meteen hoor je dat er een Cascada melodie overheen gegooid is. Of het bij Last Christmas past, is sterk de vraag. Voor de fans van Cascada klinkt het wellicht als muziek in de oren. Maar ik word er niet heel vrolijk van.

Cascada is vooral bekend van haar uptempo dance muziek. Zo werd de band bekend met de hit Everytime We Touch. De nummers die Cascada uitbracht waren best prettig om naar te luisteren. Maar toen de band besloot om Last Christmas te coveren, schrok Sebastiaan toch wel. De hele sfeer van het kerstnummer is in één klap weg. Wie weet probeerde Cascada er een nieuwe versie van te maken.

Cascada - Last Christmas:

Conclusie

Een cover maken is één ding, maar van sommige nummers blijf je gewoon af. Last Christmas is hier een mooi voorbeeld van. In dit geval zeg ik dat de cover het beste is én blijft. Wham! zorgt echt voor een kerstgevoel. Cascada deed niet eens haar best om die sfeer vast te houden. Zij wilden er een party kerstnummer van maken. Helaas is dat niet helemaal gelukt.

Hieruit blijkt maar weer dat de cover toch mooier is. De sfeer die de cover overbrengt is zo speciaal, daar kan geen gecoverde versie overheen komen. Toch zijn er ook covers die wel beter klinken dan het origineel. Een mooi voorbeeld hierover is morgen, op Tweede Kerstdag, te lezen.

Maar welke versie vinden jullie beter? De versie van Wham! of toch de versie van Cascada? Laat het vooral weten!

Morgen komt op Tweede Kerstdag weer een nieuwe kerst-editie van Cover of Gecoverd. Dan zal er opnieuw een kerstnummer centraal staan. Welke van de twee is beter en vooral waarom? Om welk kerstnummer het gaat lees je morgen in de tweede editie van Cover of Gecoverd!

Foto: Screenshots YouTube / Bewerking door Showbizznetwork.nl