Big Brother: Een oud bewoner terug in het huis en strijden voor macht
Bron: RTL / Wesley de Wit

Big Brother: Een oud bewoner terug in het huis en strijden voor macht

Geschreven door Luc van der Velde

Elke zaterdag blikt Luc terug op de voorbije week in het Big Brother-huis.

We komen steeds dichter bij de finale van Big Brother 2023. Week 9 is bijna voorbij en wat voor een week. De bewoners moesten elke dag met en tegen elkaar strijden voor de Power of Nomination. Ook moest telkens een ander duo elke avond een gerecht klaarmaken voor alle bewoners en werd er stiekem een verjaardagstaart voor Charlotte gebakken, maar dit liep niet zoals afgesproken. Twee bewoners mochten de Secret Room in en een oud bewoner betreedde opnieuw het huis. Ik praat je weer graag bij, dit was week 9:

Danny is terug!

Tijdens de liveshow van vorige week zagen we dat Jolien als favoriet veiliggesteld was, hiermee kwamen Ali en Ias in de gevaren zone. Uiteindelijk was het Ias die het huis moest verlaten “tsjongejongejonge”. Door het plotselinge vertrek van Chiara mocht er een oud Nederlandse bewoner terug het huis in worden gestemd. De kijkers konden hun stem uitbrengen op Chayron, Chelsea en Danny. Danny kreeg de meeste stemmen en mocht terug het huis in om het experiment opnieuw aan te gaan.

Dit tot grote vreugde van veel bewoners, al waren niet alle bewoners hier even blij mee. Danny had in die vier weken daarvoor natuurlijk veel informatie opgedaan over hoe kijkers over bepaalde bewoners dachten en kan hier zijn voordeel uit halen. Nadat Danny een beetje had bijgepraat met de bewoners maakte Big Brother het thema van afgelopen week bekend: Fight for your power! Elke dag zouden de bewoners met en tegen elkaar moeten strijden in verschillende challenges om zo de Power of Nomination (PoN) te bemachtigen. Want wie de PoN heeft is de machtigste van het huis.

De bewoners werden naar de Game Area geroepen. Daar lagen groene stippen en een rode stip op de grond. Iedere bewoner moest er een kiezen en Michelangelo koos meteen voor de rode stip. Ieder draaide zijn stip om en deze waren genummerd. Deze nummers bepaalde de volgorde waarop ze het eerste spel gingen spelen. De bewoners werden verdeeld in twee teams, team ‘denken’ en team ‘doen’. Ze konden zelfs bepalen in welk team ze terecht zouden komen door op draaiende targets te schieten. Dit mocht 1x en daarna was de volgende aan de beurt, net zolang er een target geraakt werd. In team ‘denken’ kwamen Jolien, Charlotte, Lindsey en Danny terecht.

In team ‘doen’ kwamen Bart, Ali, Michelangelo en Jason. Nadat de teams gemaakt waren moesten ze naar de Game Room alwaar een spelbord met cijfers op de grond lag. Het doel is om elk spel te winnen en zo snel mogelijk richting het midden van het spelbord te geraken, want het middenpunt betekende dat je mocht gaan strijden voor de PoN. Elk vak met een cijfer correspondeerde met een vraag of een ticket voor de Secret Room. De vragen waren bijvoorbeeld voor Lindsey: Met wie wil jij in de finale staan en met wie niet? Lindsey beantwoordde dat zij met Bart niet in de finale wilt staan en met Charlotte wel. Zo waren er nog meer vragen over wie het spel het slimst speelt, wie er te weinig in het huishouden doet, wie je het minst vertrouwd etc. Jolien en Michelangelo stonden op het vakje voor een ticket naar de Secret Room.

Fight for your power!

Als eerste werden de teamleden van team ‘doen’ naar de Game Area geroepen voor het eerste spel, alwaar een bewoner al meteen zal afvallen en niet meer kon strijden om de PoN. De vier bewoners moesten op een hoog blauw vlak gaan staan en een touw beet pakken. Met hun voeten moesten zij op een buis leunend en met gestrekte armen achterover leunen. Wie dit het langst volhield won. Op het touw zaten ook knopen die ze vast moesten houden en bij de laatste knoop leunden ze zo ver naar achteren dat het steeds lastiger werd. Jason kreeg met zijn 2 meter lengte al snel last van zijn rug en besloot te stoppen. Hiermee is Jason de eerste bewoner die niet meer meespeelde met het speelbord en ook geen kans meer maakte op de PoN.

Bij dit spel hield Michelangelo het het langst vol en mocht 3 stappen op het speelbord zetten, Bart 2 stappen en Ali 1 stap en hiermee waren zij nog in de race voor de PoN. Team ‘denk’ werden naar de Game Area geroepen en hier lag een schaakveld klaar. Hier moesten de bewoners het spel ‘paardensprong’ gaan uitvoeren: 1 vak naar voor en 2 opzij of 2 vakken naar voor en 1 opzij. Het vak waar ze op terecht kwamen moest omgedraaid worden en werd dan een rood vlak. Dit werd net zolang gedaan tot je de andere bewoners eruit had gespeeld. Lindsey zag al snel dat ze Charlotte eruit kon spelen en deed dit ook. Charlotte deed dus niet meer mee met het speelbord en maakte geen kans meer op de PoN. Jolien won met dit spel en mocht 3 stappen op het speelbord zetten, Danny 2 stappen en Lindsey 1 stap.

De volgende dag was het tijd voor de volgende strijd aan te gaan. Team ‘denk’ moest opnieuw naar de Game Area komen om daar een puzzel op te lossen. Er lag een vierkant vlak met touwen erdoorheen en tussen die touwen zat een ring. De bedoeling was om zo snel mogelijk de ring los te puzzelen en als dat was gelukt op de knop te drukken. Jolien raakte helemaal in de stress omdat het haar niet wilde lukken. Danny lukte het als eerste om de ring los te puzzelen en tot grote verbazing van Lindsey zelf, viel haar ring plotseling op de grond en was hiermee de tweede die nog mee mocht doen met de challenges.

Danny mocht 2 stappen en Lindsey 1 stap zetten op het speelbord. Voor team ‘doen’ was er weer een uitdaging klaargemaakt wat het uithoudingsvermogen en kracht zou gaan testen van de bewoners. Zij moesten hun voeten in aparte beugels stoppen en met twee andere teugels konden ze zich zo omhoog hijsen. Michelangelo dacht dit met twee vingers in zijn neus te kunnen winnen maar viel al heel snel uit de beugels. Naar eigen zeggen omdat hij uitgleed, wij zagen dat hij flink aan het schommelen was en daardoor zijn balans verloor. Bart en Ali wonnen deze challenge en mochten daarmee weer stappen zetten op het speelbord, Ali 1 stap en Bart 2 stappen.

Nu dat er per team nog maar twee bewoners over waren, moesten zij het speelbord uit gaan spelen in de Game Room. Voor deze challenge waren de kijkers gevraagd om bepaalde woorden uit te beelden, te omschrijven of te tekenen. De dobbelsteen bepaalde het aantal stappen die de bewoner mocht zetten, was het antwoord fout dan moest deze weer terug naar zijn oude positie. Danny en Bart raakten het snelst tot het midden en zij mochten gaan strijden om de Power of Nomination.

Welkom in restaurant…

Elke avond moesten de bewoners in duo’s een gerecht klaarmaken. De eerste avond waren Jolien en Charlotte aan de beurt om te koken. Zij maakten een pasta met spekblokjes, tomaat, boursin en verschillende kazen. Bart en Danny verrasten de bewoners met een echte Amerikaanse hamburger thema! Italiaanse bollen met een spiegelei, tomaat, sla, plakjes augurk en cheddar kaas. Michelangelo en Jason waren een shoarma en kapsalon zaak begonnen en maakten voor de bewoners een heerlijke pita shoarma of een kapsalon, waar de bewoners als restaurant bezoekers maar zin in hadden. Tot slot waren Ali en Lindsey aan de beurt. Zij maakten er een Mexicaanse taco night van. Met kip, bierreepjes en garnalen en allerlei heerlijke ingrediënten en sauzen, maakten zij de lekkerste taco en nacho gerechten voor de bewoners. De dag erna werden er weer standaard groentes en vlees geleverd in de voorraadkamer om de rest van de week te kunnen koken.

Happy birthday Charlotte

Charlotte was deze week jarig in het huis en is 28 jaar geworden. De dag ervoor is Bart naar de Dagboekkamer geroepen voor een Secret Mission. Hij moest, samen met Ali, een taart bakken voor Charlotte zonder dat zij of andere bewoners hierachter kwamen. Voor Bart was het een geluk dat er een recept bij zat, want naar eigen zeggen weet hij niet eens hoe een oven werkt. Dit kwam echter goed van pas, want de andere bewoners weten dit ook van Bart, maar ook van Ali dat het geen sterren in de keuken zijn.

De ingrediënten werden afgeleverd in de Brievenbus van het huis en de mannen spraken af om om 23.00 uur in de keuken de taart te gaan maken. Echter werd dit iets later, maar Bart stond stilletjes aan op en ging aan de slag. Ali was in slaap gevallen en ging pas rond 01.00u, toen Bart al lang klaar was, de keuken in. Hij zag dat alles al klaar was en besloot toen maar om van de versiersels te snoepen. De volgende ochtend zagen bepaalde bewoners de restanten van het taart maken en dachten al snel aan Michelangelo, omdat hij regelmatig na het klaarmaken van bepaald eten, zijn rommel laat staan. Dit had Bart goed bekeken.

De kaarsjes werden aangestoken en met alle bewoners werd er gezongen voor Charlotte. Ook was er een verjaardagsfeest/pakket te koop in The Wall voor 11 coins en deze werd gezamenlijk gekocht, want niet alleen Charlotte profiteert dan van dit feest. De versieringen werden opgehangen en er klonk muziek in de Woonkamer. Er werd door Big Brother een heerlijke borrelplank met verschillende hapjes aangeboden inclusief mocktails en een polaroid camera. Het werd een geslaagd verjaardagsfeest!

Power of Nomination

De PoN challenge werd gespeeld tussen Bart en Danny. In de Game Area was een plafond parcours gemaakt. Door die parcours moesten zij 8 klossen, balancerend op een stok, door dit parcours loodsen. Dit parcours bestond in delen met aan elk een eindpunt waar de klos op moest komen te staan. Viel een klos naar beneden, dan moest dit deel opnieuw gespeeld worden. Danny lukte het om de 8 klossen als eerst op hun eindpunt te brengen en won hiermee de Power of Nomination. Als oud bewoner terug het experiment van Big Brother in mogen en meteen die week de PoN winnen, dat viel niet bij iedereen in goede aarde, zowel bij sommige bewoners als bij vele kijkers niet! “Mijn huis, mijn regels”, zou Big Brother zeggen

De Secret Room

Bij het speelbord kregen Jolien en Michelangelo een ticket voor de Secret Room. Als eerst mocht Jolien naar de Secret Room komen en koos voor het spel wat Ali al eerder had gespeeld maar niet had gehaald. Zij moest water van de ene schaal naar de andere kist krijgen om zo die kist te kunnen openen en de letters eruit te krijgen. Jolien twijfelde geen moment en pakte meteen het stuk tuinslang. Zij legde beide uiteindes in de bakken en zoog het water van de grote schaal richting het kistje en het water begon te stromen. Na een aantal minuten was het water hoog genoeg en kon zij de sleutel te pakken krijgen. Zij opende de kist en pakte de letters eruit. Deze moest zij op een bord plaatsen waar ook al letters op stonden.

Zo kon zij verschillende woorden maken en al deze worden wezen naar een overkoepeld woord, namelijk ‘camera’. Jolien raadde dit woord en speelde dit spel hiermee uit. Zij won hiermee 8 coins en heeft ook een punt te pakken op de ranking van de Secret Room. Michelangelo koos voor het spel wat Jason al eerder gespeeld had, namelijk de puzzel. De antwoorden op de vragen moesten per letter in het puzzelrek geschoven worden. Michelangelo kon het puzzelbord alleen via de spiegel zien om het iets moeilijker te maken. De vragen gaan over bewoners en oud bewoners, wat Michelangelo niet eerlijk vond. Maar Big Brother vertelde de eerste week al dat als een spel niet voltooid werd, het spel precies hetzelfde bleef.

Michelangelo ging in de fout bij de vraag over Jason. Hij vulde ‘gaming’ in, maar dit moest ‘esport’ zijn. Hierdoor bedacht Michelangelo om bij elke vraag op de knop voor een hint te drukken om zo zo snel mogelijk de puzzel op te lossen. Helaas voor hem vulde hij bij een antwoord een letter te weinig in en moest heel het bord opnieuw geleegd worden. Met nog maar een paar seconden op de klok ging hij het niet meer redden. Deze puzzel is voor de tweede keer op rij niet voltooid.

De genomineerden zijn…

Danny heeft de PoN gewonnen deze week en moest dus drie bewoners nomineren. Danny vertelde in de Dagboekkamer dat hij zijn keuze gebaseerd heeft op zijn gevoel van de eerste weken in het huis. Niet tactisch maar op basis van saamhorigheid en gezelligheid. Daarom nomineerde hij Michelangelo, Bart en Jason. Hij vond dat deze drie bewoners zich het meest van de groep afzonderde. Wie er mag blijven zien we vanavond. Wie is jouw favoriet?

De liveshow van Big Brother is vanavond vanaf 20:00 uur te zien op RTL5 en op Play4. Niks missen van Big Brother 2022? Word lid van onze Facebook-groep!