Beste zangers zingen een lied voor Jan Smit

Beste zangers zingen een lied voor Jan Smit

Geschreven door Sebastiaan Boers

Zaterdag stonden de Beste zangers weer te popelen om te zingen. Het zou de avond van Willeke Alberti worden. Maar dat bleek toch even anders te zijn dan gedacht. Alle zangers besloten mee te werken aan een speciale aflevering van de Beste zangers. In verband met het twintig jarig jubileum van presentator en zanger Jan Smit, besloten de Beste zangers om Jan eens goed in het (letterlijke) zonnetje te zetten. 

Jan was zichtbaar verrast. Hij houdt niet van verrassingen, maar leek het initiatief wel te kunnen waarderen. Alle zangers kwamen met een speciaal eerbetoon voor de Volendamse zanger. Iedereen stond op te popelen om een speciaal nummer ter gehore te brengen.

Als eerste nam Willeke Alberti de microfoon in de hand. Zij besloot om het nummer Mama van Jan te zingen. Deze versie kon Jan zeker wel waarderen. Ook Willeke genoot zichtbaar om dit nummer te zingen. Het leek wel alsof de zangeres weinig moeite had om dit nummer te zingen. De andere zangers vonden het ook een mooie versie. Dit werd enorm goed ontvangen.

Sharon Doorson besloot om samen met Brownie Dutch op te treden. Zij zongen het nummer Tuintje in mijn hart, een duet van Jan samen met Damaru. Voor Sharon was het lastig om een nummer van Jan uit te kiezen. Toch heeft ze een passend nummer gekozen. Dit duet klonk dan ook erg goed. Dit vond Jan zelf ook natuurlijk. Hij genoot wederom zichtbaar van dit bijzondere duet. Wie weet is Nederland een nieuw muzikaal duo rijker?

Musicalster René van Kooten besloot om het nummer Leeg om je heen. Dit is voor Jan zelf één van zijn mooiste nummers. Een gevoelig nummer dat werd gezongen door een bijzondere stem. René heeft dit nummer helemaal eigen gemaakt. Zelf Willeke werd emotioneel van de stem van René. Muziek is zoiets moois, zoiets puurs wat soms een gevoelige snaar weet te raken.

Jeroen van der Boom besloot om de Duitse kant van Jan te onderzoeken. Hij besloot om niet in het Duits te zingen. Uiteindelijk koos Jeroen ervoor om een Duits nummer te herschrijven in het Nederlands. Voor Jan was dit heel erg bijzonder. Met een mooie, eigen, tekst wist ook Jeroen ook zijn mede zangers te ontroeren. Hiermee liet Jeroen weer zien dat hij prima in staat is om een nummer eigen te maken.

De meiden van O'G3NE besloten om een muzikale ode te brengen aan Abba. Zij wisten dat Jan een enorme fan is van de populaire groep uit Zweden. Daarom besloten zij om een een speciale Abba Medley te gaan zingen. Maar Jan kon zelf niet ontbreken en dus stond hij samen met de meiden op het podium. Dit klonk zo goed, dat het misschien wel een teken is. Wie weet gaan de meiden van O'G3NE volgend jaar naar het Eurovisie Songfestival. Nederland zal dat zeker zien zitten!

De speciale aflevering voor Jan kwam ten einde. Hij mocht zelf een winnaar kiezen. Niet O'G3NE, maar René werd als winnaar uitgeroepen. Hij zong een gevoelig nummer van Jan, die veel voor hem betekende. Jan zal zich deze muzikale avond niet snel vergeten. Het was een mooie, gevoelige en emotionele avond. Precies zoals als het bedoeld is. Muziek is zoveel meer dan alleen muziek. Er komt veel meer bij kijken. De Beste zangers hebben dit beeld weer meer dan waar gemaakt.

Tot volgende week!

De Beste zangers zijn volgende week zaterdagavond weer vanaf 20.25 uur te horen en te zien bij de AVROTROS op NPO 1.

Bekijk de Beste zangers terug via TVblik.