Cameraploeg voor het eerst in zwaarstebewaakte deel PI Vught

Cameraploeg voor het eerst in zwaarstebewaakte deel PI Vught

Geschreven door Pieter Jongsma

In de derde aflevering van ‘Buch In De Bajes II: De Zwaarst Bewaakte Gevangenis Van Nederland’ brengt Menno Buch een exclusief bezoek aan de roemruchte EBI, de Extra Beveiligde Inrichting, binnen de PI Vught. Dit gebouw werd neergezet naar aanleiding van een aantal gewelddadige ontsnappingen uit Nederlandse gevangenissen begin jaren ’90. Het regime is er heel streng. De gedetineerden die er zitten zijn personen met een hoog vluchtrisico of die voor grote maatschappelijke onrust kunnen zorgen. In de laatste categorie valt bijvoorbeeld  Mohammed B, de moordenaar van Theo van Gogh. Zij ontvangen – van tevoren uitgebreid gescreend - bezoek achter glas, worden altijd geboeid verplaatst en altijd onder begeleiding van minimaal twee bewaarders.

Er is in de media altijd veel gezegd en geroepen over de EBI, vooral in de eerste jaren waren de reportages over dit ‘onmenselijke regime’ niet van de lucht. Maar er is nog nooit een cameraploeg geweest die het helemaal heeft mogen zien. Menno Buch is de eerste en in deze aflevering is het resultaat daarvan te zien. Afgezien van een uitgebreide rondleiding en een uitleg van de extreme veiligheidsmaatregelen, heeft Menno ook een interview met twee van de gedetineerden die in deze inrichting verblijven. Ook woont hij een beklagzaak bij die één van de gedetineerden heeft aangespannen tegen de gevangenisdirectie. Volgens hem is een brief die hij aan zijn partner schreef onterecht onderschept. Een beklagcommissie komt naar de EBI toe en spreekt daar recht.

 

Verder spreekt Menno een gedetineerde die eerder in de EBI zat en nu opnieuw op de nominatie staat om er geplaatst te worden. Hij is verschillende malen ontsnapt uit Nederlandse gevangenissen en is een expert op dit terrein. Aan Menno vertelt hij hoe hij daarbij te werk ging. Nu wordt hij opnieuw verdacht van het treffen van voorbereidende handelingen. Menno is aanwezig bij de uitspraak over of hij wel of niet naar de EBI moet.

Tot slot is Menno ook nog getuige van een geheim, zwaar bewaakt EBI-transport per helikopter…

 

Uitzending: donderdag 11 april, tussen 21.30 en 22.30 uur bij RTL 4.