Column Expeditie Robinson: Vooruitblik

Column Expeditie Robinson: Vooruitblik

Geschreven door John Holdorp Laatste update:

 Het nieuwe seizoen van Expeditie Robinson staat weer voor de deur. Het zevende seizoen waarin de deelnemers bekende personen zijn en het vierde seizoen met alleen maar bekende Nederlanders.

Elk jaar wordt er volop gespeculeerd wie de deelnemers zijn en wie kans maakt om te winnen.

Vorig jaar was de misschien wel verrassende winnares Anmara Onwuka en begonnen de kandidaten allemaal samen op een eiland. Dit seizoen gaan we weer terug naar 2 kampen, Noord en Zuid die nu echter wel op hetzelfde eiland verblijven. Dit geeft misschien wel weer nieuwe mogelijkheden, zoals in 2004 toen er door “verstekelingen” voedsel geroofd mocht worden uit de kampen.

Dit seizoen kent 16 deelnemers, 8 vrouwen en 8 mannen. Vanaf het moment dat bekende Nederlanders (en Belgen) hun intrede deden als kandidaten is er maar 1 mannelijke winnaar geweest, Kay Nambiar in 2014. Dus er ligt een mooie uitdaging voor de volgende mannen om de hegemonie van de vrouwen te doorbreken:

Bartho Braat, deze 65-jarige GTST tijger is de oudste deelnemer ooit waarvoor hij respect verdiend. Waarschijnlijk gaat Bartho het fysiek zwaar krijgen, maar vorig jaar heeft Jaap Jongbloed laten zien dat de “oudjes” soms nog een eind kunnen komen. Zijn levenservaring zal hem hierbij zeker kunnen helpen maar omdat er nu eenmaal fysiek behoorlijk veel van de deelnemers verwacht wordt zie ik hem niet als winnaar uit de bus komen.

Dave Roelvink, die nadat bekend werd dat hij meedeed al direct zorgde voor een grote verdeeldheid onder de fans van het programma. Dave is de laatste jaren vaker negatief in het nieuws geweest waardoor velen zich een beeld van hem gevormd hebben. Dit beeld kan zeker een rol spelen hoe de andere deelnemers hem beoordelen. Uiteraard is dit een uitgelezen kans voor Dave om de Nederlanders een ander beeld van hem te laten zien. Maar laat hij zijn negatieve kant zien dan kan het snel exit zijn voor Dave.

Dio, kan het bijna alleen maar beter doen dan de rappende collega’s voor hem. Lange Frans, Negativ, Willie Wartaal en Ronnie Flex waren niet echt succesvol. Wel heb ik genoten van MrPolska die een zeer behoorlijke prestatie heeft geleverd.

Jay Jay Boske moet als oud rugby speler fysiek heel sterk zijn. Waarschijnlijk wel de sterkste van de deelnemers. Als hij het spelletje weet te spelen een grote kandidaat voor de zege, maar daar schuilt meteen het grote gevaar. Zijn mede deelnemers zullen hem waarschijnlijk op een gegeven moment wel wegstemmen omdat hij te gevaarlijk is.

Koos van Plateringen, typisch iemand die zou kunnen verrassen, niet te oud, maar niet te jong dus wel levenservaring, moet gezien zijn werk sociaal vaardig zijn en ook nog enigszins sportief. Wordt hij bij de mannen het konijn uit de hoge hoed?

Kraantje Pappie, de tweede rapper in deze groep,  “Niemand wil leven als een ouwe lul die niet genoten heeft” is zijn motto. Dat gekoppeld aan een goede fysiek moet hij samen met Jay Jay de man zijn die er direct vol inklapt. Wordt hij de rapper die het nog beter gaat doen dan MrPolska?

 

Lex Uiting, qua leeftijd zit hij goed, er hebben al vaak dertigers gewonnen. Verder valt hij niet echt op tussen de andere mannen als Kraantje Pappie, Jay Jay, Dave of Bartho. Dus sluipt hij misschien zo een aardig stuk de wedstrijd in. Fysiek verwacht ik minder van hem.

En last but not least bij de mannen Thomas Dekker, ex-wielrenner, Als wielrenners een ding kunnen is het wel afzien en pijn lijden wat wel eens zijn wapen kan zijn. Ik verwacht een onverbiddelijke doorzetter die minder fysiek sterk zal zijn dan bijvoorbeeld Jay Jay maar daardoor misschien ook minder als een gevaar wordt gezien.

De 8 dames hebben dus statistisch gezien een grote kans om weer de winnares te leveren. En deze vrouwen zullen proberen om te zorgen dat er weer een vrouwelijke winnaar uit de bus komt.

Anna Nooshin, mode en lifestyle zijn haar ding. Dus ligt het voor de hand om haar te kwalificeren als een modepoppetje. Maar ze heeft in korte tijd heel wat opgebouwd op dit gebied dus deze dame is een harde werker en doorzetter die misschien door dat modebeeld misschien wel de verassing kan worden voor haar medespelers.

Bertie Steur, boerin, DJ en politica dus denk ik aan een harde werkster want onze boeren werken hard en maken lange dagen, DJ dus een connectie met onze Dave en als politica kan ze misschien goed luisteren en kan ze inschatten hoe mensen denken. Dus ook zij is een deelneemster die misschien kan verrassen.

Cloe Leenheer, een actrice, die ook toneelwerk heeft gedaan. Jonger dan 30 dus misschien wat minder levenservaring, niet echt sportief, oogt als een lief meisje. Dus verwacht ik niet zo gek veel van haar, ik ben erg benieuwd hoe zij het de 1e aflevering doet.

Elle van Rijn, actrice en schrijfster. Moet meer levenservaring hebben als Cloe kan zich daardoor misschien beter tot haar recht komen in groepsprocessen, maar sportief en fysiek geen uitblinkster verwacht ik. Dus ook even afwachten hoe ze het doet.

Gaby Blaaser, de derde actrice in dit deelnemersveld. Heeft ook “campinglife” gepresenteerd misschien heeft ze daar wat Robinsonwaardigs opgestoken. Heeft ook meegedaan aan ‘sterrendansen op het ijs’ waardoor ik verwacht dat ze toch zeker wel door kan zetten en fysiek vol kan houden. Mogelijk de sterkste van de actrices?

Jalou Langeree, de stoerste chick uit deze groep, kitesurfster, een vrouw in een door mannen gedomineerd wereldje. Absoluut geen watervrees, fysiek sterk, is wereldkampioen en topsportster. Duidelijk de sterkste van de vrouwen. Kan ver komen of ze wordt door medekandidaten weggestemd omdat ze te sterk is. Kanshebber voor de titel.

Jessie Jazz Vuijk, model, miss Nederland, leeft en eet gezond. Dus haar lichaam is gezond, is gewend minder en gezond eten. Kan een tweede Zimra Geurtz worden, die werd ook al snel gekwalificeerd als mooie kandidaat die niet ver zou komen, maar Zimra deed het goed. Heel belangrijk zal zijn hoe haar slanke lichaam zich houdt met het weinige voedsel dat ze krijgen. Valt ze snel af dan zal haar lichaam snel zwakker worden.

Suzanne Klemann, stoere rockchick met levenservaring, niet de jongste meer en fysiek misschien wat minder, maar ze heeft in het voorprogramma van een Europese tour van Prince gespeeld. Touren is hard werken en afzien. Heeft succes gehad als vrouw in een mannenwereld heeft dus zeker een sterke wil. Levenservaring en een sterke wil gekoppeld aan hard kunnen werken en af kunnen zien. Ze gaat misschien langer volhouden dan we verwachten.

Bekijk Expeditie Robinson op TVblik.nl/expeditie-robinson