Expeditie Robinson column 11: De doodsteek van Expeditie Robinson

Expeditie Robinson column 11: De doodsteek van Expeditie Robinson

Geschreven door John Holdorp

Expeditie Robinson begon ooit als een spel om te ontdekken wie de kwaliteiten had om op een onbewoond eiland te overleven. De benodigde kwaliteiten waren overlevingsinstincten, fysieke en mentale kracht om de ontberingen te doorstaan en om de proeven te winnen. En omdat er steeds deelnemers weggestemd moesten worden waren ook sociale vaardigheden van belang. Buiten de groep vallen kon je einde betekenen.

Na een aantal jaren eindigde de expeditie voor de echte Robinsons en  en werd een nieuwe categorie deelnemers geïntroduceerd de min of meer bekende Nederlanders, voornamelijk B-garnituur. Deelnemers die wel bekend waren maar vaak uit hun deelname voordeel haalden door opnieuw in de picture te staan of om hun imago te verbeteren e.d.

Dit resulteerde in een groter aantal deelnemers die opgaven dan bij de onbekende en echte liefhebbers die destijds deelnamen. Ook nam het aantal deelnemers die totaal geen enkele Robinson kwaliteiten hebben en er eigenlijk niets te zoeken hebben maar deelnemen omdat ze gevraagd worden en er baat bij hopen te hebben.

Dit jaar is er voor het eerst een mix van deze kandidaten, er is een aantal min of meer bekende Nederlanders sommige waarvan ik nog nooit had gehoord maar wie weet wat voor verborgen kwaliteiten ze hebben?

De proef van vanavond toonde voor mij weer eens aan dat Expeditie Robinson eigenlijk een verkeerde koers aan het varen is, de laatste 3 deelnemers in de proef waren onbekende Nederlanders, puristen, mensen die al jaren hopen een kans te krijgen in het programma omdat ze dit echt willen, ze willen zich testen, zichzelf ontdekken, zichzelf tegen komen of juist hun niet vermoede wilskracht vinden.

En zoals vaak blijkt dat de noodzaak om een echte Robinson te worden bijna niet meer noodzakelijk is. Met als meest trieste voorbeeld Soundos, de comédienne die zichzelf  in de eerste aflevering betitelde als de moeder gans van de groep, die iedereen maar moest volgen en het kwam goed. Dezelfde Soundos die werkelijk niets gepresteerd heeft en waarvan ik den k dat mijn 68 jarige moeder het noch beter zou hebben gedaan, ondanks haar suikerziekte, artritis en zwakke hart. Met als hoogtepunt de manier waarop ze in deze proef ging zitten en vond dat de anderen het stom deden, tja…..

De jacht op de sterke spelers is geopend en met steeds andere excuses, leugens en trucs weet deze zich als een gekrenkte diva gedragende huilebalk anderen mee te trekken om haar ideeën te volgen en anderen weg te stemmen zoals het haar uitkomt.

Hedenavond met Imke als gewillig en naïef slachtoffer. Met als secondant Roeland die ook niet echt uitblinkt behalve in het uitdenken van complotten en zich zo ontzettend gluiperig te gedragen.

Imke die zich als de sterkste vrouw in het spel heeft getoond vliegt eruit en figuren als Roeland die zelfs op zijn moeder heeft gezworen niet op Imke te stemmen maar het toch doet en Soundos die Imke eruit wil hebben omdat ze zich dingen persoonlijk aantrekt, terwijl Soundos maar blijft roepen dat ze wraak wil halen (hoezo het je persoonlijk aantrekken?).

Door afleveringen als deze blijf ik diep in mijn hart terugverlangen naar een Expeditie Robinson met alleen maar onbekende Nederlanders want laten we eerlijk zijn een finale met daarin Roeland en Soundos zal toch echt afbreuk doen aan het programma. Als je dit programma kunt winnen zonder iets te presteren als anderen te beliegen en bedriegen dan is dit voor mij echt de doosteek van het programma.

Waarbij ik wel blijf kijken in de hoop dat Soundos er met een gigantische trap uit wordt gestemd, liever vandaag nog dan morgen en dat in ieder geval een winnaar uit de bus komt die het dan ook nog enigszins heeft verdiend door Robinson kwaliteiten, mentale en fysieke kracht te tonen en daarbij echt wel het spel mag spelen.