Showbizznetwork interviewt: Luca Savazzi

Showbizznetwork interviewt: Luca Savazzi

Geschreven door Sebastiaan Boers

Luca Savazzi: 'Ik denk dat Leon en ik erg op elkaar lijken'.

Na interviews met Goede Tijden, Slechte Tijden (GTST) acteurs Buddy Vedder en Michael de Roos werd het tijd voor een nieuw interview. Dit keer wist Showbizznetwork niemand minder dan Luca Savazzi te strikken voor een interview. In de soapserie van RTL 4 is Luca te zien als Leon. Leon is de rechterhand van zakenman Ludo Sanders (Erik de Vogel). 

Lange tijd was Luca af en toe te zien. Steeds vaker duikt Leon op in Meerdijk. Wanneer Ludo hem nodig heeft, komt Leon meteen in actie. In totaal wordt de rol van Leon al weer drie jaar gespeeld door Luca. Reden genoeg om Luca een aantal vragen over zijn leven als soapacteur te vragen. Het werd de hoogste tijd om Luca en ook Leon eens iets beter te leren kennen. 

Je bent af en toe te zien als Leon in GTST. Kun je in het kort omschrijven wie Leon is?

'Leon is de privé detective / bodyguard van Ludo en de familie Sanders. Om Ludo en de familie Sanders te beschermen, gaat zijn functie vaak verder dan alleen informatie inwinnen, hij schuwt er niet voor als hij (fysiek) geweld moet gebruiken'.

Hoe vind je het om Leon te spelen?

'Leon is een heel leuk personage om te spelen. Hij is mysterieus, stoer en vaak zwijgzaam, maar als Leon in het spel komt, is dat vaak omdat er spanning en actie op de loer ligt'.

Wat kan de kijker nog van Leon verwachten? 

'Hopelijk weer een hoop spannende afleveringen, zoals de ontvoering van Lucas of de chantage van Bing en Lorena'.

Kun je omschrijven hoe de sfeer op de set van GTST is?

'Het is altijd spannend om als ‘nieuwe collega’ een plek te vinden in een groep die al helemaal op elkaar is ingespeeld, zowel cast als crew. Ik wil altijd een goeie balans vinden door niet teveel op de voorgrond te staan, maar ook niet op de achtergrond te verdwijnen. Kan niet anders zeggen dan dat ze het mij erg makkelijk hebben gemaakt door me op een hartelijke manier te verwelkomen binnen de groep'.

Stel je zou een ander personage mogen spelen in GTST, welke rol zou dit dan zijn en vooral waarom?

'Ik ben eigenlijk heel blij dat ik Leon mag spelen, want ik houd van spanning en actie. Hij is degene die het ‘vuile werk’ mag opruimen, een dikke auto rijdt, geld heeft en een strak pak draagt… wat wil je nog meer! Haha'!

Hoe is het om met Ludo (Erik de Vogel) te mogen spelen? Maken jullie samen vaak bloopers? 

'Erik en Caroline zijn fantastisch. Ze hebben humor maar nemen hun werk ook serieus, en dat is heel fijn werken. Tijdens de repetities maken we veel grappen en spelen we met onze dialogen, maar wanneer er ‘actie’ wordt geroepen gaan we natuurlijk voor de ‘one-takers’. Bloopers zijn er niet veel eigenlijk. Erik en Caroline zijn heel nauwkeurig wat tekst en inhoud betreft en ik hoef een tekst ook maar een paar keer te lezen om hem uit mijn hoofd te kennen, dus dat valt reuze mee. De blooper die ik trouwens wel maakte was dat ik in de reddingscène van Lucas heel hard ‘Caroline blijf in de auto’ riep in plaats van ‘Janine’.. oeps'!

Wat is volgens jou het verschil tussen een soapserie en werken in het theater?

'Het zijn twee totaal verschillende werelden en ik hou van beide. TV maakt het mogelijk om door verschillende camerapunten, montage en speciale effecten dingen te bereiken die je niet kunt bereiken als je op de planken van het toneel staat. Je maakt iets waarvan het eindresultaat nog niet zichtbaar is en je speelt natuurlijk voor een camera. Soms moet je scenes heel vaak over doen, de ene keer omdat het misschien niet helemaal lekker ging en de andere keer omdat het weer vanuit een heel ander gezichtspunt moet, close of juist totaal'.

'Theater is magisch, omdat je energie haalt uit het publiek, je speelt ‘op dat moment’, daarna is het weg. Je moet iedere voorstelling die energie weten te geven die het publiek raakt en je moet het gelijk goed doen, want ja, het is natuurlijk ‘live’. De spanning in de zaal en het eerste moment dat je opgaat of het moment dat de regisseur ‘actie’ roept en het rode lampje gaat branden, maken beide werelden uniek. Wat ze in gemeen hebben is in ieder geval; heel hard werken, veel slap geouwehoer en een hoop lol'.

Lijkt Leon als personage op jou als persoon?

'Ik houd van spanning, actie en avontuur en ik houd van aanpakken. Daarnaast sta ik elke ochtend vroeg in de sportschool voordat mijn dag begint omdat ik het belangrijk vind om ‘in shape’ te zijn, en blijven. Zowel voor mijn gezondheid als mijn voorkomen. Ik denk dat Leon en ik erg op elkaar lijken. Ik heb natuurlijk niet standaard een pistool bij me, maar ja... enig verschil moet er zijn, toch? ;)'.

Bestaat er een kans dat Leon tot één van de vaste personages gaat behoren in GTST?

'Dat zou ik natuurlijk heel erg leuk vinden, dan moet je bij de baas en de schrijvers van GTST zijn. Leon is al een vast personage geworden, want hij komt al drie jaar bij de familie Sanders over de vloer. Maar een grotere verhaallijn zou inderdaad heel wat spannende afleveringen kunnen opleveren'.

Hoe reageren mensen op jou wanneer je op straat loopt? Word je vaak herkent? Hoe reageer jij daar dan op?

'Heel wisselend! Soms sta je in de supermarkt en worden er plotseling selfies met je genomen terwijl je je fruit staat te kiezen en dan word je ineens door grote gespierde gasten aangesproken op de sportschool die het cool vinden dat Leon bij hen sport. Ik vind het nooit vervelend, het is juist leuk dat mensen mij aanspreken. Ik kan soms wat verlegen zijn, dus voor mij ook weer makkelijk om op die manier het ijs te breken'.

Dit vraag ik aan iedereen die ik interview voor Showbizznetwork; zijn er dingen die nog niet veel mensen over je weten, maar mensen wel zouden moeten weten?

'Uhm… ik heb niet veel geheimen... ik houd van eten en koken en zou dat het liefst de hele dag willen doen. Haha, dat kan natuurlijk niet, dus kijk ik graag naar recepten (echt), naar foto’s en video’s over eten (ja echt) en als ik ergens een mooi gerechten zie.. *zucht* Haha. Geen grap'.

Waar zie jij jezelf over vijf jaar staan?

'Geen idee, haha ik weet niet eens wat ik morgen wil eten.. (oh, daar ga ik weer). Ik leef vaak van situatie naar situatie, maar één ding is zeker, ik wil blijven doen wat ik leuk vind en dat zal nooit veranderen. Natuurlijk hoop ik op een goeie grote rol in een film of tv serie in Nederland of het buitenland, dus we zullen zien'!

Showbizznetwork bedankt Luca voor het interview. Wij weten nu meer over Luca én over Leon. Meerdijk kan nog lang van Leon genieten, als wij Luca moeten geloven. Een beter rechterhand kan Ludo zich niet wensen. Wat Leon allemaal nog te wachten staat zal in de toekomst moeten blijken!

Goede Tijden, Slechte Tijden is iedere werkdag om 20.00 uur te zien bij RTL 4.

Bekijk GTST terug via TVblik.