Recensie: De wereld rond met 80 jarigen

Recensie: De wereld rond met 80 jarigen

Geschreven door Sebastiaan Boers

'Waar is de interactie?!' 

Presentator Dennis van der Geest gaat op reis met 80 jarigen. In het nieuwe SBS6 programma mogen 80 jarigen de wereld rond. Het gaat om mensen die nog niet vaak op vakantie zijn geweest buiten Nederland. Nu is het voor deze ouderen dé kans om een mooie reis te maken. Zelf vinden de ouderen het maar wat spannend. Het heeft allemaal een hoog Omroep Max gehalte.

Mijn eerste indruk neigt heel erg naar Omroep Max. Maar het is fantastisch leuk om naar te kijken. De sfeer is meteen duidelijk voor de kijker. Alles wordt dan ook op de voet gevolgd door de camera's van SBS6. De voice-over wordt gedaan door niemand minder dan Irene Moors. Dat doet zijn dan ook heel erg leuk. Maar het zou nog leuker zijn om Irene ook in beeld te zien! Waarom mocht Irene dit programma met ouderen niet presenteren?

De emotie van de ouderen komt ook goed in beeld. Zo is er een dame die twee jaar geleden haar man is verloren. Daar heeft zij het dan ook best moeilijk mee. Die emotie heeft mij zeker geraakt. Zij doet het maar wel even. Zij pakt deze kans gaan en gaat op reis. Dit zijn juist de momenten om een arm om deze mevrouw te slaan. Waar is Dennis op dat moment?

'Geen interactie?' 

Ik mis wel de interactie tussen de ouderen en Dennis. Het lijkt allemaal een soort All You Need Is Love, maar zonder dé liefde. Irene Moors zou dat bijvoorbeeld goed kunnen. Zij zou de arm om iemand heen kunnen slaan. Een heus 'Natasja Froger' momentje. Waarom is er in De wereld rond met 80 jarigen daar geen ruimte voor? Willen ze dat niet? Wil SBS6 dat niet? Het is in ieder geval voor de kijker heel verwarrend allemaal.

Irene kroop voor de TV Kantine als eens letterlijk in de huis van Natasja. Maar ook in de echte Irene schuilt een 'Natasja'. Toch is Irene vooralsnog alleen als voice-over te horen. Maar waarom Dennis niet meer met de ouderen doet is toch vrij opvallend. Misschien gaat dat de komende weken nog veranderen. Het is immers de eerste aflevering.

'Een programma om van te houden' 

Verder moeten de ouderen proberen om te gaan met social media. Zo moeten zij selfies maken, Skypen met familie en in contact blijven via Whatsapp. Maar hoe werken die sociale media nou? Voor de kijker is het vast heel eenvoudig, maar voor een 80 jarige is dat nog niet zo eenvoudig. Dat hele proces wordt heel leuk in elkaar gezet door SBS6. Hoe leuk is het om met elkaar te gaan 'appen'? De ouderen gaan maar mooi met de moderne tijd mee.

Toch grijpt Dennis nog even in. Zo schaats een oude dame na jaren weer eens. Zij krijgt hulp van twee jonge mannen. De glimlach van een medemens is misschien wel het mooiste om te zien. Als kijker geniet ik in ieder geval zichtbaar van dit bijzondere programma. Ook is er genoeg tijd voor een één op één gesprek tussen Dennis en de ouderen. Dat werd ook wel eens even tijd hoor.

De wereld rond met 80 jarigen is een mix tussen het mooie van All You Need Is Love gecombineerd met een vleugje Ik Vertrek. Er zit een mooie mix in van verschillende programma's. Dat maakt dit nieuwe programma dan ook leuk om naar te kijken. Echt een programma om eens lekker voor te gaan zitten. Gezelligheid, vakantie vieren, samen zijn, allemaal dingen die zo normaal zouden moeten zijn.

Het zijn echte verhalen met echte mensen. De emotie die aan bod komt is zo puur. Een lach en een traan gaan dan ook hand in hand. Maar toch blijf ik erbij dat dit een Omroep Max programma zou zijn. Dan kijk je dit programma aan één stuk door, in plaats van die eeuwig durende reclamebreaks... dat is het nadeel van de commerciële zender(s). De wereld rond met 80 jarigen is echt een gezellig nieuw programma om van te houden.

SBS6 heeft hier misschien wel weer goud in handen. Met een paar kleine aanpassingen hier en daar zou dit programma nog wel eens kunnen uitgroeien tot hét mooiste programma van 2017! Ik kan hier enorm van genieten. Maar het belangrijkste is toch wel de interactie. Voor een eventueel volgend seizoen graag Irene Moors toevoegen als presentatrice. 

De wereld rond met 80 jarigen is iedere donderdagavond om 21.30 uur te zien bij SBS6. 

Bekijk De wereld rond met 80 jarigen terug via TVblik.