ESF 2017: De eerste halve finale

ESF 2017: De eerste halve finale

Geschreven door Sebastiaan Boers

Hét muziekevenement van het jaar is weer begonnen. Het Eurovisie Songfestival 2017 is weer van start gegaan. Op dinsdagavond strijden achttien landen voor een plek in de grote finale van aanstaande zaterdag. Maar wie gaat er daadwerkelijk door en vooral wie niet? Het Eurovisie Songfestival zorgt voor saamhorigheid, voor gezelligheid en voor een muzikale avond. 

In deze blog bekijk ik de optredens. Is het een goed nummer? Is het een goede act? Hoe is de outfit van de deelnemers? Genoeg materiaal om een blog van te maken. Het wordt een avond om van te genieten. Eindelijk is het leukste muziekevenement van het jaar weer begonnen! 

De openingsact was best opmerkelijk. Een rapper die meer stond te dansen dan te rappen. Of de kijker daar blij van geworden is? Het publiek in Kiev was in ieder geval positief. Een voorzichtig voorproefje van een muzikale avond. Heel erg bijzonder was het niet. Het had wel iets meer mogen zijn. Nu is het echt tijd voor de halve finale die start met Zweden.

1). Zweden: Robin Bengtsson - I Can't Go On

Wat een fijne melodie heeft dit nummer. Wat een ijzersterke opening heeft Zweden hier gemaakt zeg. Strak in het pak staat Robin maar mooi op het podium. Een echt popnummer die zeker de finale zal halen. Maar qua zang weet Robin niet alle noten even goed te halen. Gelukkig maakt de vrolijke melodie een hoop goed. En zeg nu zelf, de finale zonder Zweden dat is een beetje ondenkbaar. Ik zeg Zweden hup naar de finale!

2). Georgië: Tamara Gachechiladze - Keep The Faith

Een sombere start voor Tamara. Wat een ontzettend saai liedje heeft Georgië. Ook qua zang is het een bijzonder matig nummer. De outfit maakt ook niet heel veel goed. Ik vermoed dat Tamara de finale niet gaat halen. De uithaal is ook niet goed. Heel erg jammer, maar nee ik ben geen fan.

3). Australië: Isaian Firebrace - Don't Come Easy

En daar is Australië weer. Wat een goede melodie heeft Don't Come Easy zeg! Dat klinkt al heel erg internationaal. Isaian staat daar maar even goed te zingen op het podium. Al mag er wel iets aan de act veranderen. Alleen een beetje lopen over het podium is niet heel leuk om naar te kijken. De zang is overigens wel goed. Mooie uithalen en een goed nummer. Australië is zeker door naar de finale, dat kan haast niet anders.

4). Albanië: Lindita Halimi - World

Een vrij rustige intro heeft dit nummer. Maar daarna gaat het als een speer omhoog. Of ik blij word van dit nummer is een tweede. De uithalen zijn best hoog en hard en ook een beetje overdreven. De jurk past niet echt bij dit nummer. Lindita valt helemaal weg bij de achtergrond. Het publiek vond het wel goed, maar of het de finale haalt? We zullen het gaan zien.

5). België: Blanche - City Lights

Onze zuiderburen hebben Blanche naar Kiev gestuurd. Met een prettig melodie begint het nummer. De stem van Blanche is heel erg opmerkelijk en uniek. Een bijzondere combinatie die zeker hoge ogen kan gaan gooien in de finale. Maar de zang is niet altijd even zuiver. Het gaat van laag naar hoog en terug. Maar goed, België haalt de finale wel. Dan kunnen wij elkaar weer hoge punten geven. Go België!

6). Montenegro: Slavko Kalezic - Space

De man met de paardenstaart. Met een doorzichtig t-shirt zwaait hij met zijn haar. Als ik eerlijk ben, word ik hier een beetje bang van. De melodie is nog wel in orde, maar de stem van deze zanger is niet heel erg goed. Maar vanwege zijn haar zal hij zeker in de finale staan. Misschien kan hij in de finale zijn haar in een knotje doen? Of die dat gaat doen is nog maar even de vraag. Zijn haar maakt hem uniek, dus daar moet hij mee stralen!

7). Finland: Norma John - Blackbird

Wat een fijne stem heeft deze dame uit Zweden! Een vrij rustige melodie waarbij de stem belangrijker is dan de melodie. Even een rustig nummer tussen de paardenstaarten door. Met een piano erbij ben ik helemaal om. Ik houd van een piano op het podium. Alleen al daarom mag Zweden door naar de finale. Of het de finale gaat halen is nog maar af te wachten. Maar ze hebben zeker een gun factor.

8). Azerbeidzjan: Diana Haciyeva - Skeletons

Zwarte lippenstift en een rare blik. Ik word een beetje bang van Diana. Een vrij duister en somber nummer die niet echt uitstraling heeft. Daarnaast een man met een paardenhoofd. De zang is ook niet heel erg sterk. Die stem en die melodie maakt het allemaal net even erger dan het is. En het is al best erg. Dit kan én mag toch de finale niet halen? Nee Diana mag meteen weer naar huis.

9). Portugal: Salvador Sobral - Amar Pelos Dois

Alsof er een film wordt opgestart. De melodie lijkt bijna wel op een sprookje. Maar dan begint Salvador te zingen. De zangstem is niet heel erg mooi om naar te luisteren. Het is wel een heel intiem en gevoelig nummer. Ik versta niets van wat hij zingt, maar het gevoel brengt hij zeker over. Dit zorgt voor een stukje rust bij het Eurovisie Songfestival. Deze mag met hakken over de sloot wel door naar de finale, vooruit.

10). Griekenland: Demy - This Is Love

Meteen vol er tegen aan! Demy heeft er zin in zeg. Wat een vrolijk popliedje stuurt Griekenland. Ik word hier best vrolijk van. De melodie is vrij krachtig en de stem is ook erg goed. Dit klinkt gewoon heel erg internationaal al. Het moet wel heel raar lopen wil Griekenland de finale niet halen. Ja, Griekenland gaat het ver schoppen aanstaande zaterdag. Go Griekenland!

11). Polen: Kasia Mos - Flashlight

Het begon zo goed met Kasia. Een powersong op het Eurovisie Songfestival is altijd erg gewaagd. De zang moet sterker zijn dan de melodie. Het lijkt bij Polen wel precies andersom. De jurk van Kasia is wel erg mooi. Maar het draait om de muziek. Daar ben ik niet heel erg positief over. Polen zal de finale dan ook niet halen. Daarvoor is deze powersong iets te overdreven.

12). Moldavië: Sunstroke Project - Hey Mamma

Wat een hippe en vrolijke melodie. Ik word vrolijk van Hey Mamma. Wat een gezellige stel artiesten staat hier op het podium. In het begin deed het mij zelfs een beetje denken aan Bruno Mars. Ook het voetenwerk is heel erg opmerkelijk. Dat valt op, is uniek en blijft hangen bij de kijker. Het publiek ging compleet uit haar dak! Ja dit vrolijke nummer mag zeker de finale halen. Gewoon voor de gezelligheid.

13). IJsland: Svala Björngvinsdóttir - Paper

Na een vrolijk liedje uit Moldavië komt er een apart nummer uit IJsland. Met hele bijzondere schoenen betrad Svala het podium. De melodie is vrij apart maar blijft hangen. Mijn aandacht gaat meer uit naar deze aparte melodie. Maar je blijft die stem van Svala toch ook horen. Of ik hier heel blij van moet worden is nog maar even de vraag. Het is een beetje een twijfelgeval. Maar mijn gevoel zegt toch nee, niet naar de finale, (sorry).

14). Tsjechië: Martina Bárta - My Turn

Wat heeft Martina nou weer aan?! Mijn aandacht gaat meteen uit naar de outfit en niet naar het nummer. Het is een vrij rustig nummer met een rustige, aangename melodie. Maar de zang van Martina blijft soms hangen en hapert nogal. Ik vind dit niet finale waardig. Ook raak ik teveel afgeleid van haar gouden pakje. De uithalen doen een beetje pijn aan mijn oren. Martina mag wel meteen terug naar huis.

15). Cyprus: Hovig - Gravity

Wat een bekende melodie heeft Cyprus gestuurd zeg! De beginnoten lijken wel heel erg op die van Human van Rag'N'Bone Man. Maar eerlijk is eerlijk de stem van Hovig klinkt wel goed. Het is jammer dat hij een melodie moest 'kopiëren' van een bestaande hit. Maar een beetje herkenning is ook niet slecht. Hovig mag wel naar de finale. Wie weet zit er nog wel een duet in met Rag'N'Bone man!

16). Armenië: Artsvik - Fly With Me

Alweer een paardenstaart! Dat valt meteen op aan Artsvik. De stem is niet slecht, maar ook niet goed. Maar die melodie is wel heel fijn. De combinatie tussen zang en melodie is niet altijd even prettig. Gelukkig komt de melodie meer aanbod dan de zang. Dus dat maakt het alweer een stukje aangenamer om naar te luisteren. Jammer van het slot met de uithalen. Weer een twijfel geval, wel of geen plek. Bij twijfel niet doen, toch?!

17). Slovenië: Omar Naber - On My Way

Het begin was een beetje saai en netjes. Maar daarna pakt Omar mijn aandacht! Ineens gaat de volume van zijn stem omhoog. Daarna daalt het weer, wat toch jammer is. Maar het zal wel bij dit nummer horen. Het refrein zingt Omar met enorm veel power. De uithalen klinken niet allemaal even zuiver, maar toch is het geen slecht nummer. Die Omar haalt de finale wel denk ik. Dat kan bijna niet anders.

18). Letland: Triana Park - Line 

Het beste komt vaak als laatste. Maar in dit geval zeker niet. Wat is dit nu weer voor optreden? Letland stuurt een kleurrijke act naar Kiev. Maar of mensen hier op zitten te wachten? Ik word hier weer een beetje bang van. De stem van de zangeres klinkt alles behalve prettig. Ook de outfit schrikt nogal af. Het is té overdreven, té veel en best apart. Er is vast een reden waarom Letland als laatste mocht optreden!

Dat was dan de eerste halve finale. Muzikaal was het zeker. Er zaten een paar goede nummers tussen. Zweden, Australië, België en Moldavië hebben een plek in de finale verdiend. Maar of die ook echt door zijn naar de finale van aanstaande zaterdag is nog even afwachten. Na de achttien acts mag een groot deel van de wereld stemmen. Nederland mag nog niet stemmen vanavond. 

Het was een muzikale avond. Fijn dat het Eurovisie Songfestival weer is begonnen. Ik kan niet wachten op de tweede halve finale. Dan zal heel Nederland de meiden van O'G3NE gaan aanmoedigen. Want de finale die halen de zusjes wel! 

Tot donderdag!