HGT: 'Eerste halve finale 2017'

HGT: 'Eerste halve finale 2017'

Geschreven door Sebastiaan Boers

De afgelopen weken waren de auditierondes te zien van Holland's Got Talent. Na vijf afleveringen is het nu tijd voor de eerste halve finale. In totaal strijden negen acts voor een plek in de grote finale. Van deze drie acts kunnen er slechts drie door naar de finale. Maar welke drie acts zullen dat gaan worden? Het zal ongetwijfeld een spannende eerste halve finale gaan worden. 

Maar het leuke is dat de kijker thuis ook invloed kan uitoefenen. Er is een zogenaamde 'Wild Card'. Op de website van HGT kan de kijker zelf bepalen welke het beste is. Deze act maakt dan alsnog kans op een plek in de finale, als die de meeste stemmen binnen weet te halen. Hiermee wordt er dus ook nog geluisterd naar de kijker thuis.

De negen acts komen in groepen van drie voorbij. Van deze drie beslist de jury welke van deze drie doorgaat. De andere twee vallen meteen af. Dat wordt een flinke afvalrace volgens mij. Laat de halve finale nu maar snel starten. Ik kan niet wachten...

Danser Gil mocht deze halve finale openen. Tijdens zijn auditie maakte hij diepe indruk op de jury. Vooral Dan was bijzonder onder de indruk. Dus besloot Dan op de Golden Buzzer te drukken. Hiermee wist Gil zich te plaatsen voor een halve finale. De halve finale plek heeft deze Gil meer dan verdiend! Hij zette opnieuw een hele sterke dansact neer. Dan's glimlach vertelde meer dan duizend woorden!

Tobit en Jasmijn mochten als tweede hun talent nogmaals laten zien. Met een éénwieler lieten zij opnieuw zien waar zij goed in zijn. De muziek zorgde ervoor dat ik snel werd afgeleid. Tijdens de auditie werd er voor betere muziek gekozen. Nu leek het meer op een echt circus, wat misschien ook wel de bedoeling was. Ik was dan ook niet tevreden over dit optreden.

Danser Skip had een bijzonder verhaal tijdens zijn audities. Skip heeft problemen met zijn hart. Maar dit zorgt er niet voor dat Skip rustig aan doet. Hij is dan ook eigenwijs geweest en deed auditie voor HGT. Zijn verhaal raakte de juryleden. De dansact was zo goed, dat hij naar de halve finale kon. Skip wist zichzelf te overtreffen met zijn dansact. Deze dans was ontzettend goed, misschien nog wel beter dan zijn dans in de auditie!

Na deze eerste drie acts, is het nu aan de vier juryleden. Slechts één van deze drie mag door naar de finale... Mijn voorkeur zou uit gaan naar Skip. Maar uiteindelijk ligt de beslissing in de handen van de jury... De act die zeker te zien is in de finale van HGT is: Gil!

Rapper Lukas mocht als vierde het podium op. Voordat Lukas begon met rappen, leek hij erg zenuwachtig. Maar toen het rappen begon, was dat als sneeuw voor de zon verdwenen. Geheel terecht mocht Lukas dan ook door naar de finale. Met een zelfgeschreven rap, beklom Lukas het podium. Geheel in stijl kwam Lukas aan in de studio. Het werd een vrij druk optreden, heel erg druk. Het publiek én de jury genoten zichtbaar van Lukas. Maar ik vond dit niet heel erg sterk. Ik vond het heel erg druk en soms onverstaanbaar.

Zangeres Eydie wist indruk te maken tijdens haar auditie. Haar stem was vrij uniek te noemen. De auditie ging zo goed, dat zij een plek wist te veroveren in de halve finale. Met haar rauwe stem pakte zij meteen de studio van HGT in. Zij zong het nummer Piece Of My Heart op geheel eigen wijze. Dit optreden was een stuk beter verstaanbaarder dan het optreden hiervoor van Lukas. Zij deed dit dan ook ontzettend goed!

Direct na Eydie mochten Stad en Land het podium. Deze groep wist zich te plaatsen voor de halve finale dankzij Gordon. Hij was meteen verkocht van deze drie mannen. Hij drukte dan ook op de 'Golden Buzzer' voor Stad en Land. Dit had alles te maken doordat de mannen Nederlandstalige muziek lieten horen. De andere juryleden vonden het niet terecht dat deze groep de halve finale wist te halen.

Met het nummer Geloven, wat geschreven werd door Thomas Berge, probeerden zij om indruk te maken op Chantal, Angela én Dan. Maar echt indruk maakten Stad en Land niet. De auditie was nog niet eens zo slecht. Maar een 'Golden Ticket' had ik ze zeker niet gegeven. Dan vond het allemaal maar een beetje 'Disney' achtig.

Nu is het weer de tijd om een keuze te maken. Welke van deze drie acts mag er naar de finale. Mijn voorkeur zou uit gaan naar Eydie. De rappende Lukas vond ik iets minder dit keer. Stad en Land is leuk voor een festival, maar niet voor HGT. Maar de act die de finale wist te halen is geworden: Lukas!

Het zevende optreden van deze eerste halve finale was voor Theatrobatics. Deze groep liet een hele bijzondere acrobatische act zien tijdens hun auditie. Daar deden zij nu een schepje bovenop. Een schepje, zeg maar een echte schep! Je kwam als kijker ogen te kort voor dit bijzondere optreden. De muziek erom heen maakte het helemaal af. Een staande ovatie kon dan ook niet uitblijven! Wat een enthousiasme, wat een vrolijkheid én wat een goed optreden was dit.

Met een rad kwam Olivier het podium op. Met zijn act wist hij indruk te maken. Vooral Dan was toen erg te spreken over zijn optreden. Met een Harry Potter muziek maakte hij ook in deze halve finale wederom indruk. Het leek volgens Chantal wel magisch. Die mening deel ik zelf ook wel. Oliver deed het ontzettend goed in zijn rad. Wat mij betreft al draaiend naar die finale! Go Olivier!

De eerste halve finale werd afgesloten door Kaskem, een dans duo. De twee wisten indruk te maken door hun optreden met een touw. Nu was het de bedoeling om met zijn tweeën in de touwen te gaan hangen. Met de muziek van Beyoncé deed Kaskem wat er van hun gevraagd werd. Nu moet ik zeggen dat zij wel meer dan dat deden. Het was een spraakmakend optreden! Ontzettend goed gedaan van deze twee!

Nu ligt het weer bij juryleden. Voor de derde keer vanavond moesten zij een moeilijke beslissing nemen. Mijn keuze zou gaan voor Olivier. De act van Kaskem vond ik heel goed, maar Olivier maakte toch net meer indruk. De keuze van de jury viel dit keer op: Theartrobatics. 

Hiermee zit de eerste halve finale er alweer op. Het was een mooie, talentvolle, avond. Ik heb zeker genoten van deze eerste halve finale. Hoewel in niet altijd de mening van de juryleden deel, is het toch mooi om te zien welke acts er door zijn gegaan. Volgende week is de tweede halve finale te zien van HGT. Ook die zal ik zeker gaan bekijken!

De zes afgevallen acts hoeven nog niet meteen naar huis. Een plek in de finale is nog zeker in zicht. De kijker thuis kan nu gaan stemmen via de website van HGT. De act met de meeste stemmen ontvangt een 'Wild Card' en kan dan alsnog naar de finale.

Tot volgende week!

Holland's Got Talent is iedere vrijdagavond om 20.30 uur te zien bij RTL 4.

Bekijk Holland's Got Talent terug via TVblik.