Eurovisie Songfestival 2017: Dé finale

Eurovisie Songfestival 2017: Dé finale

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Zaterdagavond 13 mei 2017 is het dan eindelijk zo ver. Het is de hoogste tijd voor de finale van het Eurovisie Songfestival. Afgelopen dinsdag en donderdag-avond waren er al halve finales. Hierin wisten in totaal twintig landen zich te plaatsen voor de finale. Naast de twintig landen zijn er nog zes andere landen die zich automatisch al hadden geplaatst voor deze finale. 

In deze blog beoordeel ik weer de optredens, de nummers, de outfits en vergelijk in de landen die al eerder te zien zijn geweest. Daarnaast ben ik heel benieuwd naar de zes landen die vanavond voor het eerst te zien zijn. Hoe zullen zij het er van af gaan brengen? Het wordt een muzikale avond, dat staat nu al vast. Kijk, lees én geniet van de muziek en van de blog. 

1). Israël: Imri Ziv - I Feel Alive

Daar is de leuke zanger uit Israël weer. Donderdagavond wist hij indruk te maken in de tweede halve finale. Ik vond dat een goed optreden. Nu in de finale zingt Imri een paar keer vals. Maar dat mag de pret niet drukken. De melodie ligt lekker in het gehoor. Gelukkig zijn er ook veel goede momenten voor Imri. Al met al een mooie opening van deze finale. Wie weet eindigt Imri wel in de top 10! Van mij krijgt hij als cijfer een 8.

2). Polen: Kasia Mos - Flashlight

Waarom is Polen ook alweer doorgegaan? Ik vond het optreden van dinsdagavond niet heel sterk. De melodie was duidelijk sterker dan de stem van Kasia. Het is net teveel van alles; teveel drama, teveel melodie en teveel geprobeerd. Ik vind dit geen fijn nummer. Dit hoorde niet thuis in de finale. Maar er moet een land onderaan komen. Wie weet is die plek, bij deze, gereserveerd voor Polen? Als cijfer zou ik een 3 geven.

3). Wit-Rusland: NAVIBAND - Historyja Majho žyccia

Daar heb je de hippies uit Wit-Rusland weer. Dapper om in het Russisch te gaan zingen. Maar in de halve finale vond ik dit al niets. Ik blijf bij deze mening. Maar ik stel hem nu wel een beetje bij. Het is gewoon niet leuk om naar te luisteren. Sommige stukken zijn behoorlijk kinderachtig en te gemaakt. Nee dit wordt geen nummer voor de top 10 denk ik. Net als voor Polen, geef ik Wit-Rusland een 3.

4). Oostenrijk: Nathan Trent - Running On Air

Ja hier werd in donderdagavond al vrolijk van. Een vrolijk liedje die echt internationaal klinkt. Een vrolijke zanger die een goed nummer zingt. Waarom kan niet ieder land zo'n nummer maken? Even een moment van rust dankzij Nathan. Geen afleiding, geen overdreven achtergrond, gewoon een goede stem gecombineerd met een goede melodie. Dit kan nog wel eens hoog gaan eindigen in de top 10. Voor dit optreden beloon ik Nathan met een 8,5!

5). Armenië: Artsvik - Fly With Me

Dinsdagavond twijfelde ik enorm aan dit nummer van Artsvik. De melodie is wel bijzonder, merk ik nu. Maar je blijft die stem horen. Ik ben fan van de melodie, maar de stem verpest die sfeer wel enorm. Bij twijfel moet je het niet doen. Toch is Armenië in de finale terecht gekomen. Het zal nog een strijd worden wie er met de laatste plek vandoor gaat. Ik denk wel dat Artsvik een grote kanshebber is. Alles bij elkaar geef ik dit optreden toch een 5,5, net een voldoende.

6). NEDERLAND: O'G3NE - LIGHTS AND SHADOWS

Wat deden de meiden van O'G3NE het weer ontzettend goed! Die stemmen klinken samen geweldig. Dat zeg ik niet omdat ze voor ons land uitkomen. Zij hebben deze plek in de finale meer dan verdiend. Alles klopte aan dit optreden. Heel Europa kan nu niet meer om 'onze' meiden heen. Kippenvel tot op het bod! Met tranen in de ogen sloten zij het optreden af. Ik ben enorm positief over dit optreden. Natuurlijk krijgt O'G3NE voor mij een dikke 10. 12 points go to the Netherlands!

Lieve O'G3NE jullie hebben Nederland perfect vertegenwoordigd! Jullie waren goed, jullie zijn goed én jullie blijven goed! 

7). Moldavië: Sunstroke Project - Hey Mamma

Hip, vrolijk, gezellig en vooral leuk! Hey Mamma is echt een nummer die sfeer brengt in het Eurovisie Songfestival. Ik ben heel erg enthousiast van Sunstroke Project. Dit is echt een nummer die blijft hangen. Een vrolijk en vooral gezellig nummer mag niet ontbreken. Het is meer dan logisch dat het nummer in de finale staat. Dit kan wel eens dé verrassing van de avond zijn. Ja, dit krijgt zeker veel punten, ook van Nederland denk ik. Ik geef dit optreden zeker een 9!

8). Hongarije: Joci Pápai - Origo

Onverstaanbaar. Met dat woord begon ik donderdagavond ook. Ik snap niet dat de man met het knotje door is gegaan. Maar goed, wij hebben het er maar mee te doen. Ik vind dit nog steeds drie keer niets. De melodie is niet prettig, de stem klinkt ook niet erg fijn. Dit is geen nummer waar ik blij van wordt. Wat zou je hier nog verder over kunnen zeggen. Onverstaanbaar, gewoon onverstaanbaar. Ik geef dit optreden een 2, voor de moeite.

9). Italië: Francesco Gabbani - Occidentalis Karma

Dus Italië is favoriet? Een combinatie van Engels en Italiaans. De zanger ziet er niet verkeerd uit. De achtergrond is kleurrijk en oogt gezellig. Maar of ik denk dat Italië het Eurovisie Songfestival gaat winnen? Nou ik denk dat dus even niet. Ik word een beetje ongemakkelijk van die gorilla. Dat leidt alle aandacht van het nummer af. Dat was echt niet nodig geweest. Maar goed, dit optreden krijgt wel een voldoende natuurlijk. Ik kom uit op een 7, ruim voldoende dus.

10). Denemarken: Anja Nissen - Where I Am

Ik werd donderdagavond al vrij enthousiast van Anja. Dat word ik nu opnieuw! Wat een prettige melodie heeft dit nummer zeg. Ook de stem van Anja klinkt best goed bij deze melodie. Niet alles even zuiver gezongen, maar dat mag de pret niet drukken. Over het algemeen is Anja een prima zangeres voor Denemarken. Een finaleplek voor Anja kwam voor mij dan ook niet voor een verassing. Anja krijgt van mij, voor dit optreden, een mooie 8.

11). Portugal: Salvador Sobral - Space

Een moment van totale stilte en rust. Salvador weet voor stilte te zorgen met zijn bijzondere nummer. Een Portugees nummer die indruk wist te maken in de eerste halve finale. Ik vond het nummer toen best klein en misschien niet opvallend. Maar veel mensen zijn enorm enthousiast hierover. Ik luister met veel interesse naar het nummer Space. Een klein liedje, misschien wel iets te klein. Mijn stem zou Portugal niet krijgen. Maar als ik toch een cijfer zou moeten geven, dan geef ik een 6.

12). Azerbeidzjan: Diana Haciyeva - Skeletons

Daar is die Diana weer. Ik werd dinsdagavond een beetje bang van haar optreden. Zo'n duister en kil nummer hoort toch niet thuis op dit muziekfeest? Haar uitstraling is ook alles behalve positief zeg. Ze kan op dat schoolbord zo noteren: 'zero points for Azerbeidzjan'. Bedankt voor het komen en een goede terugreis. Ik kan niet anders dan voor dit optreden een 1 geven. Ik vind dit echt de zwakste schakel van vanavond. Snel overgaan tot het volgende land graag.

13). Kroatië: Jaques Houdek - My Friend

Het sprookje gaat weer een stapje verder. Donderdagavond startte Jaques met een verhaal. Daarna kwam de stem, de stemmen moet ik zeggen. Heel apart en heel bijzonder moet ik zeggen. Ik moest er even aan wennen, maar toch is het heel knap. Zoveel stemmen in één persoon, ik vind het apart. Vooral het opera gedeelte vind ik heel erg mooi. Daar word ik wel vrolijk van. Ik denk dat Kroatië op veel stemmen kan rekenen. Van mij krijgt hij een 7,5 voor dit optreden.

14). Australië: Isaian Firebrace - Don't Come Easy

Daar is Isaian uit Australië weer. Dinsdagavond waren alle ogen om hem gericht. Zijn stem vond ik best opvallend. De melodie van Don't Come Easy is ook best prettig. De combinatie tussen de stem en de melodie is gewoon perfect. Qua zang is die nu een stuk beter dan op dinsdagavond. Een nummer die zeker op de radio gedraaid kan gaan worden. Maar een overwinning zit er voor Isaian niet in. Toch is het zeker geen slecht optreden. Daarom krijgt Australië van mij een mooie 8.

15). Griekenland: Demy - This Is Love

Weer pakt Demy iedereen in met haar stem. De aandacht gaat meteen vol naar Griekenland. Een fijne beat die voor de nodige sfeer zorgt. Op met moment van de beat is de stem van Demy wat minder. Maar haar stem past prima bij de sterke beat. Een fijn dansbaar nummer die steeds sterker wordt. Een terechte finalist voor Griekenland. Wie weet komt Griekenland wel hoog in de top 10 uit. Door de sterkte beat krijgt dit optreden een welverdiende 9!

16). Spanje: Manel Naverro - Do It For Your Lover

Wat een fijne gitaar brengt Manel mee. Een vrij rustig nummer a la John Mayer. Gewoon een rustig nummer die een beetje zomers klinkt. Echt een hit voor de zomer en voor op de radio. Spanje heeft er goed aan gedaan om dit nummer naar Kiev te sturen. Ik vind het een sterk nummer. Ik kan dit wel waarderen met een 7,5. Al is die laatste uithaal wel een beetje vals... Dat is dan weer enorm jammer.

17). Noorwegen: Jowst feat. Aleksander Walmann - Grab The Moment

Deze zanger lijkt wel op de zanger van One Republic. De stemmen verschillen gelukkig wel in het voordeel van One Republic. Maar dit is zeker geen slecht nummer. Alleen dat masker van die dj baart mij zorgen. Waarom zo'n eng masker achter de draaitafel? Is dat nu werkelijk nodig? Ik weet niet goed wat ik daar van moet denken. De melodie is best opmerkelijk en apart. Het is misschien wel dé opmerkelijkste beat van de avond. Dit optreden krijgt van mij een 7,5.

18). Verenigd Koninkrijk: Lucie Jones - Never Give Up On You

Dat is nog eens een fijne stem. Lucie heeft een hele mooie, heldere, stem. De melodie blijft goed op de achtergrond. Lucie's stem krijgt volop de kans om zich te laten horen. Een vrij rustig nummer uit de UK. Maar of de andere landen hier blij van worden is nog maar even de vraag. Wie speelt de huidige politieke situatie wel een belangrijke rol. Ik vind het geen slecht nummer. Maar of het in de top 10 komt weet ik niet. De uithaal is wel heel erg goed. Een stem heeft Lucie wel. Van mij krijgt ze, dankzij de uithaal, een 7.

19). Cyprus: Hovig - Gravity

Human! De begin melodie is heel erg gekopieerd. Maar toch is de stem van Hovig wel erg goed. Ik vind het niet meer dan logisch dat hij de finale wist te halen. De stem klonk weer prima, net als op dinsdagavond. Maar of het hoog gaat eindigen weet ik niet. Maar goed, het is best bijzonder om een bekende melodie te evenaren. Nou voor dit optreden krijgt hij van mij een 7.

20). Roemenië: Ilinca feat. Alex Florea - Yodel It!

Jodelen. Daar gaan we weer. Ik vond het donderdagavond al vrij opmerkelijk. Maar dat het de finale wist te halen was wel een duidelijk. Dit is weer typisch onderscheidend van de andere landen. Hier wordt over gesproken, hier wordt met verbazing naar gekeken. De stem van Ilinca is vrij bijzonder, vooral dat jodelen. Ik vind het aan de ene kant wel leuk. Maar of het goed genoeg is voor de finale van het Songfestival? Dit optreden geef ik dan wel een 7.

21). Duitsland: Levina - Perfect Life

Ik ben misschien iets bevooroordeeld voor Duitsland. Ik heb de voorronde in Duitsland op de voet gevolgd. Voor mij is Duitsland een soort tweede thuisland. Ik was voorzichtig enthousiast over deze Levina. Maar nu in de finale daalt die enthousiasme wel wat in. Ze haalt sommige noten niet meer. Dat klinkt gewoon vals, wat erg jammer is. Ik vind dat Levina niet echt een voldoende gezongen heeft. Maar ja, het is Duitsland, dus geef ik dit optreden een 5,5.

22). Oekraïne: O. Torvald - Time

Rock muziek door Oekraïne. Of ik daar blij van wordt? Nou nee, niet echt eigenlijk. Het is best gek dat een gastland zo'n nummer instuurt. Is dit het beste wat er is? Nu vond ik het nummer van vorig jaar ook niet heel sterk. Maar dit slaat echt alles. Waarom zo'n nummer sturen? Ik snap het echt net. Deze muziek is niet voor mij weggelegd. Dit optreden moet ik dan ook 'belonen' met een 1. Mijn excuus, er zijn vast mensen die dit mooi vinden...

23). België: Blanche - City Lights

Een unieke stem heeft Blance zeker. Het nummer is ook heel apart en bijzonder. België wist dinsdagavond dan ook met gemak de finale te halen. Deze finaleplek heeft Blanche dan ook zeker met gemak gehaald. Een nummer die rustig is, een bijzondere melodie heeft en een bijzondere stem. Het plaatje leek bijna wel compleet. Gelukkig leek de zangeres nu iets zelfverzekerder dan op dinsdagavond. Voor dit optreden geef ik België een 8.

24). Zweden: Robin Bengtsson - I Can't Go On

Wat een fijn pop nummer heeft Zweden weer gestuurd. Ik word hier enorm vrolijk van. Met de loopband op het podium is Robin ook meteen sportief bezig. Dit is een terechte finalist. Hij opende dinsdagavond de eerste halve finale. Toen gooide hij al hoge ogen met zijn optreden. Ik was meteen fan van het nummer. Het optreden van vanavond geef ik dan ook een terechte 9.

25). Bulgarije: Kristian Kostov - Beautiful Mess

Ik snap niet dat dit nummer de finale gehaald heeft. Ik vind dit een beetje een saai nummer. De melodie en de stem passen niet echt lekker bij elkaar. Maar wie weet vinden de mensen die kijken het wel erg mooi. Ik was in het begin van zijn optreden in de halve finale erg enthousiast. Maar daarna ging het al snel omlaag met mijn enthousiasme. Dit optreden in de finale geef ik dan ook een 4.

26). Frankrijk: Alma - Requiem

Leuk! Heel leuk! Heel erg leuk! Wat is de Franse taal een mooie taal. Wat een fijne afsluiter van een muzikale avond. Hier word ik nou echt heel erg vrolijk van! Een leuke zangeres, een leuk liedje een fijne melodie. Wat wil je als muziekliefhebber nog meer? Frankrijk kan nog wel eens veel punten gaan scoren. Echt een nummer die zeker in het gehoor blijft hangen. Ik ben fan van Alma! Van mij krijgt Alma een welverdiende een 9!

Dat was het dan. Alle 26 landen hebben hun nummer laten horen. Wat was het een muzikale sterke avond. Over het algemeen was ik bijzonder positief over veel landen. Frankrijk heeft mij vooral positief verrast. Ik houd van de Franse taal, ook al versta ik het niet. Daarnaast deden de meiden van O'G3NE het heel erg goed. Nederland mag trots zijn op  deze drie zusjes. 

Nu is het wachten op de puntentelling... gaat O'G3NE het Songfestival 2017 winnen? We gaan het zien!

Lees ook alles over de eerste halve finale hier terug.

Lees ook alles over de tweede halve finale hier terug.