ESF 2017: De tweede halve finale

ESF 2017: De tweede halve finale

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Vanavond is het tijd voor de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival. Heel Nederland staat achter de meiden van O'G3NE. Zij mogen vanavond met hun nummer, Lights and Shadows, in Kiev optreden. Zij strijden om een plek in de finale van aanstaande zaterdag. In totaal strijden er vanavond weer achttien landen om een plek in de finale. 

Vanavond beoordeel ik weer de nummers, de outfits en het complete plaatje? Dit verwerk ik weer in een nieuwe blog. Afgelopen dinsdag schreef ik een blog over de eerste halve finale. Er zaten toen een paar goede nummers tussen. Ik ben benieuwd wat er vanavond allemaal voorbij gaat komen. Het wordt hoe dan ook een muzikale avond. Maar wordt het ook genieten, dat is de vraag! 

Dinsdagavond wisten Zweden, Australië, België, Azerbeidzjan, Portugal, Griekenland, Polen, Moldavië, Cyprus en Armenië zich al te plaatsen. Zij staan in de finale van aanstaande zaterdag. Maar nu richt ik mij eerst op de achttien landen die vanavond te zien zullen zijn. Ik ben heel benieuwd naar deze tweede halve finale. Nederland staat in ieder geval in de finale, toch?!

De opening van de avond werd uitgevoerd door twee van de drie presentatoren. Zij 'toverden' instrumenten en speelden allemaal Songfestival hits. Daarna kwamen er meer mensen het podium op die begonnen met zingen en dansen. Als dat maar niet het niveau van de avond gaat worden.... 

1). Servië: Tijana Bogićević- Into The Deep

Dat is nog eens een avond openen! Het begin klinkt veelbelovend. Een fijne melodie in het begin. Maar al snel gaat de volume omhoog. Dan wordt het ineens een heel ander nummer. Met een doorzichtige jurk staat deze Tijana op het podium. Of ik hier heel blij van wordt weet ik niet. Een redelijke start, maar niet echt geweldig. Waarschijnlijk haalt Servië de finale niet.

2). Oostenrijk: Nathan Trent - Running On Air

Wat een leuke zanger heeft Oostenrijk dit jaar naar Kiev gestuurd. Een vrolijke zanger met een positieve uitstraling. Een lekker popliedje die zo op de radio kan. Hij doet mij een beetje denken aan een boyband zanger. Gewoon een goede stem, een goed nummer en een normaal optreden. Oostenrijk zorgt voor een beetje rust. Nathan mag zo door naar de finale met dit nummer. Ik ben enorm enthousiast over Oostenrijk! Go Nathan.

3). Macedonië: Jana Burčeska - Dance Alone

Wat is dit nu ineens? Is dat Kylie Minogue op het podium? De stem van Jana lijkt best veel op die van Kylie. Ook deze muziek zou van Kylie kunnen zijn. Een pop nummer met een elektrische beat erin. Het klinkt zeker niet slecht. Alleen is het jammer dat de beat meer opvalt dan de stem. De outfit had wel iets kleurrijker mogen zijn. Bij zo'n dance achtig nummer verwacht je toch wel een beetje kleur! Misschien komt dat in de finale wel. Van een zwart jurkje naar een rood pak! Go Kylie, uh Jana!

4). Malta: Claudia Faniello - Breathlessly

Heerlijk. Een moment van rust in deze drukke avond. Met een mooie jurk en een opvallend rustige stem staat Claudia op het podium. Gewoon even wegdromen van alle zorgen en genieten van de muziek. Ik vermoed dat Claudia zo de finale in zweeft. Wat een fijn nummer, ik houd hier wel van. Malta gaat hiermee zeker de finale halen. Een top tien notering zit er voor Claudia wel in vermoed ik zo.

5). Roemenië: Ilinca feat. Alex Florea - Yodel It!

WAT?! Jodelen? Bestaat dat tegenwoordig nog? Een rap nummer gecombineerd met een flinke dosis jodelen. Met een pittig rood jurkje staat Ilinca alsof ze nooit anders doet. De achtergrond trekt wel meteen de aandacht. Het is nog net niet kinderachtig.

Maar dat jodelen hé?! Je houdt ervan, of je houdt er niet van. Ik vind het aan de ene kant enorm gedurfd, maar aan de andere kant. Jodelen is niet iets voor het Eurovisie Songfestival. Het is wel weer apart. Maar doe dan alles jodelend en niet op deze manier. Het is voor nu heel erg leuk, maar zaterdag wordt er niet gejodeld hoor. Sorry.

6). NEDERLAND: O'G3NE - LIGHTS AND SHADOWS

Wat doen de meiden van O'G3NE het goed zeg! Wat kunnen zij toch goed zingen. Zij hebben echt heel erg goed gezongen. Wat zien zij er ook prachtig uit met hun drieën. Dit was gewoon heel goed, dit kan zo de finale in! Niets op aan te merken. Ik kreeg hier kippenvel van. Die stemmen, die outfits, alles klopte gewoon. Het moet raar lopen wil Nederland niet in de finale staan.

Lieve O'G3NE ik ben fan van jullie en ik ben trots op jullie. Met mij nog veel meer mensen in Nederland en in de wereld! Geweldig gedaan! Tot zaterdag!

7). Hongarije: Joci Pápai - Origo

Onverstaanbaar. Dat komt bij mij als eerste binnen. Wel dapper van Joci om in zijn eigen taal te zingen. Gelukkig heeft hij wel een hip jasje aangetrokken. Ook heeft hij een knotje op zijn hoofd. Misschien had hij ook zo'n lange paardenstaart? Ik ben hier niet gevoelig voor merk ik. De melodie spreekt mij wel aan, maar de taal is onverstaanbaar. Dat rap gedeelte is helemaal overbodig. Nee sorry Hongarije mag van mij wel weer naar huis.

8). Denemarken: Anja Nissen - Where I Am

Wat een mooie rode jurk! Gevaarlijke hoge hakken, maar goed ik hoef er niet op te lopen. Een krachtige stem heeft Anja ook zeg. Een aardig goed nummer met een goede melodie. Die melodie is een melodie die je niet snel vergeet. Ja Denemarken mag ook de finale halen. Alleen mag ze af en toe iets meer genieten. Iets vrolijker kijken helpt al veel. Hier word ik ook wel blij van.

9). Ierland: Brendan Murry - Dying To Try

Is het een vrouw die zingt? Nee Brendan is toch echt een man. Maar de stem klinkt als een stem van een vrouw. Met een grote luchtballon zingt Brendan dan wel redelijk goed. Weer een vrij rustig popnummer die zeker opvalt. De uithaal is dan ook aardig gelukt. Met zijn luchtballon stijgt hij op en vliegt zo naar de finale. Of zal de luchtballon toch neerstorten? Als het aan mij ligt mag hij wel naar de finale. Is toch een apart liedje, die toch weer opvalt.

10). San Marino: Valentina Monetta feat. Jimmy Wilson - Spirit Of The Night

Disco liedje! Het Foute Uur van Qmusic?! Wat een vrolijk nummer van San Marino. Heerlijk dansbaar, mooie stemmen bij elkaar en een hele fijne melodie. Dit lijkt zo uit de jaren '90 te zijn gekomen. De vrolijke kleuren op de achtergrond maken het helemaal af. Wat een enthousiasme, wat een vrolijkheid. Heb ik al vrolijkheid gezegd? Ik zeg meteen naar de finale! Wat een gezelligheid. Het Foute Uur heeft weer een hit! Ik word hier heel erg blij van. Het moet gewoon in de finale komen.

11). Kroatië: Jaques Houdek - My Friend

Er was eens.... Kroatië. Deze Jaques begint met een verhaaltje. Altijd leuk, maar op het Songfestival? Het lijkt wel alsof ik naar De Lama's kijk. Zoveel stemmen in minder dan één minuut. Het is lastig om de stem te beoordelen. Want het wisselt zo snel en zo vaak. Dat opera gedeelte spreekt mij wel aan. Maar in dit nummer is het een beetje teveel. Teveel, te overdreven en te overbodig. Deze Jaques wil teveel alleen doen, zo lijkt het. Maar ja, wel een kanshebber voor de finale denk ik, met al die stemmen...

12). Noorwegen: Jowst feat. Aleksander Walmann - Grab The Moment

Een eng masker achter de draaitafel. Dat maakt mij een beetje bang. Maar de stem van Aleksander maakt gelukkig veel goed. De beat en melodie zijn erg prettig. De zanger lijkt wel een beetje op de zanger van One Republic. Met een hip hoedje zingt hij best aardig. Ja dit kan zeker de finale gaan halen. Het klinkt wel internationaal en veelbelovend. Ik word ook van Noorwegen vrij vrolijk. Prima optreden!

13). Zwitserland: Timbelle - Apollo

Wat veel geel op het podium. De stem van Timbelle is niet altijd even zuiver. Alleen daarom zou ik Zwitserland niet doorlaten naar de finale. De uithalen in het refrein zijn erg vals. Dit nummer lijkt een beetje te hoog gegrepen voor deze zangeres. Misschien probeert ze een Belle na te doen, in haar gele jurk. Maar ik zie hier zeker geen Belle in. Ik denk dat Zwitserland de finale niet zal halen. Wel leuk geprobeerd, dat dan wel weer.

14). Wit-Rusland: NAVI - Historyja Majoh žyccia

Wat zijn dat nu voor twee hippies?! De stemmen van dit duo klinken niet heel mooi samen. Misschien komt doordat zij in hun eigen taal zingen? Ze staan ook nog een raar te bewegen op het podium. Mij doet het een beetje denken aan een indiaan die zingt (waar hebben wij dat eerder gezien?). Ik word hier niet warm of koud van. Van mij mag Wit-Rusland meteen terug naar huis.

15). Bulgarije: Kristian Kostov - Beautiful Mess

Dat is nog eens een fijne stem. Kristian zingt in het begin heel erg goed. Maar daarna gaat hij een paar keer de mist in. De hoge noten lijkt hij niet te halen. De melodie wordt ineens ook anders. Niet erg fijn om naar te luisteren. De outfit ziet er ook niet spectaculair uit. Soms probeert Kristian dingen te doen die Zweden ook deed, een paar jaar geleden. De kans is groot dat hij wel in de finale komt, maar mijn stem krijgt hij zeker niet. Het begon zo goed, maar daarna ging het snel bergafwaarts.

16). Litouwen: Fuesedmarc - Rain Of Revolution

Wat een leuke melodie. Hier word ik meteen vrolijk van. Die trompetten maken het heel leuk. De stem van deze zangeres is ook niet slecht. Een vrolijk pop nummer met een hele leuke melodie. Dat hoort toch in de finale? Die rode jurk valt ook lekker op. Alleen het haar, dat mag wat anders. Lekker los doen, doe eens gek! Laat los het haar. Dan mag je wel door naar de finale. Gezellig, vrolijk en vooral die melodie maakt het leuk!

17). Estland: Koit Toomen feat. Laura - Verona

Tja. Een beetje gek is het wel. Het begon met Laura, daarna kwam Koit. De stemmen klinken wel aardig bij elkaar. De melodie is een beetje jaren '80 achtig. Maar past dat wel in 2017? Opvallend en uniek is het wel. Maar de man zingt een beetje té hoog. Dat is niet heel mooi bij een man. Het klinkt bijna nep, dat hoge gedeelte. Maar ja, het is wel finale materiaal. Ik twijfel bij Estland, 60 % nee en 40 % ja.

18). Israël: Imri Ziv - I Feel Alive

Wat een leuke zanger stuurt Israël! Een wel heel vrolijk popliedje zeg. Hier word ik meteen vrolijk van. Imri pakt meteen de aandacht van het publiek en de kijkers thuis. De melodie is heel sterk en heel vrolijk. De stem van Imri past daar heel goed bij. Hier is echt over nagedacht zo lijkt het. De uithalen zijn ook aardig goed gelukt. Ja, Israël staat in de finale hoor. Dat kan niet anders! Alsof ik naar een finalist van het Eurovisie Songfestival kijk! Tot zaterdag!

Dat waren de achttien landen die vanavond optraden. Wat een muzikale avond was dit weer zeg. Ik heb erg genoten van achttien optredens. Van het ene optreden meer dan van de ander. Maar ik heb wel een vermoeden welke landen er doorgaan. Nederland, Israël, Oostenrijk, Macedonië, San Marino, Malta, Roemenië, Bulgarije, Litouwen en Noorwegen zijn kanshebbers. Nederland moet in ieder geval door. O'G3NE heeft het beste gezongen van allemaal. Niemand wist Nederland qua stem te overtreffen. 

Het is nu wachten op de spannende uitslag... 

Tot zaterdag!