TV-blog: Eerste halve finale Eurovisie Songfestival 2016

TV-blog: Eerste halve finale Eurovisie Songfestival 2016

Geschreven door Sebastiaan Boers

Dinsdagavond was het dan eindelijk zo ver. Het Eurovisie Songfestival is weer begonnen. In de eerste halve finale van het muziekfestijn vertegenwoordigt Douwe Bob ons land. Met zijn nummer Slow Down zal hij proberen om de finale van aanstaande zaterdagavond te halen.

In totaal staan er achttien landen in de eerste halve finale. Welke landen maken indruk en welke landen niet? Hoe zijn de nummers? Hoe zien de optredens eruit? In deze speciale TV-blog worden alle optredens van de eerste halve finale beschreven. Het is een mooie muziekavond geworden. Een muziekfestijn dat de wereld een klein stukje dichterbij elkaar brengt. 

Finland: Sandhja - Sing It Away

Met een bijzondere outfit kwam de zangeres van Finland het podium op. Een disco nummer werd het gevolg. Een pakkende melodie die zeer verrassend uit de hoek komt. Een zeer goede opening van deze eerste halve finale. De melodie is pakkend en zal zeker kans maken op de finale van aanstaande zaterdag. Zo'n vrolijk nummer als deze kan het Eurovisie Songfestival zeker wel gebruiken. Het optreden was zeker geslaagd.

Griekenland: Argo - Utopian Land

Mijn eerste indruk van Griekenland is meteen negatief. Een melodie die niet heel erg fijn in het gehoor ligt. De combinatie van rap en zang is bij dit nummer niet goed in balans. Met dit nummer zal Griekenland niet veel kans maken op een finaleplek. Niet heel erg overtuigend kwam deze groep over. Nee Griekenland mag na vanavond weer lekker naar huis toe.

Moldavië: Lidia Isac - Falling Stars

De stem van Lidia past niet goed met de melodie. Opnieuw een dansnummer die de stem van Lidia bijna laat verdwijnen. De melodie ligt erg prettig in het gehoor. Een zangeres die haar best gedaan heeft. Maar of dat genoeg za zijn voor een plek in de finale? Er zullen genoeg mensen zijn die dit kunnen waarderen. Helaas behoor ik niet echt tot de doelgroep.

Hongarije: Freddie - Pioneer

Wat een rouwe stem heeft Freddie uit Hongarije. Bijna onverstaanbaar staat deze zanger op het podium. Aan zijn uitstraling zal het zeker niet liggen. Hongarije heeft een mooie zanger gestuurd. Maar het Eurovisie Songfestival draait niet alleen om uiterlijk. Zijn stem is niet goed genoeg. Maar toch zal Freddie genoeg stemmen binnen halen voor de finale. Iedereen zal het fijn vinden om Freddie in de finale te zien optreden. Misschien is zijn stem dan een beetje minder rouw als vanavond...

Kroatië: Nina Kraljic - Lighthouse

Een zangeres met een kort kapsel en een 80 kilo zware jurk. Een prettige stem heeft deze Nina niet. Het optreden zelf springt er ook niet echt behaald uit. De melodie is best bijzonder en klinkt best prettig. Alleen de stem van Nina weet het op sommige momenten aardig te verpesten. Ik denk niet dat de kans groot is dat deze Nina de finale zal gaan halen. Maar wie weet haalt Nina toch genoeg stemmen om naar de finale te gaan.

NEDERLAND: DOUWE BOB - SLOW DOWN

Het beste moment van de avond. Douwe Bob staat het podium met Slow Down. Met een geweldig optreden weet Douwe Nederland goed te vertegenwoordigen. Zijn optreden staat als een huis. Zeker met zijn korte pauze doet hij iets wat niet veel mensen hem na zullen doen. Nederland mag trots zijn op Douwe en zijn bijzondere optreden. Een finaleplek lijkt dan ook zeker in het zicht.

Armenië: Ivete Mukuchy-An - LoveWave

Deze zangeres, Ivete, speelt letterlijk met vuur. Wat een gevaarlijk optreden met een krachtige stem. Het nummer is niet erg overtuigend, maar het optreden zeker wel. De camera lijkt niet heel goed te weten welke kant zij van Ivete in beeld willen brengen. Dan lijkt zij zich ook nog te vermenigvuldigen. Dat voegt niet heel veel toe, maar ziet er wel leuk uit. Grote kans dat Ivete de finale zal gaan halen.

San Marino - Serhat - I Didn't Know

Soms is een stem alleen niet genoeg. Dit moet San Marino ook gedacht hebben. Zij hebben Serhat naar het Eurovisie Songfestival gestuurd mét een remix versie van zijn nummer. Ik weet niet of het iets positiefs toevoegt. De stem klinkt erg ingetogen en past niet goed bij de disco-achtige melodie. Serhat weet het niet, maar ik denk dat hij na vanavond weer lekker naar huis mag gaan. 

Rusland: Sergey Lazarey - You Are The Only One

Iedereen is helemaal weg van de zanger uit Rusland. Deze Sergey heeft goed opgelet bij het Eurovisie Songfestival van 2015. Het optreden lijkt wel een beetje een kopie hiervan. De stem van Sergey klinkt alles behalve verkeerd. Zijn uitstraling is ook niet verkeerd. Een mooie verschijning die zeker thuis hoort in de finale van zaterdagavond. De kans is dan ook heel groot dat Rusland glansrijk de finale weet te halen.

Tsjechië: Gabriela Gunci-Ková - I Stand

Een ingetogen nummer van Gabriela. Met een rustig en gevoelig nummer valt Tsjechië zeker op. De melodie past in ieder geval goed bij de stem. Zonder al te veel drama en afleiding zingt Gabriela haar nummer vol gevoel. Dit is misschien wel een kanshebber voor de finale. Wie weet zal Gabriela dan ook wel hoog kunnen eindigen. Met een mooie uithaal staat haar optreden als een huis.

Cyprus: Minus One - Alter Ego

Niet meteen oordelen op het eerste gezicht. Het leek in het begin al slecht. Totdat de zanger begon met zingen. Een krachtige stem met een krachtige melodie. Dat klinkt zeker niet slecht. Maar het is niet iets wat je verwacht op een Eurovisie Songfestival. Alleen de uitstraling zou wel iets beter kunnen. Net als je denkt dat het redelijk klinkt, begint de zanger te huilen als een wolf.... dat is dan ook weer niet nodig.

Oostenrijk: Zoë - Loin D'Ici

Wat een vrolijke verschijning is dit zeg! Hier wordt iedereen toch vrolijk van? Een Franstalig nummer die hoge ogen zal gooien. Een zangeres die met beide benen op het podium blijft staan. Een vrolijk, klein liedje met een fijne melodie. Zoë hoort dan ook zeker in de finale thuis. De kans dat zij in de finale staat is bijzonder groot. Zij heeft een zogenoemde gun-factor.

Estland: Jüri Pootsmann - Play

Een jongen met uit Estland die daar Idols won staat nu op het podium. Zijn stem is niet heel prettig om naar te luisteren. De melodie lijk je ook bijna niet te horen. Zijn stem doorkruist de melodie op een onprettige manier. De kans dat Jüri in de finale staat is waarschijnlijk niet heel erg groot. Een nummer die niet bepaald erg opvalt tussen alle andere landen.

Azerbeidzjan: Samra - Miracle

Opnieuw een rustig nummer, zo lijkt het. Samra heeft een krachtige stem. De melodie is erg aanwezig, maar stoort niet heel erg. Ook de verschijning van Samra is erg opvallend. Een zangeres met een mooie uitstraling. Dat zal Samra zeker helpen om een stap dichterbij de finale te komen. Een nummer die zeker opvalt in de halve finale. Aan de stem en de uitstraling zal het zeker niet liggen.

Montenegro: Highway - The Real Thing

Waarom zou rockmuziek niet passen op het Eurovisie Songfestival? Nou Montenegro laat zien waarom het niet past. Een nummer als deze vraagt er zelf om. Dit is alles behalve een songfestivalnummer. Een zeer slechte combinatie van stem en melodie. Highway mag meteen terug naar huis. Wie weet vinden de mensen in Montenegro dit wel erg mooi, maar de wereld zal dit zeker niet omarmen...

IJsland: Greta Salóme - Hear Them Calling

Een prettige stem van Greta is een goed begin. De melodie lijkt goed te zijn uitgekozen. Dat past prima bij de stem van Greta. Een vrolijk nummer met een sterke melodie. Maar IJsland heeft ook wel een beetje teveel gekeken naar optredens uit het verleden. Maar toch is het optreden niet slecht. IJsland maakt zeker kans op een finaleplek.

Bosnië & Herzegovina: Dalal & Deen feat. Ana Rucner en Jala - Ljubav Je

Prikkeldraad inzetten bij een optreden is vragen om moeilijkheden. Het nummer is dan ook een beetje prikkelbaar. Ook het zingen in een eigen taal is gedurfd. Niet veel mensen zullen begrijpen waar dit nummer over zal gaan. Een bijzonder nummer die zeker niet in de finale zal staan. Een nummer als deze hoort niet thuis in de finale van het Eurovisie Songfestival.

Malta: Ira Losco - Walk On Water

Als laatste staat Ira voor Malta op het podium. Deze zangeres denkt over het water te kunnen lopen. Een nummer die zeker opvalt. De melodie lijkt ook zorgvuldig te zijn uitgekozen. Het is een nummer wat zeker thuishoort in de finale. Haar stem is krachtig, de melodie slaat zeker aan. Malta heeft er goed aangedaan om dit nummer in te zenden. Zij zal zeker in de finale gaan staan.

Nu alle achttien landen gezongen hebben is het tijd om te gaan stemmen.
De stemmen van de kijkers tellen voor vijftig procent mee.
De andere vijftig procent hebben de landen gekregen van de vakjury.
Nu is het vooral duimen voor Nederland.
Douwe Bob heeft een geweldig goed optreden gegeven.
De kans dat hij zaterdagavond in de finale staat is bijzonder groot.
De concurrentie is aanwezig, maar Douwe's optreden was uniek en viel zeker op.