TV-blog: Tweede halve finale Eurovisie Songfestival 2016

TV-blog: Tweede halve finale Eurovisie Songfestival 2016

Geschreven door Sebastiaan Boers

Dinsdag werd de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival uitgezonden. Namens Nederland stond Douwe Bob op het podium. Met zijn nummer Slow Down maakte Douwe diepe indruk. Met gemak wist hij een finaleplek te bemachtigen. Aanstaande zaterdagavond staat Douwe dan ook in de finale van het Eurovisie Songfestival 2016. Donderdagavond is het tijd voor de tweede halve finale.

Welke landen staan in deze tweede halve finale? Hoe zijn de optredens? Hoe zijn de nummers, maken zij indruk? Dit en meer wordt weer in een speciale tv-blog samengevoegd. Welke landen zullen, net als Nederland, naar de finale gaan? In totaal staan er weer achttien landen klaar met een optreden. Slechts tien daarvan zullen in de finale van zaterdagavond terecht komen.

Letland: Justs - Heartbeat

Wat een geweldige openingsacts. Letland heeft een bijzonder fijn nummer naar Stockholm gestuurd. Een fijne stem en een hele prettige melodie. Dit is echt iets wat bij het Eurovisie Songfestival past. Deze Justs hoeft zich zeker geen zorgen te maken over een finaleplek. Zijn optreden staat als een huis. Een fijn popnummer die fijn in het gehoor ligt. Niets verder meer over aan te merken.

Polen: Michal Szpak - Color Of Your Life

Wat een dramatisch begin van dit nummer. Een verschrikkelijk nummer met een nog vreselijkere stem. Polen stuurt dit jaar geen goede act naar Zweden. De melodie is nog aardig, maar in combinatie met de stem van deze zanger, is het niet heel erg fijn. De kans dat Polen in de finale komt is vrij klein. Dit nummer is niet overtuigend genoeg. Nee dit wil de kijker niet meer zien, laat staan horen. Een dikke onvoldoende voor Polen.

Zwitserland: Rykka - The Last Of Our Kind

Een zangeres met een rokende jurk. Dat is het eerste wat de kijker krijgt te zien. Vervolgens gaat Rykka heel erg de fout in. Een stem die alles behalve prettig in het gehoor ligt. De melodie werkt ook niet bepaald mee in het voordeel van de zangeres. Soms is het zelfs onverstaanbaar slecht. Helaas krijgt ook Zwitserland een dikke onvoldoende. Waarschijnlijk kunnen zij na vanavond ook weer naar huis.

Israël: Hovi Star - Made Of Stars

Een nummer beginnen met de klanken van een piano is een goed begin. Een piano toevoegen aan een nummer is altijd goed. Deze Hovi heeft een heldere en vooral prettige stem. Een redelijk gevoelig nummer die zeker gehoord mag worden. Een krachtig nummer die zeker opvalt in de tweede halve finale tot nu toe. Israël mag dan ook zeker naar de finale. Dit optreden en het nummer zelfs krijgen een ruime voldoende. Een prima optreden die zeker beloond mag worden met een finaleplek.

Wit-Rusland: Ivan - Help You Fly

Dit doet Wit-Rusland erg goed. Zij komen met wolven in het nummer Help You Fly. Dit doet een beetje denken aan The Jungle Book, waar ook wolven in voorkomen. Een nummer die er zeker mag zijn. Ivan klinkt niet slecht en ook de melodie mag er zijn. Een vrij rustig nummer die zonder moeite de finale zal gaan halen. De kans dat Ivan de finale haalt is dan ook zeker aanwezig. Het optreden en de stem van Ivan zijn gewoon goed genoeg voor een plek in de finale.

Servië: Sanja Vucic - Goodbye (Shelter)

Een zeer krachtig begin van het optreden. Een zangeres die eens goed in het Engels zingt. Sanja heeft een krachtige stem. De melodie komt in de loop van het nummer ook sterk naar voren. De combinatie hiervan is goed gekozen. Ook over de achtergrond van het optreden is goed nagedacht. Dit nummer staat dan ook zeker in de finale van aanstaande zaterdagavond. Een prima optreden die gewoon thuis hoort bij het Eurovisie Songfestival.

Ierland: Nicky Byrne - Sunlight

Een zanger met ervaring, zo kun je Nicky wel noemen. Deze zanger heeft jaren deel uitgemaakt van Westlife. Nu staat hij solo op het Eurovisie Songfestival podium. Een heel prettig popnummer die zeker goed in het gehoor ligt. Misschien geeft Nicky wel het beste optreden van de tweede halve finale. Het zal raar zijn als Ierland de finale niet weet te halen. Deze Nicky staat zijn mannetje ook zonder zijn Westlife collega's. Een prima optreden met een nog beter nummer. Welkom in de finale Nicky?!

Macedonië: Kaliopi - Dona

Wat stuurt Macedonië nu weer? Wat een dramatisch nummer, zo vlak na Ierland. Dat ze in haar eigen taal zingt is prima. Maar of het nu echt helpt om de finale te halen? De kans dat deze schreeuwlelijk in de finale komt, is vrij klein. De stem is niet heel helder, eerder onzuiver en soms zelfs vals. Ook die laatste uithaal was zeker onnodig en leverde niets extra's op.

Litouwen: Donny Montell - I've Been Waiting For This Night

Wat een fijne stem heeft deze Donny. Een rustige opbouw die doorgaat naar een krachtig nummer. Een fijn popnummer die zeker ergens staat. Er is zelfs goed nagedacht over de achtergrond. Dit is zeker een kanshebber voor de finale. Donny heeft alles uit het optreden gehaald wat hij kon. Alles aan dit optreden klopt, de stem, de melodie, de act. Litouwen mag zeker naar de finale van aanstaande zaterdagavond.

Australië: Dami Im - Sound Of Silence

Een zeer mooi begin van een optreden. Een prachtige stem van deze Dami. Met een opvallende glitterjurk laat Australië zien dat zij ook zeker muzikaal sterk zijn. Eem heldere stem met een rustig melodie die zeker niet slecht is. Vrij uniek is het dan weer niet, maar er bestaat zeker een kans dat Dami de finale haalt. Mocht dat gebeuren dan staat Australië voor de tweede keer achter elkaar in de finale van het Eurovisie Songfestival.

Slovenië: Manuella - Blue And Red

Blauw en rood in een witte jurk. Het kan niet anders dan dat Slovenië fan is van Nederland. Maar daar gaat het nu even niet over. Manuella heeft een mooie heldere stem. Het nummer Blue And Red klinkt helemaal niet slecht. Een lekker opvallend popnummer die zeker thuis hoort in de finale. Totaal geen kritische punten aan het optreden. Een mooie zangeres met een helder en vooral fijn popnummer. Welkom in de finale Slovenië?!

Bulgarije: Poli Genova - If Love Was A Crime

Meteen beginnen met een hele fijne melodie. Dat is vragen om een finaleplek. Melodie is iets wat gewoon goed moet zijn. De stem van Poli is ook prima. De combinatie van de melodie en de stem is goed in evenwicht. Een fijn popnummer die zich zeker onderscheid ten opzichte van de rest van deze avond. Ja Bulgarije mag zich zeker gaan bewijzen in de finale van zaterdagavond.

Denemarken: Lighthouse X - Soldiers Of Love

Alweer een land met een fijne melodie in het nummer. Niet één, niet twee maar drie mannen op het podium. Een groep met drie verschillende stemmen die zeker goed bij elkaar passen. Een fijne melodie op de achtergrond die ook goed in balans is met het nummer. Een fijn nummer die het op de radio zeker goed kan gaan doen. Denemarken mag ook zeker naar de finale. Fijne stemmen die prima bij elkaar passen.

Oekraïne: Jamala - 1944

Een opera-achtig nummer die niet heel fijn klinkt. Een schreeuwende stem van Jamala ligt niet erg prettig in het gehoor. Drama mag zeker op het Eurovisie Songfestival, maar er bestaat ook iets zoals teveel drama. Deze stem en melodie zijn niet heel erg in evenwicht. Deze zangeres mag meteen terug naar huis. Teveel drama, teveel geschreeuw en niet verstaanbaar. Dit mag niet naar de finale.

Noorwegen: Agnete - Icebreaker

Dit is een nummer die veel kanten opgaat in minder dan een minuut. Van een rustige opbouw naar een bizarre melodie. Die combinatie past niet echt goed bij elkaar. Sommige stukjes zijn heel erg leuk, maar dan begint het refrein. Daar is blijkbaar niet heel goed over nagedacht. Qua stem is het een prima zangeres. Maar alles bij elkaar is het meer negatief dan positief. Het Eurovisie Songfestival zal niet smelten voor Noorwegen, dus mag Agnete wel weer naar huis.

Georgië: Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz - Midnight Gold

Niet alweer een rocknummer op het Eurovisie Songfestival. Waarom stuurt Georgië zoiets als dit? Geen fijne melodie, geen fijne stemmen en bovendien geen fijn nummer. Dit is niet eens de moeite om naar te luisteren. Dit land zou zich moeten schamen voor deze inzending. Georgië mag dan ook zeker niet naar de finale. De kans dat ze doorgaan is vrij klein.

Albanië: Eneda Tarifa - Fairytale

Dit doet Albanië erg goed. Eneda zorgt voor een rust momentje zo vlak na Georgië. Een zangeres met een rustige en vooral prettige stem. Een klein nummer die zeker opvalt door de heldere melodie. De combinatie van beide is gewoon goed. Maar of het goed genoeg is om de finale te halen is nog maar even de vraag. Er zijn andere landen die het een stuk beter gedaan hebben. Maar toch krijgt Eneda een ruime voldoende.

België: Laura Tesoro - What's The Pressure

Energiek, vrolijkheid, prettig in het gehoor. Laura heeft een fijne pop stem met een fijn popnummer. Als hekkensluiter maakt België een hele goede indruk. Het is vrolijk, klinkt een beetje zomers en het past perfect bij het Eurovisie Songfestival. De kans dat België, net als Nederland, de finale haalt, is vrij groot. Dit soort muziek hoort gewoon in de finale. België welkom in de finale!

Wat een fijne muzikale avond was dit zeg!
Een avond vol hoogtepunten maar ook zeker met dieptepunten.
Het zou mooi zijn als Ierland en België in de finale staan.
Ook Letland mag naar de finale om zich daar opnieuw te bewijzen.
Maar er waren ook landen bij die niets toevoegden aan deze avond.
Welke landen er daadwerkelijk doorgaan zal straks bekend gemaakt worden.
Nu is het aan de kijkers thuis om te stemmen op hun favoriete nummer van deze avond.

Feit is dat Nederland dankzij Douwe Bob in de finale staat.
Zaterdagavond zal heel Nederland voor de buis zitten om Douwe aan te moedigen.
Dan zal zij opnieuw zijn nummer Slow Down ter gehore gaan brengen.
Zijn nummer valt zeker op tussen alle andere landen.
Wie weet lukt het Douwe wel om de finale te halen.
Zaterdagnacht weten we of het Douwe gelukt is.

Tot zaterdag!
Dan volgt er een speciale TV-blog over de finale van het Eurovisie Songfestival 2016!