Tineke Schouten blikt terug op 30 jaar op de bühne in Het Beste van 30 Jaar Tineke Schouten

Tineke Schouten blikt terug op 30 jaar op de bühne in Het Beste van 30 Jaar Tineke Schouten

Geschreven door Pieter Jongsma

Lenie uit de Takkestraat, Bep, de toiletjuffrouw, Marijke Helwegen, Andrea Riool, de 06-sexlijn telefoniste en Tina Turner: in de 4-delige serie Het Beste van 30 jaar Tineke Schouten worden de hoogtepunten uit de 30-jarige theaterloopbaan van cabaretière Tineke Schouten getoond.

Tussen de sketches komt Tineke zelf aan het woord, maar ook collega’s als Paul de Leeuw, Jochem Myjer, Javier Guzman, Hans Liberg en Karin Bloemen halen herinneringen op en laten zich uit over haar grote betekenis voor het cabaret in Nederland. Het Beste van 30 jaar Tineke Schouten is vanaf zaterdag 25 mei, 21:45 uur, vier weken lang te zien bij SBS6.

In de eerste uitzending van Het Beste van Tineke Schouten is er onder meer aandacht voor haar vroegste werk. Een van Tineke’s eerste solo-sketches was De Telefoniste, waarbij ze gebruik maakte van haar ervaringen in een autosalon. “De oerknal van mijn carrière”, zegt Tineke zelf over het lied Lenie uit de Takkestraat, uit de jaren ‘80. Dit nummer, geschreven aan de keukentafel, betekende haar doorbraak naar een breed publiek. Maar er wordt ook recenter werk vertoond, zoals haar vertolking van een Belgische paaldanseres: “Het spreekt één woord Frans en het neukt als een tijger…Moi”.

“Tineke transformeert tot het optimale”, vindt collega Karin Bloemen. Als geen ander kan zij, door even een andere jurk aan te doen en een pruik op te zetten, van type veranderen. Van een sjieke mevrouw naar een platte Utrechtse, een bouwvakker, werkster of schooljuffrouw. Ook Henk van der Meyden roemt de cabaretière. “Haar types zijn zo herkenbaar!”.

Het Beste van 30 jaar Tineke Schouten
Vanaf zaterdag 25 mei vier weken lang om 21.45 uur bij SBS6