Expeditie Robinson Column: Moeder gans wordt geslacht of toch niet?

Expeditie Robinson Column: Moeder gans wordt geslacht of toch niet?

Geschreven door John Holdorp

Deze aflevering begon weert met een blik op de 3 zo verschillende eilanden. Op Zuid loopt alles nog steeds niet zo lekker. Het  maken van vuur lukt niet omdat alles natgeregend is. Op Noord lukt het vuur maken in het begin niet, maar nadat Niels erbij is gehaald lukt het uiteindelijk wel. Op het eiland van de onbekende Nederlanders lukt het prima. Het hout is dusdanig bewaard dat het droog is gebleven en het vuur is zo gemaakt. Deze groep voelt zich sterk en omdat er geen BNN-er bijkomt vermoeden ze dat ze pas bij de samensmelting bij de BNN-ers gevoegd gaan worden. De enige dissonant op het eiland lijkt de enige BNN-er die daar terecht is gekomen, Caroline.

Maar omdat daar niemand weggestemd moet worden zit zij daar toch veilig. De andere teams moeten weer naar een proef om te bepalen wie immuniteit krijgt en wie naar de eilandraad moet. De proef blijkt deze week een loodzware hindernisbaan te zijn waarbij de deelnemers twee keer onder een bamboerek door moeten, een keer onder water en een keer zand weg gravend. Verder een trap afmaken, over een muurtje klimmen en een paar puzzeldeuren openen. Ee makkie toch?

Soundos  is a.g.v. een ongeluk claustrofobisch geworden en moet na iedere bamboebalk in het rek onder water even adem halen wat direct zorgt voor een behoorlijke achterstand en frustratie bij de teamleden. Ook bij het andere rek zorgt haar claustrofobie ervoor dat de achterstand blijft.

Op het moment dat deze rekken genomen zijn en team Zuid kan gaan proberen de actestand in te lopen word eerst Brace en daarna Soundos op het muurtje gehesen. Als ze daar gezamenlijk hangen besluiten ze terug te springen waarna Brace een kreet slaakt en geblesseerd op de grond blijft liggen en door een arts wordt onderzocht waarna hij voor onderzoek wordt afgevoerd.

Door deze tegenslagen verliest  Zuid de proef weer. En al snel blijkt dat Soundos, de zelf benoemde moeder gans waarna iedereen moest luisteren omdat het dan goed zou komen slecht in de groep ligt. Ze doet volgens de anderen niets, zondert zich af en zorgt er ook nog voor dat ze proeven verliezen.

Marieke en Kai zijn het er snel over eens, Soundos moet bij de volgende vertrekken. Kai bespreekt dit met Danny die het er volledig mee eens is, Marieke bespreekt dit met Shelly ie zich hier ook in kan vinden en het lot van moeder gans lijkt bezegeld. Zij zal worden geslacht in het belang van de groep.

Moeder gans ziet de bui echter hangen en besluit als Kai en Danny even weg gaan om de aloude strijd tussen mannen en vrouwen van stal te halen. Met de redenatie dat Kai en Danny alle vrouwen weg zullen stemmen verwijst zij naar de meerderheid van stemmen die de dames samen hebben en zegt ze dat de dames een front moeten vormen. Omdat de andere dames Kai niet weg willen stemmen moet het Danny worden, Marieke en Shelly geven aan hiermee in te stemmen.

De eilandraad begint en Soundas weet nog te vertellen dat ze haar best doet maar niet zo lekker in de groep ligt. Dan mag er gestemd worden. En zoals door de 4 besproken wordt Soundos weggestemd maar dan duikt Brace op. Hij heeft een afgescheurde achillespees kan niet verder deelnemen en daarom mag Soundas blijven met een zwarte tegenstem voor de volgende eilandraad. Iets wat zijn niet zit zitten en aangeeft daar geen trek in te hebben. Zowel Brace als Dennis spreken haar moed in waarna ze besluit te blijven tot schrik van met name Marieke.

De gans waarvan de kop al afgehakt was blijkt dus net als een kat extra levens te hebben. Kan Soundos het tij nog keren of wordt ze op de volgende eilandraad geslachtofferd? Houdt ze vol of besluit ze toch nog op te geven?