Column: Televizier-Ring Gala verliest haar charme

Column: Televizier-Ring Gala verliest haar charme

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Het weekend is bijna om en de nieuwe week staat op het punt van beginnen, maar niet voordat wij hebben teruggeblikt op de afgelopen week. Iedere zondag blikt een columnist van Showbizznetwork.nl terug op de voorbije week. Wat is hen deze week opgevallen?

Wie had op 9 november 2014 tijdens de start van Zondag met Lubach nou gedacht dat een zondagavondprogramma van NPO 3 met een goedkoop decortje en de pratende handpop Salamander Klöpping drie jaar later bekroont zou worden met de belangrijkste tv-prijs in Nederland?

2017 is duidelijk het jaar van Arjen Lubach. Het zesde seizoen trapte Zondag met Lubach af met ‘The Netherlands second’. De video, waarin Nederland wordt voorgesteld aan VS-president Donald Trump, werd wereldwijd ruim 50 miljoen keer bekeken. Het succes van Lubach raakte in een stroomversnelling: Zondag met Lubach trekt na ‘The Netherlands second’ een miljoen kijkers op televisie, zorgt vervolgens voor de landelijke actie ‘Hoe dan Geert?’ en lanceert de enorm succesvolle App ‘Kamergotchi’. En als klap op de vuurpijl wint Arjen Lubach de Gouden Televizier-Ring 2017!

Ik stond donderdagavond voor Showbizznetwork TV op de rode loper. Na een spoedcursus interviewen van Beau van Erven Dorens - die blijkbaar mijn vragen niet goed vond - peilde ik de stemming bij bekend Nederland. Floortje Dessing, die vorig jaar de Televizier-Ring won, voorspelde al dat Arjen Lubach de Ring dit jaar zou gaan winnen. Beste Zangers-deelnemer Kenny B gaf ondertussen ook aan graag te willen winnen, maar vond niet dat Beste Zangers een beter programma was dan Expeditie Robinson en Zondag met Lubach. Zo overtuig je inderdaad geen mensen om op jou te stemmen.

Maar het Gouden Televizier-Ring Gala zou het Gouden Televizier-Ring Gala niet zijn als er geen relletje zou zijn. Zo werd het Gala ‘ongezellig’ genoemd en was de opening met André Rieu ‘oubollig’. Ik heb vooral het idee dat het Televizier-Ring Gala langzaam haar charme verliest. Misschien komt dat ook door AFAS Live, waar het Gala dit jaar voor de tweede keer plaatsvond. Het sfeervolle Carré is sinds vorig jaar ingeruild voor AFAS Live en ook de nieuwe vormgeving die vorig jaar is introduceert zorgt ervoor dat het Gala haar charme verliest. Het Gala is niet meer dé televisieavond van het jaar.

Het Gala was dit jaar vooral een ongemakkelijke avond. Naast de niet zo geslaagde stemoproep van Kenny B voor onze camera, kwamen de grappen van Chantal Janzen (die de Zilveren Televizier-Ster Presentator uitreikte) niet aan en zorgde het kauwgomkauwende RTL-koppel Wendy van Dijk en Erland Galjaard voor veel kritiek op social media. Ook in de persruimte ontstond voor mij een ongemakkelijk moment, toen ik van achteren werd vastgepakt door de vloggende Boulevard-reporter Olcay Gulsen, die mij aanzag voor Boulevard-verslaggever Aran Bade. Zal ik de vlog halen?

Nadat Robert ten Brink de Televizier-Ring om Arjen Lubach zijn middelvinger had geschoven, stond Arjen de pers te woord, waaronder ons. ‘Had je verwacht dat je zou gaan winnen’, vroeg ik Arjen, waarop hij antwoordde: ‘Had jij het verwacht?’ ‘Ja’, zei ik, waarop hij reageerde: ‘Nou dan ik ook’. Maar waarom had ik het verwacht? Nou, Arjen trekt iedere zondag een vast publiek. Voetbal International won in 2011 de Ring vanwege diezelfde reden. Programma’s als VI en Zondag met Lubach hebben een band met de kijker. De kijker is betrokken en zit iedere keer weer voor de buis.

Daniël Schalk