De Zomercolumn: Wat fijn dat je er bent

De Zomercolumn: Wat fijn dat je er bent

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

De zomer is natuurlijk dé ideale tijd om even achterom te kijken. In De Zomercolumn blikt Daniël Schalk van Showbizznetwork.nl terug op het afgelopen voorjaar. Wat is Daniël begin 2018 opgevallen en wat is hem bijgebleven? Er is in de eerste helft van 2018 weer veel gebeurd.

De zin ‘Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent’ uit het bekende liedje van Juf Ank uit De Luizenmoeder zal voor NPO 3 letterlijk gelden. In de tijd van Netflix zou NPO 3 volgens verschillende mensen geen bestaansrecht meer hebben, dus de NPO is ontzettend blij dat er bijna 4 miljoen mensen waren.

Is er nog iemand die na De Luizenmoeder durft te zeggen dat lineair tv-kijken dood is? Het afgelopen voorjaar brak De Luizenmoeder op NPO 3 week na week haar eigen kijkcijferrecord. De comedyserie begon met 744.000 kijkers, wat voor NPO 3 al hoge cijfers zijn. Maar de eerste aflevering werd nog eens 850.000 keer teruggekeken. Er ontstond een enorme hype rondom de serie en het ‘Hallo allemaal’ van personage Juf Ank, want de meest bekeken aflevering trok bijna 4 miljoen kijkers. Miljoenen mensen zaten elke zondag voor de buis, omdat zij maandagochtend bij de koffieautomaat wilde meepraten.

Naar mijn idee is lineair tv-kijken nog lang niet dood, maar televisie moet urgent zijn. Sport is daar een goed voorbeeld van, want mensen willen sportwedstrijden live zien. Maar ook de finale van Wie is de Mol? willen mensen live zien, want je wil niet op social media lezen wie De Mol is. Om kijkers te blijven trekken moet je programma’s maken die mensen echt willen zien. De oorzaak dat de kijktijd momenteel terugloopt is volgens mij niet de komst van Netflix, maar wat er op Netflix te zien is. Netflix is eigenlijk ook gewoon een tv-kanaal en doet mee aan de strijdt om te kijker, alleen weten zij die kijker beter te bereiken.

Vroeger had de kijker alleen de keuze tussen de verschillende tv-zenders, maar nu kan de kijker ook programma’s kijken op videodiensten als Netflix en YouTube. Terwijl de NPO, RTL en Talpa TV (voorheen SBS) alleen maar met elkaar bezig zijn, zouden zij zich eigenlijk moeten verenigen om samen de concurrentie aan te gaan tegen onder andere Netflix. Dat kunnen zij doen door elkaar niet in de weg te zitten, maar zich juist op verschillende doelgroepen te richten. Waarom hebben de NPO en RTL allebei een jongerenzender? En waarom hebben RTL en Talpa TV allebei een vrouwenzender en mannenzender?

Maar even terug naar De Luizenmoeder. De grootste fan van de serie is volgens mij AD-columnist Angela de Jong, die door de serie zelfs haar volledige geloofwaardigheid is verloren. In juni werd de Zilveren Nipkowschijf uitgereikt, de tv-prijs die wordt uitgereikt door televisiecritici. Ook De Jong zit in de jury van de Nipkowschijf, maar vlak voor de uitreiking van de prijs schreef zij in haar column dat de jury zich ‘volstrekt ongeloofwaardig’ maakt als De Luizenmoeder niet zou winnen. Ze zette haar collega’s dus flink onder druk om ervoor te zorgen dat haar favoriete tv-programma de Nipkowschijf zou winnen.

Dan nu verder met een serieuze prijs: De Gouden Televizier-Ring. Eigenlijk durf ik geen voorspellingen voor de Televizier-Ring meer te doen. Vorig jaar schreef ik nog in De Zomercolumn dat ik dacht dat Gordon Gaat Trouwen dit jaar de Ring zou gaan winnen, maar toen had ik nog geen minuut van het programma gezien. Achteraf bleek het toch niet ‘het spraakmakendste programma van 2017’ te zijn, zoals ik een jaar geleden voorspelde. Tijd voor een nieuwe voorspelling: De Luizenmoeder? Maar dat komt vooral door de matige concurrentie die De Luizenmoeder dit jaar heeft.

Eigenlijk ben ik er niet zo fan van als een serie De Gouden Televizier-Ring wint. Ik vind dat De Gouden Televizier-Ring de prijs voor het beste televisieprogramma is, niet voor een televisieserie. Sinds 2016 worden ook de Zilveren Televizier-Ster voor beste tv-acteur en -actrice uitgereikt, dus ik vind dat er ook een aparte prijs moet komen voor beste tv-serie. Maar voorlopig is De Luizenmoeder toch mijn favoriet voor de Ring. Momenteel zijn er na de eerste drie kwalificatieronde 15 van de 20 genomineerden bekend, maar daar zitten geen programma’s tussen die De Luizenmoeder kunnen verslaan.

Ik zou het wel leuk vinden als De Luizenmoeder dit jaar de Televizier-Ring wint, omdat het dan na Zondag met Lubach de tweede keer oprij is dat de Ring naar NPO 3 gaat. Sinds de bezuinigingen bij de Publieke Omroep gaan er verschillende geluiden dat NPO 3 maar opgeheven moet worden, omdat NPO 3 als jongerenzender geen bestaansrecht meer zou hebben. Maar als NPO 3 dit jaar voor de tweede keer de Televizier-Ring wint is die discussie wel voorbij, toch? Maar ik vind het nog wel een beetje vroeg voor de Televizier-Ring. Ik ben wel benieuwd of de makers het succes in het tweede seizoen kunnen overtreffen.

Foto: AVROTROS / Bewerking Showbizznetwork