Column  Expeditie Robinson:  Winnen de emoties van de rede?

Column  Expeditie Robinson:  Winnen de emoties van de rede?

Geschreven door John Holdorp Laatste update:

 

Als je aan de deelnemers aan Robinson vraagt wat ze hopen te bereiken, kiezen een hoop deelnemers voor het halen van de samensmelting. Dat is zo’n punt waarvan iedereen wel zegt, denkt of hoopt dat te kunnen halen. Dan eerst het feestmaal en daarna de proeven die je alleen doet.

Hoe houdt je de kans zo groot mogelijk om de samensmelting te halen?

  1. Simpel gewoon de proeven winnen dan hoeft je team niet naar de eilandraad.
  2. Nuttig zijn in het team waardoor de anderen denken dat ze je nog nodig hebben.
  3. Niet te veel opvallen of irritaties opwekken.
  4. Slim en achterbaks de juiste plannen smeden als je naar een eilandsraad moet.

Wat het eerste punt betreft doet team Noord het goed, met Jayjay en nu Pappie Kraantje als motor, ze hebben nog geen proef verloren waardoor de teamleden nog niet naar een eilandraad moesten. Wat het tweede punt betreft scoren JayJay en Pappie weer heel goed, met en door hun worden proeven gewonnen. En wat het derde punt betreft scoort met name Jayjay ook weer een 10 hij lijkt iedereen te irriteren. Wat het vierde punt betreft, daarvan weet Lex inmiddels hoe het niet moet.

De aflevering begint met Suzan en Koos die het weer hebben over de irritaties die met name Jayjay met zijn gedrag oproept. Eigenlijk proef je in het team dat ze wel een keer willen verliezen om van Jayjay af te zijn. Totdat er buiten immuniteit ook eten te winnen valt, dan slaan ze als een blad voor de boom om en winnen uiteindelijk een cryptische omschrijving.

Voor dit team zeg ik na alle seizoenen van Expeditie Robinson gevolgd te hebben zorg dat je team zo sterk mogelijk blijft zodat je met een meerderheid van je team de samensmelting kunt halen. Het wegsturen van Jayjay (of Pappie) wordt de doodsteek voor he t team, de kracht is weg. En als je een van de twee wegstemt weet de ander dat hij de volgende is. Dus zal de stress in het team toenemen.

Dus Koos en met name Suzan, haal samen met die twee krachtpatsers de samensmelting maak daarna gebruik van de emoties in Jayjay zijn vorige team en werk hem dan eruit. En slik tot die tijd je irritaties en emoties weg.

Aan de andere kant toon Bartho in de proef dat hij eerder vertragend (en dus het verlies in de hand) werkt en is het logisch om hem weg te stemmen. Maar Dave vind dit rot. Dio en Gaby hebben het er naderhand ook nog over, misschien Thomas wegstemmen en Bartho houden. Daar maak je Jayjay in ieder geval blij mee want dan is de kans dat Noord blijft winnen nog groter.

Kortom het lijkt erop of iedereen vanuit zijn emotie denkt en het willen winnen of de samensmelting halen even naar het 2e plan heeft geschoven.

Maar de rede zegeviert voorlopig nog, want de kans op eten is belangrijker dan verliezen en Jayjay weg kunnen stemmen en al is Bartho nog zo’n schitterende vent, hij wordt wel weggestemd.

Bij de eilandraad blijkt dat de prachtmens Bartho zo’n indruk op zijn team heeft gemaakt dat ze moeite hebben met het wegstemmen van hem, Anna leek vol te schieten en Dave zoende hem.

Maar ook op afvallerseiland nemen de emoties toe Elle ziet het niet meer zitten en denkt na over opgeven.

Het was dus weer mooie televisie vanavond, de emoties bij het wegstemmen van  Bartho maar ook het enthousiasme waarop hij zijn tweede kans grijpt en besluit naar afvallers-eiland te gaan.

Bekijk Expeditie Robinson op TVblik.nl/expeditie-robinson