Showbizznetwork interviewt: Chantal van Gastel

Showbizznetwork interviewt: Chantal van Gastel

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

'Barbara Sloesen en Jim Bakkum zijn de perfecte Isa en Ruben'.

Het is een droom van iedere schrijver en schrijfster; een boekverfilming. Voor schrijfster Chantal van Gastel komt die droom nu uit. Haar roman Zwaar Verliefd! wordt binnenkort verfilmd. De opnames zijn momenteel in volle gang. Zo is inmiddels bekend gemaakt dat Barbara Sloesen en Jim Bakkum de hoofdrollen zullen gaan spelen.

Showbizznetwork sprak met Chantal en wilde alles weten over de boekverfilming. Hoe komt zoiets precies tot stand. Is Chantal blij met de actrices en acteurs die te zien zullen zijn? Via haar social media houdt Chantal al haar volgers op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Zo werd onlangs ook bekend gemaakt dat Pim Wessels ook in Zwaar Verliefd! te zien zal zijn. 

Kun je in het kort vertellen waar Zwaar Verliefd over gaat?

'Zwaar verliefd! is mijn eerste boek. Het is een romantisch verhaal met veel humor en het gaat over Isa, een dierenarts die hartstikke zelfverzekerd is in haar vak, maar minder over haar uiterlijk. Ze is niet zo slank als haar vriendinnen en zusje, die alles kunnen eten wat ze willen zonder dikker te worden. Als ze een labrador moet redden van chocoladevergiftiging valt ze als een blok voor zijn knappe baasje Ruben, maar ze is te onzeker om in actie te komen. Dan besluit ze dat ze hard aan zichzelf moet werken'.

Zwaar verliefd wordt nu verfilmd. Hoe vind je dat?

'Dat voelt als een droom die uitkomt. Eigenlijk zijn we er al heel lang mee bezig. In 2010 was er voor het eerst interesse in de filmrechten van dit boek, maar helaas doofden die plannen langzaam uit. In de tussentijd hebben we geprobeerd de juiste partijen te vinden om het opnieuw in werking te zetten. Ik schreef een uitgebreide film treatment voor de hele Zwaar! reeks om producenten te benaderen. Terwijl we daarmee bezig waren kwam regisseur Jamel Aattache op ons pad, die een romcom wilde maken en op zoek was naar het juiste verhaal. Zijn visie paste heel goed bij mijn boek, dus daarna kwam alles in een stroomversnelling. Het heeft lang geduurd, en nu het eindelijk zover is, kan ik het nog bijna niet geloven'.

Hoe is het om je eigen boek om te zetten in een film?

'Heel leuk, maar het is ook best gek om mee te maken. Als auteur ben ik vooral in het begin erg betrokken geweest bij het proces, maar je hebt te maken met een heleboel mensen die vanuit een andere expertise naar je verhaal gaan kijken. Al die mensen hebben ook een bepaalde vrijheid nodig om hun werk te doen. Zeker als je wilt dat de film er snel komt, zul je ook wat afstand moeten nemen op een bepaald moment. Dat was eerlijk gezegd ook wel moeilijk. Als auteur wil je het liefst overal zeggenschap over hebben en ieder zinnetje meeschrijven en goedkeuren'.

De cast is inmiddels bekend gemaakt. In hoeverre heb jij invloed gehad op de rollen van de personages? En hoe blij ben je met de acteurs en actrices die de personages gaan spelen?

'Ik heb er helemaal geen inspraak in gehad! Ik was erg verrast toen ik hoorde dat de perfecte Isa en Ruben gevonden waren, want ik wist helemaal niet dat ze al zo ver waren met de casting. Ik dacht dat we nog in een soort voorstadium verkeerden, maar opeens was een groot deel van de cast al gekozen. Ik schrok daar wel even van en was een beetje bang dat de acteurs niet zouden passen bij het beeld dat ik van de personages had. Maar wat was ik opgelucht toen ik de namen hoorde. Werkelijk bij ieder personage hebben ze een fantastische acteur gevonden. Zelfs al zag ik het karakter soms heel anders voor me, zoals bij Bram, was ik meteen overtuigd toen ik zag wie die rol ging spelen (Davy Eduard King). En helemaal nu ik de acteurs in actie heb gezien. Ze brengen het zo mooi tot leven. Barbara Sloesen en Jim Bakkum zijn de perfecte Isa en Ruben'.

De opnames zijn al in volle gang. Denk je ook al na een vervolg?

'Daar denken we zeker over na, maar dat hangt ook een beetje af van het succes van deze film. Dus hoe meer mensen straks meteen naar de bioscoop rennen, hoe beter. Een film moet meteen in het eerste weekend al goed scoren om een succes te kunnen worden, dus alle Isa en Ruben fans moeten ook echt zo snel mogelijk gaan. Dan wordt de kans op meer films groter'!

Bij een film, hoort ook muziek natuurlijk. Heb je ook al ideeën over de soundtrack van de film?

'Die heb ik wel. In het beginstadium hebben we in het scenario ook muziek gekozen bij bepaalde scènes, maar dat kan allemaal nog wijzigen in de postproductiefase. Die duurt overigens langer dan de draaitijd zelf. De film wordt in zes weken tijd opgenomen, maar het monteren duurt vervolgens nog maanden. Dan wordt ook de juiste muziek gekozen. Ik ben ook heel benieuwd wie de titelsong gaat zingen. Daar heb ik ook wel ideeën over, maar de producenten beslissen hier uiteindelijk over'.

Hoe zijn de reacties op het nieuws dat Zwaar Verliefd verfilmd gaat worden?

'Op social media kon ik de reacties niet meer bijhouden. Lezers zijn zo enthousiast. Ik kreeg duizenden reacties via facebook, Twitter en Instagram. Heel leuk, want ik keek er al heel lang naar uit om dit nieuws met mijn lezers te mogen delen. Via de social media van de acteurs die meedoen, waren de reacties ook niet meer te tellen'.

Speel je zelf ook een (gast)rol in Zwaar Verliefd?

'Ik heb geen echte rol, maar als je goed oplet, zie je me misschien toch nog even voorbij komen in de film'.

Je gaf aan dat er voorlopig geen nieuw boek aan zit te komen. Maar komen er in de toekomst wel weer nieuwe boeken?

'Jazeker, ik heb alweer een idee in de startblokken staan en er zijn ook plannen voor nieuwe boeken met mijn zus samen. Doordat ik het afgelopen jaar weer helemaal in de wereld van Isa en Ruben zat, was het onmogelijk om me op het schrijven van een nieuw verhaal te concentreren. Er waren ideeën genoeg, maar dan kwam er weer een nieuwe versie van het scenario en was ik weer bezig met het lezen en aandragen van aanpassingen. Ik heb het schrijven daarom even losgelaten. Er was te weinig ruimte in mijn hoofd. Maar ik verwacht dat dat na de opnames van Zwaar verliefd! weer helemaal goed gaat komen. Ik word steeds enthousiaster over mijn nieuwe idee. Weer een feelgoodroman, maar niet over Isa en Ruben, hoor'!

Komt er wellicht een vervolg op de Zwaar reeks boeken?

'Voorlopig nog niet. Ik weet dat veel lezers er naar verlangen, maar dat komt omdat ze graag willen zien hoe gelukkig ze met elkaar zijn en… dat er een kindje komt. Ik snap dat helemaal, maar een boek over een gelukkig gezinnetje is nu eenmaal niet zo interessant. Er moet toch wat drama en frictie zijn en ik wil Isa en Ruben niet steeds dezelfde problemen voorschotelen. Ik heb de reeks echt als trilogie bedoeld, dus heel veel van het verhaal is nu rond. Natuurlijk zijn er nog open eindjes, maar die kunnen lezers voor zichzelf invullen. Eigenlijk wil ik het dus laten zoals het is, maar toch zal ik nooit “nooit” zeggen. Als het juiste idee zich aandient, zal ik zeker met plezier terugkeren naar deze personages. Maar in de nabije toekomst heb ik daar nog geen plannen voor'.

Dit vraag ik bijna aan iedereen die ik interview; zijn er nog dingen die mensen nog niet van je weten, maar wel zouden moeten weten?

'De mensen die mij volgen via social media weten denk ik alles wat ze moeten weten over mij. Ik laat daar ook een stukje van mijn persoonlijke leven zien en ga daar echt contact met mijn lezers aan. Ik heb geen grote onthullingen, maar ik denk dat mensen die mijn werk niet kennen moeten weten dat ik in mijn boeken naast humor en romantiek ook de diepere thema’s aan bod laat komen. Het is meer dan simpele chicklit, al heeft het ook die herkenbare elementen. En naast mijn feelgoodromans heb ik natuurlijk ook een thriller geschreven met mijn zus Priscilla'.

Showbizznetwork bedankt Chantal voor haar leuke antwoorden en wensen haar veel succes met haar film. Het nieuws rondom de boekverfilming van Zwaar Verliefd! houden wij dan ook zeker in de gaten. 

Fotocredits: Wim van de Hulst