164 verdachten gepakt dankzij opsporings programma's

164 verdachten gepakt dankzij opsporings programma's

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

Dankzij berichten van de politie in Opsporing Verzocht en Hart van Nederland (HvNL) zijn vorig jaar 164 verdachten aangehouden. In totaal bracht de politie 370 onderzoeken bij het grote publiek onder de aandacht. Dat meldde de politie maandag. De cijfers zijn iets lager dan die over 2011. Toen bracht de politie 376 zaken op tv en werden 169 verdachten gepakt.

Vorig jaar zond Opsporing Verzocht 337 zaken uit, waardoor 146 verdachten konden worden gepakt. HvNL kreeg 16 zaken in de uitzending, in de helft daarvan verrichtte de politie later een arrestatie. Zeventien zaken kwamen in beide programma's aan bod, in 10 daarvan liep een verdachte tegen lamp.

Behalve de landelijke tv schakelt de politie ook regionale zenders, gratis dagblad Sp!ts, politieberichten en de eigen website in om opsporingsberichten te verspreiden. Via sociale media en bijvoorbeeld Burgernet worden burgers ook betrokken bij de opsporing.


Naast opsporingsberichtgeving via landelijke tv-programma’s maakt het OM en de politie ook gebruik van regionale opsporingsprogramma’s, Spits, politieberichten en de website: Politie.nl. Ook de sociale media en landelijke en lokale alerteringsystemen als bijvoorbeeld Burgernet vormen in heterdaadsituaties een krachtig instrument bij de opsporing van een gepleegd strafbaar feit.