Nieuwsuur vanaf 2014 ook op zondag

Nieuwsuur vanaf 2014 ook op zondag

Geschreven door Pieter Jongsma

Nieuwsuur, het dagelijkse nieuws- en actualiteitenprogramma van NOS en NTR, is vanaf 1 januari 2014 ook op de zondag te zien. Daarmee is Nieuwsuur dus zeven dagen per week te bekijken. De presentatie is in handen van Mariëlle Tweebeeke, Twan Huys of Joost Karhof.

Hoofdredacteur Joost Oranje van Nieuwsuur is zeer content met het besluit: “Ik heb de afgelopen maanden goede gesprekken gevoerd met netmanager Gijs van Beuzekom over de positie van Nieuwsuur op Nederland 2. Het nieuws stopt niet op zondag, dus het is eigenlijk niet meer dan logisch dat we straks iedere avond te zien zijn.”

Netmanager Gijs van Beuzekom van Nederland 2 heeft zich sterk gemaakt voor Nieuwsuur op zondag: “Nederland 2 is het journalistieke net van de publieke omroep. Dat willen we graag nog verder versterken. Nieuwsuur bereikt van maandag tot en met zaterdag al een groot aantal mensen met duiding en achtergronden bij het nieuws. De NPO vindt het goed en belangrijk voor de continuïteit dat Nieuwsuur per januari 2014 zeven dagen in de week te zien is.”

Nieuwsuur heeft zich inmiddels bewezen als hét dagelijkse nieuws- en achtergrondenprogramma van de Nederlandse publieke omroep. Waar voorganger NOVA in 2010 nog gemiddeld 672.000 kijkers trok, heeft Nieuwsuur in 2013 tot nu toe een gemiddelde kijkdichtheid van 742.000 kijkers. Bij grote nieuwsgebeurtenissen weten kijkers Nieuwsuur ook goed te vinden: dit jaar waren er al vier uitzendingen die meer dan een miljoen kijkers trokken.

Joost Oranje: “Nieuwsuur wordt breed gewaardeerd en ik vind het van groot belang dat we de kijker in het gehele weekend adequaat bedienen met achtergrondinformatie, in samenwerking met de collega’s van NOS Nieuws. Ook op zondag is er genoeg te doen: we kunnen vooruitkijken in de week, er zijn regelmatig verkiezingen in allerlei landen en er is, zoals ook nu op de zaterdag, ruimte voor bijvoorbeeld themauitzendingen. Daarbij willen we extra aandacht geven aan financieel-economische berichtgeving. Maar prioriteit blijft de duiding en analyse bij het dagelijkse nieuws.”

Het besluit ligt nu bij de Raad van Bestuur van de NPO, die het officieel moet goedkeuren.