Lady Gaga aangeklaagd door Franse artiest

Lady Gaga aangeklaagd door Franse artiest

Geschreven door Pieter Jongsma

De Franse artiest Orlan sleept Lady Gaga voor de rechter. Ze is van mening dat de zangeres haar 'look en stijl' heeft gekopieerd en eist bijna 24 miljoen euro.

"Lady Gaga en haar platenmaatschappij zijn te ver gegaan door twee enorme kunstobjecten van Orlan te gebruiken zonder toestemming", zei Orlans advocaat Philippe Dutilleul tegen entertainmentsite Radar Online.

Gaga zou de kunstwerken Bumpload en Woman with Head hebben gebruikt om inspiratie op te doen voor onder meer de cover en video van haar single Born this Way. "Lady Gaga had Orlan om toestemming moeten vragen. Dat heeft ze niet gedaan. Dankzij Orlan heeft ze vierhonderd miljoen dollar verdiend", meent Dutilleul. "Daarom vragen wij daarvan 7,5 procent, zoals de Franse wet toestaat."

Volgens Dutilleul was het geen makkelijke keuze om Lady Gaga, die Born this Way begin 2011 uitbracht, aan te klagen. "Dit is David tegen Goliath. Orlan heeft even moeten nadenken over de mogelijke consequenties. Ze was veel eerder in actie gekomen als Lady Gaga niet zo beroemd zou zijn."