De Zomercolumn: OG3NE eindigt in de Shadows

De Zomercolumn: OG3NE eindigt in de Shadows

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

In De Zomercolumn blikt Daniël Schalk van Showbizznetwork terug op het afgelopen voorjaar. Wat is Daniël begin 2017 opgevallen en wat is hem bijgebleven? Er is in de eerste helft van 2017 weer veel gebeurd en de zomer is natuurlijk dé ideale tijd om even terug te kijken.

Met het nummer Lights and Shadows vertegenwoordigde OG3NE - die we nog konden als Lisa, Amy en Shelley van het Junior Songfestival - Nederland op het Eurovisie Songfestival 2017. Ze gingen ervoor: De drie zussen van OG3NE zouden in de Oekraïense hoofdstad Kiev gaan winnen!

35 van de 43 inzendingen voor Kiev kwamen zaterdag 8 april, een maand voor het Songfestival, naar Amsterdam voor de Eurovision Pre-Party Eurovision in Concert. Vóór het concert in de Melkweg stonden de 35 artiesten ‘s middags in VondelCS de pers te woord. Wij waren voor Showbizznetwork TV ook bij het persmoment in Amsterdam en wilde natuurlijk maar al te graag OG3NE spreken. De zussen stonden de hele middag in het middelpunt van de belangstelling, mede omdat het grootste gedeelte van de pers uit Nederland kwam. OG3NE werd dan ook als laatste met een groot applaus van de pers aangekondigd.

Na nog een leuk gesprekje met Cornald Maas verspreidde de artiesten zich over VondelCS en waren ze beschikbaar voor een-op-een interviews. De vaderlandse pers verzamelde zich meteen in de rij voor OG3NE, dus wij besloten eerst maar een aantal andere artiesten af te gaan. Na een aantal interviews besloten wij in de rij te gaan staan voor OG3NE. ‘Waar hopen jullie straks te eindigen?’, vroeg ik de meiden toen we eenmaal aan de beurt waren. Daar hoefden ze niet lang over na te denken: ‘Winnen natuurlijk!’, zei Lisa. Haar zussen sloten zich daarbij aan. ‘Daar gaan we voor, absoluut.’

Misschien hadden ze beter net als Hovig van Cyprus geen antwoordt kunnen geven op deze vraag. Want ook aan Hovig vroeg ik op welke plaats hij wilde eindigen. Hij wilde daar geen antwoord op geven, omdat dat ongeluk zou brengen. Cyprus werd dan wel 21ste in de finale, maar hij had niet de verwachtingen gecreëerd dat hij zou gaan winnen. OG3NE had dat wel: Ze zouden gaan winnen. Maar de verwachtingen die zij hadden gecreëerd bij heel Nederland konden zij niet waar maken. OG3NE eindigde op de 11de plaats, zelfs achter de vals zingende Australiër en de jodelende Roemenen.

Maar iedereen had eigenlijk wel een plaats in de top 10 verwacht. Tijdens Eurovision in Concert sprak ik ook RTL Boulevard-verslaggever Aran Bade, die ook een plaats in de top 10 voorspeldde. Maar het lukte OG3NE niet om Europa te imponeren, zoals dat The Common Linnets in 2014 wel lukte. Misschien was het toch beter geweest als de zussen met een uptempo nummer naar het Songfestival waren gegaan. Vóór de presentatie van Lights and Shadows stond OG3NE namelijk best hoog bij bookmakers, waarschijnlijk gebaseerd op hun uptempo nummers Take The Money And Run en Wings To Fly.

We zullen alleen nooit weten of het met een uptempo nummer wel was gelukt. Daarnaast won ook uiteindelijk het enorm rustige jazznummer van de Portugese inzending Salvador Sobral, wat nogal afweek van de andere inzendingen en de winnende nummers van voorgaande jaren. Misschien moeten wij volgend jaar naar het Eurovisie Songfestival in Portugal een artiest met een uptempo nummer als Heroes (winnend lied 2015), Only teardrops (winnend lied 2013) of Euphoria (winnend lied 2012) sturen. Misschien dat we dan meer kans maken en niet weer buiten de top 10 eindigen.

Dit was De Zomercolumn van Daniël voor deze week. In De Zomercolumn blikt Daniël Schalk van Showbizznetwork terug op het afgelopen voorjaar. Wat is Daniël begin 2017 opgevallen en wat is hem bijgebleven? Er is in de eerste helft van 2017 weer genoeg gebeurt om even terug te blikken.

Foto: AVROTROS & William Rutten / Bewerking Showbizznetwork