De Zomercolumn: Bittere pil voor Dr. Phil

De Zomercolumn: Bittere pil voor Dr. Phil

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

In De Zomercolumn blikt Daniël Schalk van Showbizznetwork terug op het afgelopen voorjaar. Wat is Daniël begin 2017 opgevallen en wat is hem bijgebleven? Er is in de eerste helft van 2017 weer veel gebeurd en de zomer is natuurlijk dé ideale tijd om even terug te kijken.

Ik vind Dr. Phil persoonlijk thuishoren in hetzelfde rijtje als Tommy Teleshopping en Astro TV, maar de talkshow van psycholoog Phillip Calvin McGraw is al jaren een grote hit. In meer dan 20 landen wordt het programma uitgezonden, maar RTL4 heeft de dokter dit jaar abrupt aan de kant gezet.

Sinds 2002 geeft de Amerikaanse psycholoog Phillip Calvin McGraw, beter bekend als Dr. Phil, de gasten van zijn programma advies over hun problemen of levensstijl en dat heeft hij inmiddels al in ruim 2700 afleveringen gedaan. Dr. Phil is een ware tv-ster, maar nu RTL4 hem afgelopen voorjaar zonder reden van de buis heeft gehaald, durf ik het eindelijk hardop te zeggen: Wat is het toch een verschrikkelijk programma. Dr. Phil werd al jaren in Nederland uitgezonden en was vastenprik in de middagprogrammering van RTL4, maar eind april is de familiezender per direct gestopt met het uitzenden van Dr. Phil.

De reden van het stoppen? Geen idee. “We hebben andere keuzes gemaakt in de programmering”, zei een woordvoerder van RTL eind april. Wat mij zo erg verbaasde is dat het stoppen van het programma zoveel los maakte bij mensen. Op Twitter stroomden de boze reacties van die-hard Dr. Phil-fans binnen. “Het enige programma waar ik nog naar keek komt ook niet meer. Balen!”, schreef iemand. Dan kan je de hulp van een dokter wel gebruiken als Dr. Phil het enigste programma was wat je keek. Ik heb nooit begrepen wat mensen leuk vinden aan Dr. Phil. Kijk je dan echt voor het leed van andere?

Einde Dr. Phil door pedofilie?

Ondanks dat ik het een afschuwelijk programma vind, vraag ik mij toch af waarom RTL besloot om zo abrupt met het programma te stoppen. Ik weet niet of het herhalen van programma’s als Helemaal Het Einde nou veel beter is en op vrouwenzender RTL8 was er ook nog wel plek geweest voor Dr. Phil. Misschien krijgt dit verhaal ooit nog wel een staartje, net zoals bij tv-medium Derek Ogilvie. De Schotse Derek was ook in veel landen populair en maakte in Nederland voor RTL tussen 2007 en 2013 negen programma’s en toen verdween hij van de Nederlandse televisie, maar hij is terug: Hij wil geld van RTL.

RTL zou jarenlang geld hebben achtergehouden bij de ticketverkoop van de theatershows van Derek Ogilvie en daarom heeft het medium RTL voor de rechter gesleept. Derek zou zelfs zwijggeld hebben aangeboden gekregen om zijn mond te houden en zijn juridische procedure tegen RTL te staken. Maar ook RTL doet mee aan de media-rel met Derek. Het bedrijf beschuldigt het medium namelijk van intimidatie. Bij een bijeenkomst over het conflict zag RTL zich genoodzaakt om Derek het pand uit te laten zetten. Ondertussen geeft RTL aan altijd inzage in alle stukken heeft gegeven aan Derek gedurende hun samenwerking.

Misschien dat het verhaal over Dr. Phil ook nog niet is afgelopen en er nog een nieuw hoofdstuk aan het verhaal wordt toegevoegd. Er wordt namelijk gespeculeerd dat RTL met Dr. Phil is gestopt nadat er een week eerder een aflevering te zien was waarin de psycholoog pedofilie bij elite aan de kaak stelde. Amerikaanse complottheorieën noemen we dat. Ik hoop in ieder geval dat de persoon die alleen nog naar Dr. Phil keek inmiddels een ander leuk programma heeft gevonden, want door het stoppen van Dr. Phil is de televisie juist net weer wat mooier geworden. Nu alleen Tommy Teleshopping en Astro TV nog.

Dit was De Zomercolumn van Daniël voor deze week. In De Zomercolumn blikt Daniël Schalk van Showbizznetwork terug op het afgelopen voorjaar. Wat is Daniël begin 2017 opgevallen en wat is hem bijgebleven? Er is in de eerste helft van 2017 weer genoeg gebeurt om even terug te blikken.

Foto: Showbizznetwork