De Zomercolumn: Mattie ruilt Wietze in voor een Tesla

De Zomercolumn: Mattie ruilt Wietze in voor een Tesla

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

In De Zomercolumn blikt Daniël Schalk van Showbizznetwork terug op het afgelopen voorjaar. Wat is Daniël begin 2017 opgevallen en wat is hem bijgebleven? Er is in de eerste helft van 2017 weer veel gebeurd en de zomer is natuurlijk dé ideale tijd om even terug te kijken.

Het is nu al dé showbizz-ruzie van 2017: Mattie vs. Wietze. In april 2012 werd dit nieuwe radioduo geboren met de start van hun eigen ochtendshow op radiozender Qmusic. Niemand had ooit van Mattie of Wietze gehoord, maar Q geloofde in het nieuwe duo van de Nederlandse radio.

Edwin Evers en Giel Beelen waren de gevestigde namen in de ochtend, maar in vijf jaar tijd is het Qmusic gelukt om Mattie Valk en Wietze de Jager op de kaart te zetten. Qmusic hing Mattie en Wietze door heel Nederland in de bushokjes en het radioduo werd hét gezicht van de radiozender. Anno 2017 wist iedereen wie Mattie en Wietze waren en het sprookje leek nog lang niet voorbij. Giel Beelen stopte vorig jaar met zijn ochtendshow op 3FM en ook het einde van Edwin Evers op Radio 538 lijkt een kwestie van tijd. Mattie en Wietze hadden dus gewonnen: Zij waren hét geluid van de ochtend.

Begin april kwam naar buiten dat Mattie en Wietze een rondleiding hadden gehad bij concurrent Talpa Radio (eigenaar van Radio 538, Sky Radio, Radio 10 en Radio Veronica). De Telegraaf meldde het nieuws en sprak van een mogelijk overstap. Later op die dag kwam het Algemeen Dagblad met het nieuws dat het radioduo in gesprek zou zijn over een ochtendshow op Sky Radio. Sky Radio zou haar non-stop muziek-format speciaal omgooien voor de komst Mattie en Wietze. Ondanks alle geruchten over een mogelijke overstap van het radioduo hielden beide radio-dj’s en de betrokkende partijen hun mond.

Mattie en Wietze aan de ketting

Diezelfde maand vierden Mattie en Wietze hun 5-jarig jubileum bij Qmusic. Om hun jubileum te vieren bedachten de dj’s om geboeid door het leven te gaan. Mattie en Wietze zaten vijf dagen lang op elkaars lip en leken elkaars beste vrienden, maar dat was allemaal schijn. Begin mei kwam het nieuws naar buiten dat Mattie voor 600.000 euro per jaar en een Tesla van de zaak zijn beste vriend Wietze had genaaid en alleen verder gaat met de ochtendshow op Qmusic. De vriendschap van het radioduo, dat een maand eerder nog werd bezegeld met hun 5-jarig jubileum bij Qmusic, was voorbij.

Het is nog steeds onbegrijpelijk hoe het radioduo Mattie & Wietze zo heeft kunnen eindigen. Een overstap naar Sky Radio had gezorgd voor dé transfer van het jaar, maar ook bij Qmusic had het duo kunnen uitgroeien tot de beste ochtendshow van de Nederlandse radio. Hoe het nu verder gaat is nog altijd niet duidelijk. Officieel is het nog altijd ‘Mattie & Wietze’, maar Wietze is al weken niet meer op Qmusic te horen. Ondertussen is er niks bekend over de toekomst van Wietze. Gaat hij alleen naar Sky Radio of is er interesse van andere radiozenders? Hilversum zwijgt over Mattie & Wietze.

Ik blijf mij telkens afvragen hoe je iemand zo hard kan laten vallen. Tuurlijk, 600.000 euro is een hoop geld en dan krijg je ook nog een Tesla. Maar in 5 jaar tijd moet je toch wel een goede band hebben opgebouwd. Als je 5 jaar lang een ochtendshow met iemand maakt, dan laat je diegene toch niet zo snel vallen? Maar aan een verhaal zitten natuurlijk altijd twee kanten. Misschien zijn er ook wel dingen gebeurd die eerder al voor ruzie zorgden binnen het succesvolle duo. En misschien gebeurde er tijdens de gesprekken met Sky Radio wel iets wat de spreekwoordelijke emmer deed overlopen. Wie vertelt het ons?

Dit was De Zomercolumn van Daniël voor deze week. In De Zomercolumn blikt Daniël Schalk van Showbizznetwork terug op het afgelopen voorjaar. Wat is Daniël begin 2017 opgevallen en wat is hem bijgebleven? Er is in de eerste helft van 2017 weer genoeg gebeurt om even terug te blikken.

Foto: Qmusic / Bewerking Showbizznetwork