De Zomercolumn: De persoon achter ‘Koning Pils’

De Zomercolumn: De persoon achter ‘Koning Pils’

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

In De Zomercolumn blikt Daniël Schalk van Showbizznetwork terug op het afgelopen voorjaar. Wat is Daniël begin 2017 opgevallen en wat is hem bijgebleven? Er is in de eerste helft van 2017 weer veel gebeurd en de zomer is natuurlijk dé ideale tijd om even terug te kijken.

Vanwege zijn 50ste verjaardag gaf Koning Willem-Alexander dit jaar een groot interview aan de NOS en RTL4. Op de vooravond van zijn 50ste verjaardag ontving de koning presentator Wilfried de Jong voor een persoonlijk gesprek, over zijn jeugd, zijn gezin en het overlijden van zijn broer in 2013.

Het gebeurt niet vaak dat de koning of koning zo een groot interview geeft, maar Koning Willem-Alexander vond zijn 50ste verjaardag een mooie gelegenheid om zich te interviewen door Wilfried de Jong. Aan de hand van fragmenten uit het leven van de koning, werden onderwerpen als zijn jeugd, zijn gezin en het overlijden van zijn broer prins Friso besproken. We kregen eindelijk de echte koning te zien. Een koning die zelfs emotioneel werd toen De Jong begon over het overlijden van zijn broer, die om het leven kwam toen hij tijdens een skivakantie in Lech bedolven werd onder een lawine.

Maar er waren ook veel mooie momenten. Zo vertelde de koning dat hij ‘goed vervelend’ was als puber en dat hij zichzelf eerst goed wilden leren kennen voordat hij koning wilde worden. Een ander mooi verhaal dat de koning vertelde is dat hij niet van de beveiligers van zijn dochters wil weten wat zijn dochters allemaal uitsproken. Het mooie van het interview was dat we Koning Willem-Alexander nu een keer niet als koning, maar als mens zagen. Een mens met een ondeugende jeugd, vol liefde over zijn vrouw spreekt en ook veel verdriet heeft over dingen die hij in zijn leven heeft meegemaakt.

Ik ben altijd al fan geweest van het Koningshuis, maar het interview ter gelegenheid van zijn 50ste verjaardag heeft bij toch een nog grotere fan gemaakt. Ik vind het dapper dat de koning zijn emoties durfde te tonen toen het over het overlijden van zijn broer werd besproken, maar dat hij ook met een brede lach op zijn gezicht vertelde over de ondeugende dingen die hij in zijn leven heeft gedaan. Die verhalen kennen wij natuurlijk allemaal, want als prins stond hij bekend als ‘Prins Pils’, die zelfs met de Russische president Vladimir Poetin rustig een biertje dronk tijdens de Olympische Spelen in 2014.

Koning Willem-Alexander heeft in de 4 jaar dat hij nu de Koning der Nederlanden is laten zien dat het ook anders kan. Willem-Alexander is een man van het volk. Een koning die via Facebook met het volk communiceert en een koning die tijdens het Bevrijdingsdagconcert samen met Koningin Máxima uit volle borst meezingt en met veel enthousiasme meedanst met het nummer Baby Get Higher van Roel van Velzen. Ik weet zeker dat we de komende jaren nog veel mooie momenten gaan beleven met Koning Willem-Alexander en ondertussen kan prinses Amalia zich opmaken om haar vader straks te overtreffen.

Maar ik wil toch ook nog iets anders aankaarten, namelijk de mediacode die op het Koningshuis rust. De mediacode heeft het doel om de persoonlijke levenssfeer van leden van het Koninklijk Huis te beschermen, maar is dat nog wel van deze tijd? Deze vraag stelde ik mij zelf na het kijken van de televisieserie van Dionne Stax over prinses Diana. Op donderdag 31 augustus is het precies twintig jaar geleden dat de ex-vrouw van prins Charles om het leven kwam bij een auto-ongeluk in Parijs en in de NTR-serie Lady Di & Dionne onderzoekt de presentatrice wat prinses Diana zo’n bijzondere vrouw maakte.

Het tragische einde van het leven van prinses Diana laat zien wat de media met je kan doen en dan realiseer je dat het goed is dat die mediacode bestaat. Maar ondertussen denk je tijdens het kijken ook aan de geruchten over de affaire tussen Dionne en RTL4-presentator Humberto Tan en het feit dat er voor haar geen code bestaat. Waarom mag de roddelpers haar wel achtervolgen en wordt het Koninklijk Huis beschermt door een mediacode? Onlangs mocht een foto van koning Willem-Alexander met een baard ook niet worden gepubliceerd door de mediacode, dat is toch niet meer van deze tijd?

Natuurlijk is het goed dat het Koninklijk Huis wordt beschermd, maar eigenlijk moeten andere publieke figuren ook worden beschermd voor de media. Waarom mogen er wel foto’s worden gepubliceerd van Dionne en Humberto en is het verboden om een foto van koning Willem-Alexander met een baard te publiceren? Moet de mediacode dan worden opgegeven? Nee, dat is ook niet de oplossing. Moet er een code komen voor andere publieke figuren? Nee, dat gaat ook te ver. Misschien moeten roddelbladen voortaan beter nadenken voordat ze iets publiceren. Denk aan prinses Diana. 

Dit was De Zomercolumn van Daniël voor deze week. In De Zomercolumn blikt Daniël Schalk van Showbizznetwork terug op het afgelopen voorjaar. Wat is Daniël begin 2017 opgevallen en wat is hem bijgebleven? Er is in de eerste helft van 2017 weer genoeg gebeurt om even terug te blikken.

Foto: Screenshot NPO / Bewerking Showbizznetwork