Recensie: De S.P.E.L-show

Recensie: De S.P.E.L-show

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Donderdagavond kwam BNNVARA met een nieuw spelprogramma. Dit nieuwe spelprogramma heeft de verrassende naam; De S.P.E.L-show gekregen. Hierbij weet je als kijker meteen waar het omgaat. Dat is op zich wel heel handig om te weten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. De presentatie is in handen van Astrid Joosten. Als iemand een spelprogramma kan presenteren dan is het Astrid wel.

Zo presenteert zij al jaren de spelshow 2 voor 12, wat op NPO 2 vaak te zien is. In de S.P.E.L-show nemen drie Bekende Nederlanders het op tegen zessentwintig kandidaten. Deze kandidaten zitten allemaal achter een letter van ons alfabet. Dat geeft mij een beetje een 'Een tegen 100' gevoel. Alleen zijn er minder spelers, echt een stuk minder spelers.

De eerste ronde bestaat uit drie onderdelen. Zo is daar eerst de spelling. Dat is soms lastig maar soms ook niet. Loretta Schrijver, Arthur Japin en Olcay Gulsen nemen het tegen elkaar op. Wat ik meteen mis is het meespelen. Normaal kun je als kijker vaak meespelen met een spelprogramma. Maar bij de S.P.E.L-show zit je erbij en kijk je er naar. Ondanks dat, is het wel heel leuk om mee te spelen.

Het tweede onderdeel van ronde één bestaat uit spreekwoorden en gezegden. Laat ik dat nu persoonlijk heel erg leuk vinden. Ik dacht dat is lekker makkelijk. Maar toen kwamen de spreekwoorden en gezegden... Daarvan had ik nog niet veel kaas gegeten. Ik moest wel even dubbel nadenken bij sommige vragen. Ondanks dat vond ik dit een heel leuk onderdeel. Gewoon even op de donderdagavond je kennis over taal bijspijkeren. Dat wil je toch gewoon meemaken?

Het derde en laatste onderdeel van ronde één bestaat uit taalfouten. Iedereen krijgt een zin te zien waar een fout in staat. Vervolgens kun je uit drie antwoorden kiezen. Dat is ook wel een leuk onderdeel. Soms is het heel makkelijk, maar soms zitten er ook instinkers tussen. Het is wederom een leuke manier om je taalkennis te testen. Tenminste, ik houd van taal. Dus ik vind de S.P.E.L-show een heel leuk en vooral nieuw programma.

Natuurlijk gaan mensen het vergelijken met andere spelprogramma's. Zo denken mensen aan tien voor taal, wat jarenlang op televisie te zien is geweest. Mijn favoriete spelprogramma over taal is natuurlijk Lingo. Dat mis ik soms nog iedere dag. Wie weet komt dat binnenkort nog wel terug op de buis. Want nu de S.P.E.L-show er is, mag Lingo ook wel weer terugkeren!

Na de eerste ronde valt er één Bekende Nederlander af. De andere twee gaan met elkaar in duel in de tweede ronde. De uitleg van deze ronde vond ik persoonlijk erg verwarrend. Dat legde Astrid een beetje te snel uit. Of ik lette niet goed op, dat is ook goed mogelijk. Wanneer de ronde begint, is het al snel duidelijk. Dus waarschijnlijk lette ik gewoon niet goed op. Na dit duel valt er weer een Bekende Nederlander af.

Dan is het bijna tijd voor de finale. Er mag slechts één kandidaat van het alfabet tegen de Bekende Nederlander strijden. In de zogenoemde shoot-out ronde wordt er gezocht naar de beste kandidaat. Wanneer die bekend is, barst de taalstrijd pas echt los. Het is leuk om te zien hoe fanatiek iedereen dan is. Dat levert weer mooie televisie op.

In de finale moeten er woorden gemaakt worden. Het eerste woord levert honderd euro op en de laatste vraag maar liefst tweeduizend euro. Maar dan moeten die woorden wel even gemaakt worden. Hierbij zie ik wel een combinatie van Lingo van 2 voor twaalf. Dat vind ik dan weer een hele leuke vergelijking. Want Lingo is toch wel iets wat ik mis op televisie.

Kortom De S.P.E.L-show is een leuk nieuw spelprogramma. Het is niet al te moeilijk en het kijkt prima weg. Thuis kun je als kijker gezellig meespelen. Helaas kan dat nog niet zonder app, maar wie weet komt dat er nog. Astrid is in ieder geval een fantastische presentatrice. Zij straalt rust uit en dat is in een spelprogramma wel heel belangrijk.

Wat ook heel fijn is, is de taaltips. Iedere week krijg je als kijker een taaltip. Dat krijg je er toch maar even gratis bij. Dat is natuurlijk nooit verkeerd. Alles tips zijn meer dan welkom. Ook wordt er stilgestaan bij taalfouten. In creatief taalgebruik komen allerlei grappige fouten aanbod. Dat is een onderdeel wat een beetje lijkt uit het consumentenprogramma Kanniewaarzijn van BNNVARA. Is het toeval? Dat programma wordt ook gepresenteerd door Astrid!

Dit kan wel eens een succes gaan worden. BNNVARA heeft De S.P.E.L-show ook op een goed tijdstip gezet. Rond de klok van 21.30 uur kan de kijker prima zappen naar NPO 1. Want een uur daarvoor kijken de meeste mensen nog naar een ander spelprogramma, De Slimste Mens op NPO 2. Dat is in de zomer ook een enorm groot succes.

Ik vind De S.P.E.L-show een fijn spelprogramma. Het is nog niet gelijk mijn favoriete spelprogramma, maar leuk is het zeker wel! De kijker kan dit ook wel waarderen vermoed ik. Of dat ook echt zo is, zal nog moeten blijken. Morgen (vrijdag) worden de kijkcijfers gepubliceerd. Ik vermoed dat er wel zeker 800.000 mensen naar gekeken hebben. Ik kan het ieder geval iedereen aanraden.

De S.P.E.L-show is iedere donderdagavond om 21.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1.

Foto:  Annemieke van der Togt