Recensie: Gordon in wonderland

Recensie: Gordon in wonderland

Geschreven door Sebastiaan Boers

Woensdag ging het nieuwe programma van Gordon van start. Nee, nog niet bij (SBS)6, maar nog gewoon bij RTL 4. In Gordon in wonderland gaat Gordon op zoek naar bijzondere mensen. Dan heb ik het over bijzonder met een hoofdletter B. Want de mensen in deze eerste aflevering zijn met recht bijzonder te noemen. Bij de eerste beelden heb ik, als kijker, meteen vooroordelen.

Maar na een paar minuten zijn die vooroordelen meteen weer weg. Wat ik zie is een bijzondere vrouw met een hart van goud. Het blijkt dat de mevrouw, die door Gordon bezocht wordt, dieren opvangt die 'afgedankt' zijn. Zo zorgt ze voor een blind paard en voor honden die niet meer kunnen lopen. 

Het programma doet een beetje denken aan Joris' Showroom. In dit programma ging Joris ook langs bij bijzondere mensen. Dat leverde vaak hele bijzondere televisie op. Nu in Gordon in wonderland komt datzelfde gevoel een beetje terug. Echt een bijzonder programma die zeker de moeite waard is om te kijken.

In eerste instantie mis ik iemand naast Gordon. Normaal zie je Gerard Joling of Estelle Cruijff naast Gordon schitteren. Maar nu staat Gordon er helemaal alleen voor. Je zou denken dat het misschien lastig zou zijn voor de presentator. Maar niets is minder waar. Gordon staat ook alleen zijn mannetje. In dit programma zou Gerard of Estelle misschien ook niet passen. Dit is iets wat Gordon alleen moet doen.

Daarnaast lijkt Gordon ook echt geïnteresseerd in de bijzondere mensen. Natuurlijk komen  er af en toe (flauwe) grappen voorbij. Maar het is én blijft Gordon. Dus de (flauwe) grappen horen er nu eenmaal bij. Die krijg je als kijker er volledig gratis bij. Of je dat nu leuk vind of niet.

Gordon in wonderland lijkt te draaien om vooroordelen. Een vooroordeel is natuurlijk heel snel gemaakt. Maar Gordon laat in dit programma zien dat er altijd een verhaal schuilt gaat achter een vooroordeel. Wanneer je het verhaal hoort, kijk je anders naar de persoon in kwestie. Wie weet maakt dat het ook interessant voor de kijker. Als kijker wil je het verhaal maar wat graag horen. Tenminste, dat heb ik als kijker wel.

Het is een totaal ander programma dan ik had verwacht. Ik had zelf ook mijn vooroordelen klaar liggen. Ook over Gordon zelf natuurlijk. Maar ik vind het met recht een bijzonder programma. Alles wordt heel goed in beeld gebracht. Het kan maar zo een positieve verrassing worden voor RTL 4. Want dit is wel een programma die er toe doet. Ik zou het zeker aanraden om te gaan kijken. Hiermee lijkt Gordon langzaam maar zeker, in stijl, afscheid te nemen van RTL 4. 

Gordon in wonderland is iedere woensdagavond om 20.30 uur te zien bij RTL 4.

Foto: RTL/William Rutten