Recensie: The Talent Project

Recensie: The Talent Project

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Vrijdagavond zond RTL 4 een gloednieuwe talentenjacht uit. In The Talent Project wordt gezocht naar uniek zangtalent. Alleen de manier waarop er gezocht wordt, is wel even anders. De eerste aflevering kon rekenen op meer dan één miljoen kijkers. Of de kijker deze talentenjacht kan blijven waarderen is nog maar even de vraag.

Allereerst doet een kandidaat auditie. Dan hoort de kandidaat of die een ronde verder mag. In de tussentijd wordt de kandidaat in honderd dagen klaargestoomd voor een tweede auditie. Deze honderd dagen worden in minder dan één minuut gepropt. Het is voor mij een rommeltje om dit 'traject' zo in te korten. Voor mij als kijker is het totaal niet boeiend om naar te kijken. Ik haak dan, als kijker, in feite snel af. 

Na de honderd dagen komt de kandidaat weer in oog in oog te staan met de jury. Vooral de jury ziet de 'groei' van de kandidaat. Want er zijn immers honderd dagen voorbij. Alleen vraag ik mij af wat er precies allemaal gebeurd is in deze honderd dagen. Daar had wel meer aandacht aan gegeven worden. Deze 'groei' zou misschien leuk zijn om naar te kijken. Nu is het allemaal zo ontzettend vlug en snel in elkaar geprogrammeerd. De talentenjacht duur twee uur, dus dan had dat volgens mij niet eens gehoeven, toch?

Voordat de kandidaat de honderd dagen tegemoet loopt, mag hij door een tunnel lopen. Ik kreeg daar een beetje een 'Henny Huisman' gevoel van. De presentator had ook zo'n soort tunnel in zijn mini playbackshow. In de tunnel komen allerlei fragmenten van de kandidaten voorbij. Maar ik blijf erbij dat het erg snel in elkaar is gezet. Waarom The Talent Project dit gedaan heeft, blijft voor mij een raadsel.

Wat ik wel leuk vind aan deze talentenjacht zijn de juryleden. Chantal Janzen en Roel van Velzen hebben al ervaring als jurylid. Zo zit Chantal in de jury van Holland's Got Talent. Roel zat in de draaiende stoel van The Voice of Holland en daarnaast was hij ook nog jurylid in It Takes 2. Het derde jurylid is nieuw. Zangeres Caro Emerald is voor het eerst te zien als jurylid. Ik vind het leuk om eens een nieuw gezicht achter de jurydesk te zien zitten.

Alleen al door haar ben ik even gaan kijken. Een fris jurylid kan een talentenjacht maken of breken. Ik zou het nu heel leuk vinden als Caro een coach zou worden in The Voice of Holland. Dit drietal is een leuke jury, die de kandidaten goede feedback geven. Dus de kandidaten zijn dan ook wat meer op hun gemak. Stel je voor dat de jury van Idols hier zou zitten.

Eigenlijk is The Talent Project een mix tussen Idols en X-Factor. Zelf vind ik deze talentenjacht een beetje overbodig. Een nieuw seizoen van The Voice of Holland zou beter zijn. Waarom zou de winnaar van deze talentenjacht wel door kunnen breken. Laat ik nog niet te vroeg conclusies trekken, want wie weet komt er wel een echte artiest als winnaar uit de bus. Maar ik blijf deze talentenjacht niet volgen.

De presentatie is in handen van Yolanthe Sneijder-Cabau en Johnny de Mol. Alle respect voor dit presentatieduo, maar ik mis Wendy van Dijk en Martijn Krabbé. Bij een talentenjacht denk ik meteen aan Wendy en Martijn. Maar het draait om de kandidaten en niet zo zeer aan het presentatieduo.

The Talent Project is iedere vrijdagavond om 20.30 uur te zien bij RTL 4.

Foto: William Rutten