Nationale Actiedag op radio en televisie voor Sulawesi

Nationale Actiedag op radio en televisie voor Sulawesi

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Giro555 komt op woensdag 10 oktober met een Nationale Actiedag voor Sulawesi. Verschillende radiozenders en televisieprogramma’s besteden op 10 oktober de hele dag aandacht aan de ramp die het Indonesische eiland trof. Het doel is zoveel mogelijk geld op te halen voor Giro555.

De aftrap is om 12:00 uur in Beeld en Geluid in Hilversum. De radiozenders Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4, Radio 5 en FunX besteden de hele dag aandacht aan de ramp. Het voorlopige eindbedrag zal die avond in Pauw bekend gemaakt worden. Meer informatie over de invulling volgt nog.

“De schade die de aardbeving en tsunami op Sulawesi hebben veroorzaakt is enorm en deze ramp verdient alle aandacht. Noodhulp is hard nodig en daarom zullen alle NPO-radiozenders en televisienetten woensdag verslag doen van de actie van Giro 555”, zegt NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 zijn dinsdag een Nationale Actie voor de slachtoffers van de aardbevingen en tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi gestart. De ramp heeft al 1.200 mensen het leven gekost, bijna 50.000 mensen zijn ontheemd en tot 1,5 miljoen mensen getroffen.

De hulporganisaties zijn zelf of via lokale partners in het gebied aanwezig om onderdak, voedsel, tenten, dekens, hygiëne-pakketten, medische zorg en drinkwater te bieden. De hulpverleners richten zich daarnaast ook op het zoeken naar slachtoffers tussen het puin en het beschermen van kinderen.

In 2017 leverde de tv-actie voor ‘Help Slachtoffers Hongersnood’ ruim 30 miljoen euro op. Art Rooijakkers deed toen vanuit het actiecentrum in Beeld en Geluid in Hilversum in verschillende tv-programma’s verslag van de actiedag. Ook radiozender NPO Radio 2 zond de hele dag uit vanuit Beeld en Geluid.

Foto: Giro555 / NPO / Michel Schnater