Recensie: Mag ik jullie oma zijn?

Recensie: Mag ik jullie oma zijn?

Geschreven door Sebastiaan Boers

SBS6 kwam dinsdagavond met een nieuw programma. In Mag ik jullie oma zijn? zoekt Kim-Lian van der Meij gezinnen die weer op zoek zijn naar een opa of oma. Om de eenzaamheid tegen te gaan, probeert Kim-Lian om gezinnen te koppelen met een opa of oma. Het concept van dit programma vind ik wel bijzonder. Dus wat dat betreft is SBS6 goed bezig.

Wat volgt is een soort speeddate. Dit doet mij persoonlijk een beetje denken aan Boer zoekt vrouw. Alleen kijk ik dat programma zelf niet. De oma (ik ga even van aflevering één uit) maakt kennis met drie verschillende gezinnen. De eerste gesprekken zijn vrij kort. Het is een soort kennismaking met elkaar. Aan de hand van deze gesprekken kan de oma een belangrijke keuze maken. 

Alleen heb ik toch zo mijn vraagtekens. Er zijn drie gezinnen die graag de oma als oma willen hebben. Maar er kan er maar één de winnaar zijn. Is er überhaupt wel sprake van een winnaar? Want er blijven toch twee gezinnen over zonder oma. De oma heeft in ieder geval één gezin uit gekozen. Hier stelt zij dé vraag; Mag ik jullie oma zijn? Vervolgens moet het gezin deze vraag beantwoorden.

De rol van Kim-Lian is vrij klein. Zij heeft eerst een gesprek met de oma in kwestie. Daarna laat zij de oma een beetje aan haar lot over. Af en toe komt ze even in beeld, maar de oma moet alles zelf doen. Maar aan enthousiasme bij Kim-Lian ontbreekt het in ieder geval niet. Het is in ieder geval een goede combinatie. Toch zou Gerard Joling ook prima bij dit programma kunnen passen.

Want als er iemand is die iets aan eenzaamheid wil doen, is hij het wel. Samen met Gordon hebben zij zich al vaker voor eenzame ouderen ingezet. Met Mag ik jullie oma zijn? zet SBS6 deze trend door. Dit keer wordt er geen hobby gezocht, maar een heel gezin. Wanneer het klikt, is er sprake van een match. Deze match is hard nodig, zo blijkt uit het programma.

Het verhaal van de oma is behoorlijk indrukwekkend. Na een lang ziekbed van haar man, woont ze nu alleen. Zij heeft veel liefde in zich, die zij graag wil delen. Het zou mooi zijn wanneer SBS6 een vervolg gaat maken met dit programma. Na deze eerste aflevering blijkt er een match te zijn. Maar hoe gaat het zonder de camera's erbij? Ontstaat er echt een soort familieband? Blijft het contact ook echt goed? Of is het alleen maar schijn?

Ik mag hopen dat het een succes is. Dan heb ik het over het concept. Want qua kijkcijfers verwacht ik geen miljoenenpubliek. Dit ligt overigens niet aan Kim-Lian of aan het programma zelf. Maar op dinsdagavond is er volop concurrentie. Zo is er op NPO 1 Opgelicht?! te zien. Bij RTL 4 is Beau te zien met het Rotterdam project. Toch zullen er zeker wel mensen gaan kijken. Hoeveel mensen er gekeken hebben, zal morgen duidelijk worden.

Mag ik jullie oma zijn? is een programma met een lach en met een traan. Er zijn ook gesprekken die emotioneel uitpakken. Dit maakt het een eerlijk en oprecht programma. Als kijker wil je dat ieder gezin deze oma bij zich mag hebben. Want eigenlijk is de oma uit deze aflevering is het een oma voor alle gezinnen. Dus eigenlijk is het een programma waarin een heel gezin wordt geholpen.

Familie is in ieder geval iets heel belangrijks. Maar soms is familie niet iets vanzelfsprekends. Een familielid is onvervangbaar. Maar een 'bonus' oma is natuurlijk nooit verkeerd. Eigenlijk is het voor zowel de oma als het gezin heel mooi. Want hoe fijn is het om eenzaamheid de kop in te drukken? In Mag ik jullie oma zijn? gaat SBS6 in ieder geval proberen om dit voor elkaar te krijgen.

In iedereen schuilt een oma of opa. Zeker in de oma uit deze eerste aflevering. Zij straalde zoveel liefde uit, dat ik als kijker haar ook wel als oma zou willen hebben. Ik denk dat dit programma, na Wie goed doet?, één van de beste programma's van SBS6 is.

Het concept is iets wat ik ontzettend kan waarderen. Ik krijg er als kijker zelf een warm gevoel van. Dus SBS6 én Kim-Lian; jullie hebben een fantastisch mooi programma gemaakt. Ik hoop dat jullie veel ouderen kunnen koppelen aan gezinnen. Het zal jullie zeker lukken! Op naar seizoen twee zou ik zeggen.

Mag ik jullie oma zijn? is iedere dinsdagavond om 21.30 uur te zien bij SBS6.

Foto: SBS