Wie wint deze winter De Slimste Mens?

Wie wint deze winter De Slimste Mens?

Geschreven door Sebastiaan Boers

Vanaf maandag 10 december keert De Slimste Mens terug op NPO 2. Wederom zal Philip Freriks de kennisquiz weer presenteren. De jurystoel wordt weer klaargezet voor Maarten van Rossem. Hij geeft af en toe achtergrond informatie over verschillende vragen.

In de eerste aflevering nemen Radio 2 dj Gijs Staverman, voormalig SBS-zenderbaas Tina Nijkamp en Edson da Graca het tegen elkaar op. In verschillende rondes kunnen de drie kandidaten seconden verdienen. De bekende Nederlander met de meeste seconden wint een ticket voor de volgende aflevering. Maar de overige twee spelen de dagfinale. 

In de dagfinale moeten de twee overgebleven kandidaten het tegen elkaar opnemen. Pas dan wordt duidelijk hoe belangrijk de seconden zijn. Wie speelt de finale op een slimme manier? Wie beschikt over de meeste algemene kennis? Het is een zenuwslopende eindsprint. Want niemand wil natuurlijk afvallen. Toch kunnen er maar twee kandidaten door naar de volgende aflevering.

Het is alweer het dertiende seizoen van De Slimste Mens. Of het nu zomer of winter is, de kennisquiz is een kijkcijferhit. Iedere aflevering weet vaak een miljoenenpubliek te bereiken. De concurrentie hebben dan het spreekwoordelijke nakijken.

Er doen ook opvallende namen mee aan het dertiende seizoen. Zo is zangeres Roxeanne Hazes één van de kandidaten. Journalist en schrijver Marcel van Roosmalen, schaatser Mark Tuitert, boswachter Arjan Postma, sportjournalist Jeroen Stekelenburg, Dreamschool-rector Eric van 't Zelfde en voormalig atleet en sportanalist Gregory Sedoc zijn ook allemaal te zien als kandidaat.

De Slimste Mens is vanaf maandag 10 december weer te zien om 20.25 uur op NPO 2.

Foto: KRO-NCRV / Stijn Ghijsen