Column De Lifeline: Serious Afscheid

Column De Lifeline: Serious Afscheid

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

3FM staat deze week weer in het teken van 3FM Serious Request. Drie team van 3FM-dj’s gaan dit jaar vanaf drie verschillende locaties te voet van actie naar actie om op kerstavond aan te komen bij TivoliVredenburg. Daniël volgt de inzamelingsactie van NPO 3FM op de voet.

De vierde dag van 3FM Serious Request 2018: De Lifeline is ook alweer achter de rug en dat betekent dat de inzamelingsactie over de helft is. Dat is erg fijn voor de zes dj’s die momenteel van actie naar actie lopen om op kerstavond aan te komen bij TivoliVredenburg, want het valt ze erg zwaar.

De dj’s hebben de wandeltocht naar Utrecht ontzettend onderschat, want 180 kilometer lopen van een locatie in Nederland naar Utrecht blijkt toch erg pittig te zijn. Jorien Renkema zat er gisteren net als Eva Koreman helemaal doorheen en mocht daarom een stukje meerijden met een fietstaxi. Om de dj’s een beetje te helpen roept 3FM nu iedereen op om de dj’s een stukje te vervoeren met bijvoorbeeld een paard, bierfiets of luchtballon.

De grote vraag vooraf was of het De Lifeline net als Het Glazen Huis zou gaan lukken om Nederland in de dagen voor kerst te verbinden, maar er ontbraken tot nu toe momenten waarmee dat kan. Die momenten worden langzamerhand toch gevonden, want de dj’s moeten namelijk zelf hun slaapplek, maaltijden en nu dus ook vervoersmiddelen regelen. Het draait nu niet alleen om geld doneren, maar ook om de dj’s naar hun eindbestemming te helpen.

Ik vind het jammer dat de focus op de muziek ligt. Het Glazen Huis was altijd veel meer dan plaatjes draaien, met leuke gasten die langskwamen en livemuziek. De dj’s moeten nu zelf hun slaapplek en maaltijden regelen, maar daar wordt amper aandacht aan besteedt. Ook in het tv-programma, dat dagelijks rond 22:30 uur te zien is op NPO 3, wordt alleen maar even met de dj’s gepraat en geen aandacht besteedt aan de slaapplekken en maaltijden.

Wie het vandaag wel lukte om Nederland te verbinden, was Edwin Evers. De koning van de ochtendshow nam vandaag na 21 jaar afscheid van de ochtend met een extra lange uitzending van 06:00 tot 18:00 uur. Zijn allerlaatste ochtendshow op Radio 538 deed mij ook een beetje denken aan het Glazen Huis. De hele dag door kwamen er artiesten en vrienden van de ochtendshow langs om de voormalig 3FM-dj te verassen.

Nederland had het de hele dag over Edwin Evers en de hashtags #EversStaatOp en #EversBedankt waren dan ook de hele dag trending topic. Er werd gezongen door Marco Borsato, Guus Meeuwis, Glennis Grace en Gerard Joling, fanatiek gesjoeld met Paul de Leeuw en gehuild bij de laatste Lieve Marianne van Peter Heerschop. Ook werd het Evers-team door Talpa-baas John de Mol verrast met een schaalmodel van de radiostudio van 538.

Mijn televisie stond vandaag de hele dag op SBS6, die de laatste show van Evers de hele dag uitzond. Vandaag dus even geen Serious Request, maar een Serious Afscheid. Het zal gek zijn om straks niet Edwin, maar Frank Dane te horen. Het worden spannende maanden, want weet Frank de luisteraars van Evers vast te houden? Of gaan zij naar Jan-Willem Roodbeen op NPO Radio 2, Gerard Ekdom op Radio 10 of Mattie & Marieke op Qmusic?

Foto: NPO 3FM / Bewerking Showbizznetwork.nl