Ondergrondse post: briefje aan Robèrt

Ondergrondse post: briefje aan Robèrt

Geschreven door Yvette Neuschwanger

Hé daar, hoi Robèrt!

Wat tof dat jij meedoet aan dit seizoen van WIDM, echt zo leuk. Sowieso vind ik het een heel leuke groep. Op papier, maar na het zien van de aflevering van vanavond ook in het ‘echt’. Moet wel heel eerlijk zeggen dat jij bij mij ergens bovenaan mijn verdachtenlijstje staat. Een echte Brabander blijft altijd tot het einde, toch? En zowel bij jou als bij Colombia heb ik direct associaties met poedersuiker. Kortom, met een rugzak vol vooroordelen zat ik vanavond voor de buis. En helaas heb je me nog niet van jouw onschuld weten te overtuigen. Integendeel zelfs….

Ont-cijferen

Laten we beginnen bij de leader. Daar zien we ergens heel groot 61 op een berg staan. Dat is jouw geboortejaar toch? Boze tongen beweren dat hier GI staat, als afkorting voor de Grote Improvisatieshow, maar dat denk ik eigenlijk niet. Vind Rick Paul te enthousiast en onschuldig nog om echt als serieuze verdachte aan te merken.

Overigens….voordat de leader instartte zagen we een sneak peek uit een houtbewerkingsbouwplaats. Hier werden stiekem vrijstellingen in jokers verstopt. Dat belooft wat voor komende afleveringen. Maar eigenlijk trok iets heel anders mijn aandacht. Namelijk de cijfers op de schuur-/zaag-/weetikveelwatvoormachine. Daar stond vrij duidelijk 6117. Daar is hij weer…je geboortejaar (61), je geboortedag (11) en je geboortemaand (7). HALLO! Dat is best een duidelijke hint, toch? Gelukkig voor jou (en voor mij) zijn er gelukkig ook nog zat andere hints richting andere kandidaten te vinden én….deden anderen ook wel heel erg hun best om te mollen. Laten we even kort terugblikken…

Op sleeptouw

Ergens in Santa Fé d’Antigua, op de Puente d’Occidente, verzamelde Rik zijn kudde. Sowieso even wennen hoor, Rik als presentator, maar hij deed het prima. Natuurlijk mis ik Art, maar hé…we moeten verder. De korte uitleg van de eerste proef was in ieder geval helder. Aan de brug hingen 15 touwen met kisten eraan, die moesten binnengehaald worden. In 10 van die kisten zat een vrijstelling op naam. Trekken maar met die hap dus! Sommige kisten wogen vrijwel niks (nee, duh….één zo’n groen schijfje is nou niet echt een kiloknaller), maar in de andere 5 kisten zaten waarschijnlijk de restanten van Art….want man oh man, dat was wel even hard werken hè Robèrt? Zo hard dat niet alle kisten binnengehaald konden worden. Sterker nog, Evi en Merel lieten er eentje wegdrijven in een poging tot het bouwen van een hefboomconstructie. Ik zeg verder niks….en jij mag ook niets zeggen, want uiteindelijk bracht ‘jouw clubje’ het er het slechtst vanaf.

Gelukkig mochten jullie even uitblazen in een nabijgelegen café. Gezeten op een paar fijne plastic design stoeltjes maakte Rik bekend wat de uiteindelijke buit was : 4 vrijstellingen en 10 hernia’s. Voor wie die vrijstellingen waren dat wilde Rik verder niet vertellen. Sterker nog, in ruil voor € 2500,= konden jullie de vrijstellingen zelfs laten vervallen. Iets om over na te denken…. Ondertussen dacht ik ook na… over mannen met hoeden, een duizendpoot die door het beeld liep…wat is een aanwijzing en wat is beeldvulling? Genoeg research voor na afloop in ieder geval.

Fijn een stukje dansen…

Goed, met de bus onderweg naar jullie verblijf. Wil je overigens aan Evelien vragen of ze de volgende keer haar voeten niet op de stoel voor haar wil leggen? Dat doe je niet, toch? Net zo goed als dat je niet gelijk op de eerste ‘date’ oneerbare voorstellen doet tot bondjes. Zoals Rick Paul, die Nielson vroeg omdat ‘hij zo ontzettend enthousiast kan schrijven’. Die twee hebben een proefperiode afgesproken, bondtechnisch gezien. Jamie en Merel gingen zelfs nog een stap verder. Die hebben een basisbondje, wat zoveel inhoudt als dat je niet ‘vreemd’ mag gaan met de andere kandidaten qua onveilige informatie uitwisseling. Dus. Op naar de volgende proef.

Dé proef waarbij Nielson volledig door de mand viel wat mij betreft. Ik bedoel, je kunt wel zeggen dat je sexy bent als je danst, maar laat het dan ook zien. Even nog over Nielson hè…is bij mij ook zwaar verdacht. Niet alleen omdat hij in het begin een hele rare uitspraak deed (je moet niemand het idee geven dat je een dubbele agenda hebt), maar ook omdat na de Moltalk Kick Off, deze megahint zich voordeed.

Foto: Twitter

Doe er je voordeel mee zou ik zeggen.  Goed, over naar de dansvloer. Waar een aantal dansers in blauw fluweel (mag ik even een staande ovatie…30 graden, blauw fluweel…caramba) een salsa showballet verzorgden. Om vervolgens de kandidaten in groepjes ten dans te vragen. Complimenten overigens, want jij bent lekker los in de heupen hoor! Alleen volgende keer niet alleen naar de borsten kijken, maar ook opletten met wie je danst. Want dat was even spannend hè…toen jullie je eigen danspartner weer terug moesten vinden. Gelukkig vond je haar uiteindelijk nog in de hoek. Nikkie had het trouwens het makkelijkste deze opdracht, want van bovenaf heb je toch veel beter zicht op je danspartner. Enfin de hele groep had het goed, 10 x € 100 in de pot!

Snurken onder de sterren?

De volgende ochtend bij het ontbijt gooide Jamie gelijk even weer het dilemma van de vrijstellingen op tafel. En verrassend genoeg (of toch niet?) gaf jij gelijk aan waar jouw prioriteiten lagen: bij de vrijstellingen. En dus niet bij het geld. Mmmm…. een voorlopige stemming wees uit dat je niet alleen stond hierin, meer dan de helft ging er in mee. Maar, voorlopige stemming, dus de vraag bleef nog even open staan. Twee andere vragen trouwens: waarom was jij niet op de kamer bij Nielson? Waar sliep je dan in hemelsnaam? Of was je gewoon ultravroeg op…soort van bakkers beroepsdeformatiedingetje? En nog belangrijker, vraag 2: hoezo had jij een t-shirt aan met gekleurde fietsjes erop? Wist jij al welke opdracht eraan zat te komen? Juist ja, één met gekleurde fietsjes!

Jullie mochten oud-Hollands polonaisefietsen (dat kun jij wel hè, de polonaise?). Iedereen had een scherm achterop, waarop opdrachten verschenen en de laatste in de rij (Evelien) had een schermpje voorop met de klok. Nu kan ik wel gaan uitleggen dat jullie de opdrachten moesten volgen én moesten blijven fietsen omdat anders de opdrachten en de klok zouden veranderen, maar ik begin er niet eens aan. Wat een drama opdracht. Met je Chincakerk, je Jésuskerk en je Santa Barbarakerk. En je enveloppes. En al die ploeggenoten van je: wat een portoprutsers. Het is eigenlijk ongelooflijk dat er überhaupt nog € 300 werd verdiend. Bij toeval. Overigens…wiens briljante idee was het om Nikkie tot penningmeester uit te roepen? Een dame die beroemd is geworden met opmaken….dan vraag je er ook om hoor.

Alles is een hint…

Trouwens…over Nikkie: in de leader zag ik een auto van bovenaf met een YouTubelogo. Hoort dat bij een opdracht of is dat een subtiele verwijzing naar haar? Of word ik gewoon gek? Ik ging namelijk ook al de getallen op de muren optellen die op de locatie waar de test werd gemaakt stonden. 20 + 21 + 22 + 23 = 86. Geboortejaar van Sarah. En naar wie verwijst die oude trein? Of moet ik ophouden met overal een hint in zien? De executie was alles behalve echt spannend, iedereen is door naar volgende week. Kost wat, maar dan heb je ook wat. Evelien, Evi, Merel en Nikkie hadden de vrijstelling gewonnen dus één van hen is inderdaad door het oog van de naald gekropen.

De kop is eraf en het was weer ouderwets heerlijk. Nu tijd voor rewind & play en op zoek naar nog meer aluhoedjes voedsel. Hou je haaks Robèrt. En blijf er vooral nog even in, al is het maar voor mij!

Groetjes,

Yvette

Foto: AVROTROS