Ondergrondse post: briefje aan Sarah

Ondergrondse post: briefje aan Sarah

Geschreven door Yvette Neuschwanger

[caption id="attachment_60904" align="alignleft" width="265"] Bron foto: beeldbank AVRO TROS[/caption]

Hoi Sarah !

Beetje bekomen van de schrik? Jullie zagen het écht niet aankomen hè, deze uitkomst. Bijna iedereen had zijn/haar kaarten wel op Evi gezet en dan is uitgerekend zij degene die moet vertrekken. Gelukkig zat ze er zelf niet zo heel erg mee. Sterker nog, ze was zelfs een soort van opgelucht.

Jij ook? Dat je er nog in zit bedoel ik dan hè? Of wist je het eigenlijk al omdat je, nou ja hoe zeg je dat....de mol bent? Zo aan het begin van het spel is het verstandig om nog even te spreiden (vraag maar aan Evi) en ik heb naast Robèrt ook mijn pijlen op jou en een beetje op Niels gezet. Zeker na vanavond. Vertel je graag waarom.

Het regent aanwijzingen

Het begin van deze aflevering was voor mij weer een totale chaos. Ik zag een aap. Ik zag bananen. Een oud rangeerterrein, inclusief watertoren en talloze dakpannen, olievaten en ik wist mijn god niet meer wat ik voor hint moest aanzien en wat niet. Parkeer ik allemaal dus nog even. Over naar het spel. Wat even eenvoudig als ingewikkeld bleek. Jullie moesten vragen beantwoorden waarvan de uitkomsten allemaal getallen waren en vervolgens op een soort groot ouijabord met een groen vierkant aangeven. Twee anderen moesten daarvan dan een foto maken. In dit geval waren dat de Geer&Goor van dit seizoen (maar dan de leuke variant): Nikkie en Rick Paul. Hilarisch stel, big time fan hier. Maar voor mij ook gelijk geen verdachten meer, want bij dit spel hoor je als mol op de grond te blijven. Zoals jij zeg maar deed. Daar kon je liegen, fouten maken met rekenen (hè Robert -my middle name is Casio-) en verwarring zaaien. Wat goed lukte, gelet op de uitkomst.

Hoedje voor de mol

Opvallend, naast het gestuntel van alle grondtroepen, was de rol die Nielson direct pakte. Hij rende als een soort verkenner heen en weer om bij Nikkie en Rick Paul hun antwoorden op te halen. En NIEMAND, ik herhaal NIEMAND, rende mee, wisselende hem af of checkte e.e.a. nog even. Heel bijzonder. Zeker gelet op wat voor potje hij ervan maakte. Maar dat zagen jullie niet, jullie waren te druk met je verbazen over het feit dat Evi niet wist hoeveel zwemdiploma's ze had. En of ze ze wel had. Het antwoord is inmiddels bekend, nu ze aan het eind verzoop bij de test. Maar dit terzijde. Als kijker werden we niet heel veel wijzer, behalve dat jullie vragen over humor heel bewust overslaan, allemaal op zeer grote voet leven en eigenlijk iedereen wel lepeltje lepeltje ligt in bed. Desnoods met een kussen (hoeft niet Jamie, na jouw deelname aan Wie is de mol? ken ik genoeg dames die zich wel willen opofferen). De vraag over hoedenmaten vond ik zeer opvallend, zeker gelet op alle hoeden die vorige week voorbij kwamen in het programma. Is de hoed een hint? En zo ja: HOE(d) DAN?

Goed. Nikkie kwalificeerde zich met haar 4 prachtige shots glansrijk voor het programma 'Het perfecte plaatje'. En jullie kregen te horen dat slechts 2 van die foto's ook daadwerkelijk prijzen in de wacht hadden gesleept. Er was onweer, er was € 300,= en het was klaar. Op naar Brigada 43 (schoenmaat Nikkie by the way) voor een lekker drankje. Tijdens een diner uit plastic bakjes, want hé er wordt wel bezuinigd bij de publieke omroepen, werd er nog even geëvalueerd wat er allemaal mis ging. Dat wil zeggen: Sinan gaf feedback aan de groep. En we weten allemaal: feedback is een cadeautje. En omdat de waardering van de groep geheel wederzijds was, werd hij voor de volgende opdracht spontaan tot dictator gekroond.

Mission Impossi-mol

Het werd een opdracht met een heus laserparcours, hoe gaaf! Jij had er al zo lang op gewacht, zo vertrouwde je ons toe op beeld. Hoezo dat? Omdat je wist wat er kwam? Terwijl ik me zat te verbazen over die uitspraak heb ik ook jouw sieraden nog eens wat beter bestudeert. Het lemniscaat om je nek, teken van oneindigheid....de twee ringen die naast elkaar ook hetzelfde symbool vormen. Stille hints die aangeven dat jij de executies allemaal gaat overleven? Enfin, ik dwaal af. Jullie moesten één voor één het parcours bedwingen binnen 10 minuten. Voor iedereen lag er voor 2 weken zakgeld, op 2 verschillende plekken. Haalde je het binnen de tijd, verdiende je geld. Haalde je het niet of raakte je een laser, dan kon je naar het geld fluiten. Sinan toonde zich een ware leider en ging als eerste. En, zoals leiders dat vaak doen, hij communiceerde amper. Achteraf maakte hij dat wel goed hoor, hij had binnen nu eenmaal al zijn focus en aandacht nodig om zo goed mogelijk te falen.

Zijn opvolgster, Merel, deed dat niet, zij harkte vrij eenvoudig € 250 binnen. Niels en Nikkie (die nog twijfelde om en passant haar kont nog even te laseren) deden hun best, maar dat bleek niet genoeg. Net als Jamie, Evelien en....jij. Niet alleen raakte je een laser, je ging naar rechts terwijl Sinan had aangegeven dat jouw geld links lag. Bovendien liet je het geld liggen, maar pakte je het bordje met je naam erop. Wat dacht je? Leuk souvenir? Ik vind het maar verdacht. Net als het feit dat Rick Paul maar € 50 mee nam. Maar goed, alles beter dan niks. Robèrt had een balansdag en haalde heel evenwichtig € 125 binnen en Evi had, hoewel dat eigenlijk niet door de beugel kon (oh wat een slechte grap) haar hele BH opgevuld met de resterende ontslagpremie van Art. Heldin van de dag.

In het doolhof stond trouwens heel groot BM op de muur. Gezien? Staat dat voor de initialen van Robèrt denk jij? Of Bakker Meester (ipv meesterbakker, ik ben heel flexibel met hints doorvertalen). Of voor burgemeester? Was Sinan toch, die heel graag een dergelijke post in Nijmegen wilde bekleden? Het kan natuurlijk ook gewoon voor Bruijne Mol staan. Als in Evelien. Mmm...ik zag ook nog iets van Dido en de cijfers 10 en 11. Ga ik nog maar eens op broeden.

Uitslag psychologische test: gezakt

Voor het nodige entertainment kregen we thuis een rondje beeldentuin Colombia voorgeschoteld (Wat. Een. Lelijke. Beelden.) Maar goed, toch nog een beetje Art (ik mis 'm zo). In één van de shots zag ik een woud aan grote, witte pijlers. Op één van die pijlers zat een duif. Eén duif maar. Geplaceerd of toeval? Die krengen komen hier nl. met de hele schoonfamilie tegelijk aanvliegen. Anyway, omdat ik nu eenmaal overal hints zie, koppel ik deze duif graag aan Sinan. Hij heeft ooit de PAX Duif gewonnen, één of andere prijs voor de vrede. Ja, klopt, ik zie ze vliegen. En door....

Door naar een opdracht waar WIDM om bekend staat. Een heerlijke Mindfuck, een psychologisch vals spel. Jullie werden opgedeeld in vier groepen: 2 duo's en 2 trio's. Jullie kregen een bijzondere filmvoorstelling voorgeschoteld en konden op 3 andere schermen ook elkaar zien. De filmpjes bestonden uit eerder opgenomen interviews waarin jullie allemaal 1:1 met de redactie vragen behandelden als 'hoeveel geld heb je over voor een joker?', 'wat zou je kiezen, een joker of geld?' enz. enz. Halverwege gingen de schermen op wit en verscheen er een aanbod. Als iemand de kamer op dat moment zou verlaten zou hij/zij óf een joker óf € 50 óf € 150 óf € 250 voor de pot ontvangen. Leuk grapje: JULLIE ZAGEN NIET ALLEMAAL HETZELFDE OP HET SCHERM ! Heerlijk hoe iedereen over Niels heen viel toen hij opstapte om zo € 250 voor de pot te verdienen. Want ja, als jij € 50 op je scherm ziet....dan snap ik dat. En ik maar denken dat iedereen nu ongeveer wel weet hoe gemeen dit spel gespeeld wordt. Niet dus.

Sterker nog, Evi, Rick-Paul, Nikkie en Evelien bleven tot het laatst zitten. En zagen dus 'als je dit leest gaat er € 250 uit de pot' op hun scherm verschijnen. Dankzij Niels, Jamie en jij € 750 erin. Dankzij hen € 1000 eruit. Goede positie hier om te mollen ook, door net te doen alsof je voor het geld gaat. In de wetenschap dat nieuwsgierigheid of eigen belang bij dit soort spelletjes altijd wint. Robèrt, Sinan en Merel gingen voor de joker. Waar dus een dubbele bodem in bleek te zitten. Robèrt durfde niet nog een gok te wagen en heeft de joker bewaard en verzilverd bij de test. Sinan was zo stom om 'm ter plekke te openen, zodat iedereen kon zien dat er én geen vrijstelling in zat én hij dus ook geen joker meer had. Merel heeft 'm meegenomen naar haar kamer zodat ze er nog even over na kon denken. En om lepeltje lepeltje mee te kunnen slapen denk ik.

Evi voor allen, allen voor Evi

Goed. De test. Iedereen zat op Evi, Evi zat op 1 iemand, Evi kreeg rood. Meer woorden ga ik er niet aan vuil maken, want dan moet ik iets zeggen over die rare plant/stam achter Nikkie of gaan speculeren wie de andere 2 waren die de test zo slecht hadden gemaakt (want het was uiteindelijk een beslissing op tijd geworden) en daar heb ik allemaal geen zin in. Ik wil aan de slag met alle aanwijzingen die ik nog moet nazoeken. Zoals bijvoorbeeld de woorden 'Ver' en 'Uit' die los stonden bij de 1e twee opdrachten (Ver Tellen, Uit Stralen). Of alle getallen die langs zijn gekomen deze aflevering. Dus....aluhoedje op en door. Net als jij. Maar dat verbaast me zoals gezegd niet.

Tot volgende week!

Yvette