Ondergrondse post: briefje aan Rick Paul

Ondergrondse post: briefje aan Rick Paul

Geschreven door Yvette Neuschwanger Laatste update:

[caption id="attachment_61694" align="alignleft" width="285"] Bron foto: beeldbank AVRO Tros[/caption]

Ha die Rick Paul!

Wat een aflevering weer vanavond! Voor jou waarschijnlijk een beetje als thuiskomen, want eigenlijk is dit hele avontuur in Colombia natuurlijk gewoon één grote improvisatieshow. Maar ik vond het weer erg veel allemaal. Qua opdrachten en uitleg, maar vooral ook qua hints en verdachte acties. Alles wijst ineens naar iedereen.

Arghhh….ik word gek!

Nou ja, wie de mol ook is, hij of zij heeft in ieder geval goed gescoord deze aflevering. Als je na 2 opdrachten als groep € 350 kwijt bent doet de mol in ieder geval goed werk. Ik zeg je heel eerlijk, Rick Paul, ik weet het gewoon echt niet meer. Jij kan de mol zijn, maar evenzo goed één van die andere vijf. Zeker na vanavond.

Begon al met hoe jullie met elkaar in de bus zaten. Zat je expres bij het raam met dat rode noodhamertje op de ruit? Of was dat gewoon toeval? Grappig ook om te zien hoe iedereen lekker alleen zit, behalve Merel. Die was lekker dicht op Jammie Jamie gaan zitten. Snap ik.

Steentje bijdragen

De bus stopte bij Curití en daar begon ook jullie eerste opdracht. In alle eerlijkheid...moest wel even gniffelen. Afgelopen donderdag liepen hier nog meer dan 10.000 jongeren te demonstreren voor een beter klimaat en minder CO2 uitstoot en de AVRO Tros plempt jullie gewoon in een steenfabriek waar nog lekker the old fashion way op kolen wordt gestookt. Moet kunnen. Terwijl Rik jullie opdracht aan het uitleggen was, wist ik plots waarom ik Art eigenlijk echt miste....meestal snap ik zijn uitleg wel in één keer. Kan ook aan mij liggen natuurlijk. Maar als ik het goed begreep hadden jullie een half uur de tijd om tussen de stenen 5 opdrachten te vinden waarmee geld te verdienen was. Naast de 'standaard' beloning mochten jullie ook zelf per opdracht geld uit de pot inzetten. Dat kon je dan extra winnen óf verliezen.

Het eerste kwartier waren jullie kwijt aan de 'wel of niet opsplitsen'-discussie. Gelukkig was de redactie zo coulant de klok nog even niet te laten lopen. Het werd uiteindelijk opsplitsen in goed overleg. Niels en Jammie Jamie werden achtergelaten bij opdracht 1 waar ze moesten tellen hoeveel vierkanten ze zagen. Gedoemd te mislukken, dus jullie hebben als groep extra geld ingezet. Slim. Opdracht 2 was een bouwwerk van stenen (vingerafdruk + De Mol) dat nagemaakt moest worden, leuk voor later. Eerst door naar opdracht 3 waar zowaar Sinan plots actief werd! Hij ging een labyrint doorrijden per wals (zo'n Flinstonewagentje maar dan met bodem). Sarah werd zijn navigator. Voor zover ik kan beoordelen ging het H E E L  E R G  L A N G Z A A M...zoals het Sinan betaamt, maar werd deze opdracht wel tot een goed einde gebracht. [sarcasmemodus aan] Gelukkig was er hier geen extra geld in gezet. [sarcasmemodus uit]

Joker in je broekje!

Merel en jij hadden je op een 'zoek de 9 verschillen'-puzzel gestort. Ging best goed bij de eerste 7. Ik gok ook dat jullie er uiteindelijk 8 goed hadden, maar dat het verschil aan de achterkant nou net niet goed was. Ook niet heel logisch, om het tafereel van achteraf gade te slaan, doe je bij een gewone puzzel toch ook niet? Hier was € 250 extra ingezet, dus dat maakte in ieder geval wel het verschil in de eindafrekening. Jamie en Niels waren uitgeteld (haha, woordgrap) en gingen door naar opdracht 4 waarbij ze op zoek moesten naar het eind van de rode draad. Heel verdacht maar Jammie Jamie eiste bijna dat er wel extra geld zou worden ingezet, want er moest wel iets op het spel staan wilde hij scherp blijven. Uh pardon? Het werd uiteraard een fiasco waarbij beide heren er geen touw aan vast konden knopen, continu de draad kwijt waren en *vul hier zelf nog maar een paar woordgrappen in*. Zelfs met het loshalen van het touw en de hulp van Sarah lukte het niet. Net als het nabouwen van het bouwwerk waar jij, Sinan en Merel toch nog aan begonnen waren. Wees maar niet bang, ik zal niemand vertellen dat jij iets meer uit deze opdracht wist te halen (hé...uithalen, was dat niet de titel van deze aflevering). Wel frappant dat de joker onder de letter M van Merel lag trouwens ;-)

Uiteindelijk kwam Rik jullie uit jullie lijden verlossen. Er was in totaal 1 opdracht geslaagd, € 250 verloren en bleken ook 3 jokers in de steenfabriek te vinden. Na die boodschap vond er op last van Sarah direct een stripsearch plaats, waarbij Jammie Jamie zelfs zijn broek moest laten zakken (hè wat naar). Gelukkig was jij zo slim om die sjoelschijf met kapsones direct in je onderbroek te verstoppen (hoe dan? Onder je muts had mij logischer geleken). Of had je 'm misschien gewoon weggegooid omdat je 'm toch niet nodig hebt? Mmmm...

Colombiaans verstoppertje

De volgende dag stonden er in Barichara 6 TukTuks voor jullie klaar. Ik ga je eerlijk zeggen Rick Paul, ik heb nare ervaringen met die krengen. Spreek de naam ook meestal andersom uit. Ze gaan ook best snel StukStuk, zo bleek ook tijdens deze opdracht. Afslaan is hun tweede natuur. Enfin, de opdracht was simpel, Rik ging zich verstoppen en jullie moesten hem zoeken en enveloppes bij hem afleveren. Kwam je op tijd, ging de inhoud van de enveloppe in de pot. Kwam je te laat....juist. Jij was al helemaal euforisch hè Rick Paul? Dit was jouw moment to shine. Als eigen gekroonde koning kaartlezen zou jij dit varkentje wel even gaan wassen. Maar ja, er kwamen nog meer instructies. Zo mochten Merel en Jammie Jamie alleen maar linksaf, Sinan en Sarah alleen maar rechtsaf en jij en Niels alleen maar LinksRechtsLinksRechts. En dus dook toch iedereen maar op zijn eigen kaart. Waarbij het mij opviel dat Niels in beeld kwam waarbij zijn spiegelbeeld heel scherp werd weergegeven in zijn zijspiegel. Twee gezichten deze man?

Eigenlijk drie, want volgens hem zelf is hij ook nog een schele bever. Als het op richtingsgevoel aan komt dan hè. Hij ging ook vrij snel off road rijden, niet helemaal de bedoeling. Grappig ook hoe hij weer in beeld werd gebracht met de enveloppes met Mollogo in beeld recht onder zijn neus, terwijl ik later zag dat hij ze links in de TukTuk bewaarde...mmm. Sinan bewaarde helemaal niets, die reed zo hard dat zowel kaart, enveloppes als portofoon uit het voertuig vlogen. Geef die man gewoon een zitje en een stuur en hij wordt plots heel passief actief. Hij was dan ook als tweede bij Rik, na Jammie Jamie. En ook Merel kwam met gierende banden de hoek om. Op tijd. Drie binnen, drie te laat. Volgende instructie: zet de TukTuk stil en wacht op de volgende locatie. Had jij niet helemaal goed gehoord hè? Want jij reed alsnog naar locatie 1.

Via de porto werd locatie 2 doorgegeven. Ik puzzel trouwens nog op de coördinaten, je weet nooit of er een hint in verstopt zit. Locatie 1 was Carrera 7 en Kai (?) 2 en locatie 2 was 11 / 6. Puzzel anders even mee straks. Goed, iedereen ging op weg naar locatie 2. Niels had bedacht dat hij nu gewoon mocht gaan en staan waar hij wou, zonder restricties en kwam als één van de eerste aan. Telde niet, maar toch even leuk voor die jongen. Jij en Sinan deden jullie plicht, terwijl Merel en Jammie Jamie recht op een wegonderbreking afreden. Tot twee keer toe. Grappig hoe Jammie Jamie duidelijk wel heel goed het Spaans beheerst als het om spreektaal gaat, maar dat hij een KNALORANJE bord blijkbaar niet kan lezen. Lang verhaal kort: er werd € 550 binnengebracht en € 650 weggespeeld. Dus Sarah mocht weer geld aftikken bij Rik. Op naar de test.

Reddingslijn

Terwijl jullie de test maakten kregen wij in de tussenshots een gier te zien (weer een vogel....waren er de hele avond weer bij. Toch een hint naar Merel?) en daarna een schilpad (Sinan? Ik zeg verder niks...). Sarah had het al goed opgemerkt: er was wel een test, maar geen executie aangekondigd. De aap kwam al snel uit Riks mouw. Jullie kregen een kans om in twee teams schermen weg te spelen. Daarvoor was het noodzaak om in een groep terecht te komen die goed kan presteren onder druk. Niels en Sarah waren zo eerlijk om toe te geven dat zij de stresskipjes zijn van deze groep en dus werden zij opgesplitst. Jij kwam in het team met Merel en Niels en Sinan, Sarah en Jammie Jamie waren het andere team. Klaar voor de laatste opdracht!

Slik. Het bleek een zipline op 800 meter hoogte. In de stromende regen én met een geheugentestje voor onderweg. Soort van Max Boodschappenspel, maar dan iets spannender. Ik zet het je heel eerlijk, ik had het niet gedaan. En daarom dubbel zo stoer dat jij en drie anderen het wel aandurfden. En dan onderweg ook nog de rood-groene plaatjes onthouden in de juiste volgorde. Wat fijn trouwens ook dat Sinan en Niels niet bij elkaar in een groep zaten! Want die gingen niet. Snap ik heel goed.

Aluhoedje op en puzzelen...

Bij de executie hield ik wel even mijn hart vast hoor Rick Paul. Want nadat Rik had aangegeven dat jij, Merel en Niels veilig waren en hij heel geniepig zijn laptop uitklapte voor het andere team was ik best benauwd. Niet alleen omdat Jammie Jamie misschien het spel zou moeten verlaten, ook het gevaar dat ik al mijn punten in de poule zou verliezen was plots heel reëel. Gelukkig bleek mijn angst ongegrond, want ook het andere team had alles goed. En toen was de aflevering plots voorbij. Eigenlijk best onbevredigend, ook al is iedereen door. Terwijl jullie elkaar in de armen vliegen ben ik nu druk aan het puzzelen. Met de coördinaten van die locaties bijvoorbeeld, maar ook met die kleurencodes van de laatste opdracht. Zou zomaar morse code kunnen zijn. Al kom ik in dat geval niet verder dan een B en een W. Jij enig idee waar dat op zou kunnen slaan? Er is ook een theorie op Twitter dat je uit de volgorde van de schermen kunt opmaken wie er deze week eigenlijk een rood scherm had moeten krijgen. Redelijk geniaal gevonden wel. Ik verklap niks, spiek maar bij de bron.

Ach, laat ook maar. Kruip maar lekker bij je nieuwe kamergenootje. Die zal wel moe zijn, moest plotseling in actie komen deze aflevering en dat issie niet gewend.

Tot volgende week!

groet Yvette