Recensie: Dat verzin je niet!

Recensie: Dat verzin je niet!

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het is wel de week van de nieuwe programma's bij SBS6. Zondagavond ging het spelprogramma, Dat verzin je niet, van start. De presentatie is in handen van Gordon, die een prima spelleider is. Alles draait om twee kandidaten die tegen honderd mensen in het publiek moeten spelen. Wie gaat er uiteindelijk met (veel) geld naar huis? De kandidaten of toch het publiek?

De studio lijkt als twee druppels water op de studio van De Perfecte Vraag. Ook hier speelde een kandidaat tegen honderd tegenspelers. Alleen is de opstelling wel een beetje aangepast. De kandidaten hoeven overigens ook niet te staan, ze mogen op een stoel zitten. Gordon zit trouwens op een bank, ver weg van de kandidaten. Die afstand voelde je als kijker ook wel een beetje. Want waar kijk je nu eigenlijk naar? 

Dat verzin je niet is een quiz waar je niet slimmer van wordt. Sterker nog, je hebt werkelijk niets aan de antwoorden. Maar dat maakt Dat verzin je niet ook wel weer apart. Anders dan andere quizzen en spelprogramma's, dus dat is wel weer knap. Want een quiz zoals deze bedenken is ook wel iets. Je zou bijna letterlijk denken, dat verzin je toch niet? Maar dus wel, iemand heeft dat bedacht, iemand wilde een quiz zoals deze maken.

Stiekem lijkt het een beetje op een on-officiële opvolger van De Perfecte Vraag. Ook dit was een bijzondere spelprogramma. Die had dan weer veel weg van Een tegen 100, een quiz waar je wél iets van leert. Wat wil SBS6 nu eigenlijk met deze quiz bereiken? Is het puur voor het amusement? Is het puur voor de grap? Eigenlijk word ik er niet heel veel wijzer van. De kijker denk ik ook niet.

De uitleg miste ook wel een beetje. Dat verzin je niet begon vrijwel meteen, na een korte kennismaking van de kandidaten. Waarom ging Gordon niet meer in op de inhoud van deze quiz? Misschien is dat wel iets voor de tweede aflevering? Want er kunnen wel een aantal dingen anders. Overigens doet Gordon het wel leuk, zijn humor werkt toch weer aanstekelijk. Hij heeft er plezier in en dat straalt hij dan ook uit. Dat mag ook wel gezegd worden.

Verder is het jammer dat er geen interactie is tussen Gordon en het publiek. Af en toe had Gordon van zijn bank af mogen komen om de mening van het publiek te vragen. Dat verzin je niet wil geen standaard quiz zijn, dus doe dan ook niet standaard dingen. Verzin ook eens iets anders, zorg dat je als kijker wil blijven kijken. Maak van Dat verzin je niet iets speciaals.

Is Dat verzin je niet wel leuk om te kijken? Het is wel weer iets anders dan andere quizzen. Maar zelf wil ik toch iets opsteken van een quiz of spelprogramma. Van Dat verzin je niet leer je echt niets. 'Hier wordt maandag over gesproken bij het koffiezetapparaat' is wat er gezegd wordt. Wat valt er dan over te vertellen? Dat je weet dat de koeien van Queen Elizabeth een waterbed hebben? Deze informatie had ik niet hoeven weten.

Het is overigens ook wel bijzonder dat Dat verzin je niet zo weinig publiciteit heeft gekregen. Het is deze week een spannende week voor SBS6. In totaal kwam de zender deze week met vier nieuwe programma's. Vooral 6 Inside en DanceSing kregen heel veel publiciteit. Dat verzin je niet moest het met veel minder publiciteit doen. Een gemiste kans, want publiciteit had deze quiz wel mogen gebruiken.

Dat verzin je niet had het geluk om direct na The wall geprogrammeerd te staan. In The wall draait het allemaal om groene en rode ballen. Deze twee quizzen kun je dan ook totaal niet met elkaar vergelijken. Maar is het wel verstandig om deze op zondag uit te zenden? De concurrentie op zondag is niet mals, Heel Holland Bakt, Weet ik veel en Judas staan lijnrecht tegenover SBS6.

Misschien is het verstandiger om de spelprogramma's te verhuizen naar de woensdagavond. Op deze avond zijn, na volgende week, geen spelprogramma's meer te zien. Of wacht even totdat de concurrentie geen spelprogramma's meer heeft. Want opboksen tegen Weet ik veel van Linda de Mol is eigenlijk onbegonnen werk en nee Dat verzin ik niet! De kijkcijfers zullen niet heel erg hoog zijn. Maar misschien valt het ook wel mee. Maandag om 07.30 uur weten we het.

Dat verzin je niet is iedere zondagavond om 21.30 uur te zien bij SBS6.

Foto: William Rutten