Recensie: Is er een dokter in de zaal?

Recensie: Is er een dokter in de zaal?

Geschreven door Sebastiaan Boers

RTL 4 kwam donderdagavond met een nieuw spelprogramma, Is er een dokter in de zaal? De presentatie is in handen van Phillip Geubels, die al vaker bij RTL 4 te zien is geweest. Maar een programma presenteren is iets nieuws. Wat is het toch een goede teamcaptain hé? Want presenteren is meer iets voor presentatoren. Waarom Phillip op dit spelprogramma is gezet, is een groot raadsel.

Er wordt ontzettend veel gelachen. Misschien wordt er wel teveel gelachen. Er wordt nog meer gelachen dan in Lachen om home video’s. Terwijl de titel, Is er een dokter in de zaal, iets anders doet vermoeden. Als kijker zou je er iets van op kunnen steken. Maar het enige wat je als kijker te zien krijgt zijn vijf lachende mannen. Meer is het in feite niet.

Dus de kijker kan zich afvragen waarom die naar RTL 4 kijkt. Want echt een spelprogramma van niveau is het niet. Het is ook meer iets voor RTL 5 en niet voor RTL 4. Neem het spelprogramma, Een goed stel hersens, dat is nog best interessant om naar te kijken. Of Miljoenenjacht, ook een spelprogramma met spanning en inhoud.

De grappen de Phillip maakt zijn soms erg grof. Het is maar goed dat er geen ondertiteling in beeld is gekomen. Zijn interactie met Erik van Looy is misschien in België een groot succes. De twee kennen elkaar van de Belgische versie van De Slimste Mens. Daar werkt de interactie misschien beter dan bij ons in Nederland. Het is gewoon teveel van het goede.

Grappen maken over de gezondheid is niets iets om mee te spotten. Er wordt een beetje te veel gelachen om werkelijk alles. Ook om onderwerpen die totaal niet grappig zijn. Zelfs de echte dokter doet vrolijk mee. Waarom dit precies gebeurd is ook al een groot raadsel.

Verder is een spelprogramma er ook om dingen te leren. Wat leer je als kijker nu van Is er een dokter in de zaal? Dat er een hele rare manier van humor bestaat? Dat er vijf mannen zijn die heel veel kunnen lachen? Dat lachen gezond is, is algemeen bekend. Maar dan moet er ook wel iets zijn waarover je kunt lachen. Is er een dokter in de zaal mag per direct verhuizen naar RTL 5. Of naar NPO 3, dat mag ook nog wel. Want het heeft een heel groot NPO 3 gehalte.

Na het spelprogramma, Dat verzin je niet (te zien bij SBS6), had ik niet verwacht dat er nog een slechter spelprogramma gemaakt zou kunnen worden. Gelukkig laat RTL 4 zien dat ik mij heb vergist. Want Is er een dokter in de zaal? is misschien wel één van de raarste nieuwe programma’s van 2019. Het jaar is nog maar net begonnen, dat belooft nog wat voor de rest van het jaar.

Lachen is inderdaad gezond. Er mag zeker meer gelachen worden op televisie. Maar lachen om serieuze zaken is niet helemaal de bedoeling. Zelfs in het spelprogramma, Wie ben ik, wordt niet zoveel gelachen. Dus het lachen mag wel plaats maken voor kennis. Waarschijnlijk gaat dat niet gebeuren. Mocht dat wel gebeuren, dan brengt dat misschien een glimlach op mijn gezicht.

Is er een dokter in de zaal? Is iedere donderdagavond om 21.30 uur te zien bij RTL 4.

Foto: William Rutten