Recensie: De mannen van taal

Recensie: De mannen van taal

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

De mannen van taal is eigenlijk een hippere versie van Lekker Nederlands!’

Donderdagavond kwam SBS6 met het nieuwe programma, De mannen van taal. Een muzikaal programma waarin Nick & Simon het opnemen tegen Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven. De presentatie is in handen van Kim-Lian van der Meij. Maar eigenlijk is het programma niet helemaal nieuw te noemen.

Sterker nog, het komt mij heel erg bekend voor. Het is een soort kopie van Lekker Nederlands! Alleen lijkt Do ingeruild te zijn voor Kim-Lian. Ik vroeg mij toch een paar keer af waar Do gebleven is. Werkt ze überhaupt nog wel voor SBS6? Gelukkig doet Kim-Lian het ook heel leuk. Eindelijk een programma wat echt bij haar past. Gezellig, vrolijk, muzikaal net als zij zelf.

De studio is lekker ruim opgezet. Het is net een XXL-woonkamer vol gezelligheid. Het publiek zit er bijna letterlijk bovenop. Dat zorgt wel voor een bepaalde sfeer. Deze sfeer kan ik wel als positief beschrijven. Van dit programma kan ik echt genieten. Alleen snap ik niet waarom dit op donderdagavond uitgezonden wordt. Het zou veel beter op de zaterdagavond passen.

In De mannen van taal draait het allemaal om herschrijven van muziek. De teams geven elkaar opdrachten om van een bestaand nummer, de tekst aan te passen. Het zorgt ervoor dat de mannen creatief worden met taal. Vooral Jeroen en Dennis zijn sterren in het bedenken van nieuwe teksten. Ook qua zangstemmen hebben zij een streepje voor op Nick & Simon.

Na de opdrachten speelt Kim-Lian een soort Bingo spel. Hierbij viel op dat ze wel een beetje veel flirt met Nick (van Simon). De getallen die uit de Bingo molen vallen, zijn de punten voor de teams. Even was dat mij niet helemaal duidelijk. Ik schakelde iets later in dan 20.30 uur. Maar al snel wordt het duidelijk waar die Bingo molen voor bedoeld is.

De laatste opdracht is ook een hele bijzondere. De beide teams moeten in plaats van zingen, een telefoongesprek voeren. Het gaat om een gesprek naar aanleiding van een Marktplaats advertentie. Hierbij is het de bedoeling om de persoon die gebeld wordt zolang mogelijk aan de lijn te houden. Daarbij krijgen zij bonuspunten wanneer de persoon bepaalde woorden zegt.

Dus dat maakt De mannen van taal toch net even anders dan Lekker Nederlands! Misschien heeft SBS6 het idee afgekeken bij RTL 4. Want die zender haalt allerlei oude televisieprogramma’s terug op de buis. In feite doet SBS dat nu ook, alleen in een ander jasje. De mannen van taal is eigenlijk een hippere versie van Lekker Nederlands!

Ik moet wel zeggen dat ik hier vrolijk van word. Gewoon een gezellig spelprogramma vol muzikale hoogtepunten. Eindelijk weer eens een leuk programma bij SBS6. Is dit dan een programma dat goed gaat scoren? Al blijf ik erbij dat het beter op de zaterdagavond past. Toch is het ook wel weer gewaagd van SBS om het op donderdagavond uit te zenden.

De mannen van taal is zeker een aanrader om te gaan kijken. Kim-Lian lijkt eindelijk op haar plek. Want ze straalt uit dat ze plezier heeft met Nick & Simon en met Jeroen en Dennis. De humor van vooral Jeroen werkt erg aanstekelijk. Je merkt dat hij het goed doet bij het publiek én bij Kim-Lian. Dus wat dat betreft is het een mooie combinatie. Je vergeet bijna dat Do ooit tussen beide teams heeft gestaan.

De mannen van taal is iedere donderdagavond om 20.30 uur te zien bij SBS6.

Foto: Nick van Ormondt