Showbizznetwork interviewt: Bart & Bart (van Bed and Breakfast)

Showbizznetwork interviewt: Bart & Bart (van Bed and Breakfast)

Geschreven door Sebastiaan Boers

‘De bedscène werd om 18.00 uur opgenomen’

Het leven van Bart en Bart uit Dreumel, stond volledig op zijn kop. Zij hebben namelijk een aflevering van Bed and Breakfast (BenB) gewonnen. Maar hadden zij het van tevoren kunnen bedenken? ‘We hadden het wel verwacht ja, omdat wij dachten dat wij de enige waren met zoveel ruimte’, gaf Bart aan. Alleen tijdens de opnames was het toch spannend, omdat ook de andere twee BenB’s zo’n extra ruimte hadden.

Het is overigens een verrassing waar de BenB koppels naar toe gaan. In de auto lezen ze pas naar welke plaats zij gaan. De bedscène wordt altijd rond 18.00 uur opgenomen. Daarna vertrekt de crew naar het hotel. Vervolgens is het aan te koppels om aan het diner te beginnen. Helaas komt het diner nooit in beeld.

‘Kijk niet op social media’

De redactie van BenB gaf aan om vooral geen Twitter te lezen, want de hele aflevering wordt besproken op social media. Soms zijn er positieve reacties, maar ook vaak negatieve. Het weerhield Bart en Bart er niet van op toch even naar Twitter te kijken. Gelukkig moesten zij vooral lachen om alle reacties. De meeste waren overigens heel positief.

Social Media is belangrijk voor de BenB. Op Twitter werd de aflevering uitvoerig besproken. Dat vonden Bart en Bart heel fijn om te lezen. Langzaam maar zeker krijgt Bart ook Instagram onder de knie. Een buurvrouw leerde hem bijvoorbeeld om met hashtags te werken. Via alle kanalen komen de aanvragen dus binnen om maar een kamer te reserveren.

‘Van 26 uur filmen naar 50 minuten op televisie’

De koppels hebben zelf geen inspraak over de opnames. Er wordt voor bijna acht uur per dag opgenomen. De opnames duurden zes dagen voor één aflevering. Vervolgens wordt er veel gemonteerd en wordt er heel erg geknipt. Wat overblijft is een aflevering van ongeveer 50 minuten. Het is aan de crew van BenB om te bekijken wat goed genoeg is voor televisie. De opnames zijn wel pittig geweest voor de koppels.

Wanneer de promo op televisie verscheen, kwamen er wel kriebels. ‘Je hoort voor het eerst je eigen stem op televisie’. Bij de opnames hield de crew van BenB wel rekening met de koppels. Het programma is er vooral voor om elkaar opbouwende kritiek te geven. Het is niet te bedoeling om elkaar aan te vallen of af te branden.

‘Ophef rondom Ik Vertrek’

Onlangs ontstond er ophef over een aflevering van Ik Vertrek. De mensen die meededen, herkenden zichzelf niet terug op televisie. Volgens het koppel werden zij anders neergezet. Hoe kijken jullie daarnaar? ‘Soms weet je niet hoe jezelf over komt. Maar je weet dat je ergens aan meedoet en waar je tegenaan kan lopen.’

Waarom is BenB zo’n groot succes? ‘Mensen vinden het leuk om bij elkaar binnen te kijken. Het is ook kneuterig, langzame televisie en ook wel een beetje herkenbaar. Iedereen heeft wel eens in een hotel geslapen.’

De eigenaren van gelijkwaardige BenB’s worden van tevoren an elkaar gekoppeld, omdat de programmamakers gelijkwaardige BenB’s willen. Als eerste volgt er een telefonisch gesprek, na de aanmelding. Bij Bart en Bart is het heel snel gegaan. Ze waren pas drie weken open toen de crew langskwam. Sommige koppels moesten wel twee jaar wachten voordat ze aan de beurt waren. Wat je als kijker ziet is echt. Niets van de opnames is gespeeld of ingestudeerd.

‘De boekingen stromen binnen’

De koppels krijgen geen vergoeding voor hun deelname. Het kost niet, maar het is wel een mooi visitekaartje. Dankzij de opnames en de overwinning stromen de boekingen binnen. Soms moeten Bart en Bart ook boekingen afwijzen. Maar er wordt altijd gekeken naar een alternatief. Iedereen is meer dan welkom in de BenB van Bart en Bart. Het ‘verplichte’ uitje mogen de koppels zelf verzinnen. Dat wil het programma ook graag. De uitjes van Bart en Bart, onder andere het bezoek aan de gieterij, was helemaal zelf bedacht. Het uitje van de citygolf in Kampen werd bedacht door de crew.

‘De focus ligt nu bij de BenB’

Beide mannen hebben ook hun baan opgezegd. Zij hebben nu allebei hun handen vol aan de BenB. Mede door de uitzending hebben zij het ontzettend druk. De miljoenen kijkers willen dolgraag zelf ervaren hoe het is bij de BenB van Bart en Bart. Het is zelfs zo´n groot succes, dat voor sommige mensen momenteel geen plek is. Wel komen Bart en Bart met ideeën voor een ander moment.

Op social media ging het helemaal los. Zeker op Twitter en Facebook werden Bart en Bart overspoeld door lovende reacties. Het land van Maas en Waal en de omgeving kwam ook positief in het nieuws. Zeker in het dorp, Dreumel, zijn de mannen nu echt bekend geworden. Ze voelen zich een beetje BD’ers, bekende Dreumelnaren. ‘Zo ontzettend leuk hoe het dorp erop heeft gereageerd!’ De opnames hebben zeker bijgedragen aan het succes van de BenB.

‘Bart en Bart zijn BD’ers’

Het pand, waar de BenB zich bevindt, is enorm bekend in Dreumel. Iedereen van 40 jaar en ouder kent het pand. Daarnaast gaat het om twee mannen met drie kinderen. Tijdens de verbouwing van de BenB leerden Bart en Bart veel mensen uit Dreumel kennen. Iedereen bood hulp aan om de mannen te helpen. Bart had best wel mee willen doen aan Ik Vertrek, maar het programma volgde alleen mensen die naar het buitenland afreisden.

Het mooiste aan de BenB vinden Bart en Bart toch wel om voor mensen te zorgen. Dat is ook het doel voor beide mannen. Zij hebben nog af en toe contact met de andere koppels. Iedereen is natuurlijk druk met zijn eigen BenB, waardoor afspreken soms lastig is. De prijzen voor de BenB zijn niet al te hoog. Dat doen zij ook omdat ze graag mensen terug zien komen.

‘Mensen blijven terugkomen’

Het meedoen aan BenB is een goede zet geweest. Door het meedoen zijn er al een aantal mensen geweest die terugkomen bij Bart en Bart. Direct na de aflevering stroomden de boekingen binnen. Dat ging per mail, per telefoon, per WhatsApp en zelfs via Twitter (daarvan was recensent Sebastiaan de eerste).

Alleen bijna de ‘finale’ van BenB is er een extra cameraploeg aanwezig. Voor de rest wordt er slechts gewerkt met één crew. De opnames van het ontbijt waren rond half tien in de ochtend. Bij Bart en Bart moesten de andere koppels op hun kamer blijven. Het ontbijt werd geserveerd in de gezamenlijke ruimte. Het moest wel een verrassing blijven.

‘Alles is spontaan en niets gespeeld’

Alle opnames werden in één keer opgenomen. Er zijn geen ‘bloopers’ gemaakt waardoor alles heel natuurlijk overkomt. Alleen werd de auto scène één keer opnieuw opgenomen. Voor Bart en Bart was de camera op een geven moment niets raars meer. ‘Op een gegeven moment vergeet je de camera’s.’

Het is ook de kunst om goed te luisteren naar de gasten. Aan de hand van de wensen kun je zelfs tips geven, gaf Bart aan. Daarnaast is het ook fijn om een breed netwerk te hebben. Zo werken Bart en Bart ook samen met de lokale ondernemers. ‘Het is een win-win situatie’. Zo kunnen de bezoekers terecht bij café Aan tafel bij Jan voor een gratis kopje koffie, na een lunch of een diner.

De BenB van Bart en Bart is uniek door zijn huiselijke sfeer. ‘Kijk om je heen. Het is groter dan op televisie. Mensen voelen zich er meteen thuis. Het is praktisch ingedeeld en iedereen heeft de ruimte.’ ‘Iedereen kan hier onbezorgd genieten en iedereen geeft elkaar ook de ruimte.’ ‘Mensen met kinderen, stellen of alleen, iedereen is meer dan welkom.’

‘Zwemmen is straks ook mogelijk’

Wat willen jullie nog toevoegen aan de BenB? ‘Er komt een buitenzwembad die in juni opengaat.’ Zij willen na de zomer evalueren wat er goed ging en waar eventueel aan gewerkt kan worden. In november willen zij gaan klussen op de puntjes op de spreekwoordelijke i te zetten.

De mannen stoppen niet tot iets af is. Zij zijn niet zo van de lijstjes, maar werken wel hard voor hun doelen. Veel inwoners in Dreumel willen ook dolgraag meehelpen waar ze kunnen. Het dorp kwam positief in het programma naar voren. Daar profiteert iedereen bijzonder goed van. Het is dan ook gelegen in een bijzonder mooie omgeving.

‘Meedoen aan BenB zorgt voor meer bezoekers’

Door mee te doen aan BenB stegen de bezoekers op de website van Bart en Bart. Zo keken er tijdens de uitzending zeker 4400 mensen op de website. Het doet meer dan de mannen zelf hadden verwacht. Winnen van de aflevering was wel het doel. Je zet jezelf neer wat je hebt en waar je trots op bent. Dat gevoel wilden de mannen graag delen met de kijkers.

In het echt is de BenB van Bart en Bart nog beter. Op televisie krijg je een bepaald beeld van de BenB. Maar door het echt te ervaren ga je er heel anders tegen aan kijken. Sterker nog, het is in het echt nog beter dan op televisie. Gastvrij, vriendelijk, sociaal, open en met humor maken Bart en Bart een groot succes van hun BenB in Dreumel.

Overigens zijn er al vier nieuwe afleveringen van BenB opgenomen. Wanneer deze op televisie te zien zullen zijn, is nog niet bekend. Maar dat er een nieuw seizoen aan gaat komen is wel duidelijk. BenB is nog altijd op zoek naar eigenaren die mee willen doen aan het populaire programma van Max.

Foto: Sebastiaan Boers (bewerkt door Showbizznetwork)