Vooruitblik op eerste halve finale Songfestival 2019

Vooruitblik op eerste halve finale Songfestival 2019

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Het is dinsdagavond 14 mei 2019, de dag van de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. In totaal strijden er zestien landen voor een plek in de finale op 18 mei 2019. Van de zestien kunnen er maar tien door. Maar welke landen maken kans op een finale plek? Welke landen zijn vallen er meteen af? Het is de hoogste tijd voor Sebastiaan om de landen eens onder de loep te nemen.

Cyprus: Tamta - Replay

Als eerste is Cyprus aan de beurt. Zangeres Tamta zal haar nummer Replay laten horen. Het nummer is heel erg zomers. De melodie blijft zeker hangen en kan zo op de radio. Sky Radio zal er zeker om springen om het nummer voorbij te laten komen. De kans is vrij groot dat Tamta de finale gaat halen. Ik geef Cyprus dan ook zeker wel een 7.

Montenegro: D mol - Heaven

Als tweede treedt Montenegro op met D-Mol. Deze groep laat het nummer Heaven horen. Meteen is er al onduidelijk over de hoeveelheid bandleden. Want in de clip komen er steeds meer mensen bij. De piano invloeden zijn heel erg mooi. Maar het refrein gooit weer roet in het eten. Er is te veel variatie in het nummer, waardoor ik snel afgeleid raak. Ik acht de kans vrij klein dat zij doorgaan naar de finale. Met hakken over de sloot geef ik Montenegro een 6.

Finland: Daruda & Sebastian Rejman – Look Away

Finland is als derde land aan de beurt. Darude en Sebastian Rejman laten hun nummer Look Away. Het is een nummer met een vrij harde beat. Hierdoor valt de stem van de zanger in het niet. De melodie is veel te veel aanwezig, waardoor daar de focus komt te liggen. Waarom de zanger zijn handen voor zijn mond houdt in de videoclip, is mij een raadsel. Nee, ik ben geen fan van Finland. Helaas geen voldoende voor Finland, een 5.

Polen: Tulia – Fire Of Love

Polen mag als vierde optreden. Maar Tulia mag met haar nummer Fire Of Love meteen naar huis. Wat een Smurfenstemmen hebben zij zeg. Het klinkt werkelijk nergens naar. Het is een aan één stuk gejammer met totaal geen verhaal. Ik weet gewoon niet waar ik naar luister. Er gebeurt gewoon werkelijk niets. Het is puur wachten totdat Gargamel komt en hier een einde aan maakt. Dus veel hoger dan een 3 geef ik niet.

Slovenië: Zala Kralj & Gasper Santi - Seb

Slovenië komt met een prachtig nummer. Het land is als vijfde aan de beurt. Zala Kralj en Gasper Santi laten Seb horen. Het doet mij meteen denken aan Katie Melua. Een prachtig nummer, met een prachtige melodie. Even een moment van rust, tussen alle uptempo nummers. Het heeft zeker hit potentie in zich. Met gemak door naar de finale, dat voel ik gewoon. Natuurlijk krijgt Slovenië een mooie 8 als cijfer.

Tsjechië: Lake Malawi – Friend Of A Friend

Maar Tsjechië heeft pas echt een hit in handen. Lake Malawi treedt op met het nummer Friend of a Friend. Meteen bij de eerste seconden ben ik fan van het nummer. Misschien is dit wel hét beste nummer van de eerste halve finale. Nee, het IS het beste nummer van deze halve finale. Ik word er vrolijk van. Het heeft een uptempo melodie en het blijft goed hangen. Echt een kans om uit te groeien tot een Songfestival hit! Echt, ik geef hiervoor mijn eerste 9 van deze avond!

Hongarije: Joci Pápai – Az én Apám

Hongarije is land nummer zeven die mag optreden. Joci Pápai treedt op met het nummer Az én Apám. Het wordt in de eigen taal gezongen. Daar ben ik altijd wel blij om. Ik versta het dan wel niet, ik geniet er wel van. Wel komt het nummer een beetje laat op gang. De opbouw is dan wel weer goed. Klein kritiekpuntje, dat ‘Na na na’ is overbodig. Dat mag wel weggelaten worden. Toch geef ik hier ook een ruim voldoende voor, een 7.

Wit-Rusland: ZENA – Like It

Wit-Rusland komt met zangeres ZENA. Zij treedt op met het nummer Like It. Nou, ik vind er weinig leuk aan. Het is voor mij een soort combinatie tussen Shakira en Christina Aguilera. Het is een typisch popnummer, die het zeker prima zal gaan doen. Het nummer hoort wel thuis in de finale. De kans is vrij groot dat het ook gaat gebeuren volgens mij. Ik twijfelde best wel even, maar toch ben ik bereid om een 6 te geven.

Servië: Nevena Bozovic - Kruna

Land nummer negen in de halve finale is Servië. Nevena Bozovic zingt het nummer Kruna. Hier kan ik alleen maar heel kort over zijn. Schreeuwen, schreeuwen en nog meer schreeuwen. Het is werkelijk niet om aan te horen. Ik vind dit één van de slechtste acts van de avond. Ik zie het dan liever ook niet doorgaan naar de finale. Helaas kan ik niet hoger geven dan een 2.

België: Eliot – Wake Up

Dan komt België om de hoek kijken. Onze zuiderburen sturen Eliot met het nummer Wake Up. De beat vind ik heel erg sterk aanwezig. Het klinkt heel erg goed, in combinatie met de stem van Eliot. Het is een nummer wat zeker blijft hangen. Ik denk dat België zich met dit nummer ook wel plaatst voor de finale! Dat gun ik Eliot wel, meer dan sommige andere landen van deze avond. Ik vind dit toch echt wel een 8 waard.

Georgië: Oto Nemsadze – Keep On Going

Nou. Ik kan vrij kort zijn over Georgië Wat een drama stuurt dat land. Oto Nemsadze treedt op met haar nummer Keep On Going. Het klinkt werkelijk naar niets. Het is een beetje duister en een beetje eng. Ik word er gewoon een beetje bang van. Dat is volgens mij niet de bedoeling. Gelukkig is er ook nog een koor die van zich laat horen. Liever niet naar de finale. Helaas, niet hoger dan een 1.

Australië: Kate Miller-Heidke – Zero Gravity

Australië maakt het allemaal niet veel beter. Kate Miller-Heidke komt met haar jodel nummer Zero Gravity. Nou, het wordt er allemaal niet veel beter op. De beat is veel te overheersend in het nummer. Het is allemaal veel te veel van het goede. Ik raak hier niet echt onder de indruk van. Heeft Australië niets beter in huis? Sorry, maar weer een 1.

IJsland: Hatari -  Hatri Mun Sigra

Maar gelukkig kan het allemaal nog veel erger. IJsland spant de kroon met hun inzending. Hatari komt met het nummer Hatri Mun Sigra. Ik word hier echt heel erg bang van. Het is een soort groot sm-spektakel. Muzikaal is het totaal niet. Ik weet niet wat het wel is. Hier kun je maar weinig woorden aan vuil maken. Het is niet alleen slecht voor de stemmen van de groep, maar ook voor de oren van de luisteraars. Meteen terug naar huis! Mag ik lager dan een 1 geven? Jazeker, ik geef IJsland een 0,5!

Estland: Victor Crone - Storm

Van Estland word ik wel weer heel enthousiast. Victor Crone komt met het nummer Storm. De opbouw van het nummer is heel erg goed. Het ligt ook nog eens fijn in het gehoor. Er zit bovendien ook nog een soort power in, die heel aanstekelijk lijkt te werken. Hier word ik serieus heel erg vrolijk van. Met gemak door naar de finale van aanstaande zaterdag! Ja, de tweede 9 is een feit.

Portugal: Conan Osiris - Telemóveis

Helaas behoort Portugal niet tot mijn favoriete landen. Ik vind het wel heel goed dat ze in hun eigen taal aan het zingen zijn. De act, in de videoclip, is best wel lachwekkend. Ik kan er niet serieus naar kijker, als ik eerlijk ben. Conan Osiris doet een poging met het nummer Telemóveis. Wel is het een dappere poging om in de eigen taal te gaan zingen. Of het goed genoeg is, zelf denk ik van niet. Niet heel slecht, maar hoger dan een 4 geef ik niet.

Griekenland: Katerine Duska – Better Love

Griekenland is ook niet topfavoriet om eerlijk te zijn. Katerine Duska zingt het nummer Better Love. Haar stem is heel apart om naar te luisteren. Maar het is ook weer niet het slechtste van deze avond. Helaas voor Griekenland, maar ze gaan niet door naar de finale. Als ze wel doorgaan, dan mogen ze van mij laatste worden. Nee, ook hier kan ik geen voldoende voor geven, maar wel een 2.

San Marino: Serhot – Say Na Na Na

San Marino sluit de eerste halve finale af. Het is een heel grappig nummer. Serhot zingt zijn nummer Say Na Na Na. Het lijkt echt op een typische Duitse Schlager muziek. Ik vind het een heel fout nummer, maar ook weer goed. Vooral de melodie blijft heel erg hangen. Na één keer luisteren krijg je het niet meer uit je hoofd. Een voordeel voor San Marino is dat ze als laatste aan de beurt zijn. Zeker kanshebber voor de finale van zaterdag. Nou, laat ik positief eindigen. Ik geef Serhot toch wel even een 7.

Hieronder is mijn top vijf te zien. Het zijn de vijf landen (eigenlijk zes) waarvan ik hoop dat ze de finale zeker halen. Ik ben benieuwd of mijn top vijf ook echt doorgaat. We wachten het maar even af. Nu kijk ik ook al uit naar de tweede halve finale. Daarin is Ducan te zien, die ons land gaat vertegenwoordigen. Alle ogen zullen op hem gericht zijn.

Tot donderdag!

Top vijf:

  1. Tsjechië
  2. Estland
  3. België
  4. Slovenië
  5. San Marino / Cyprus

Foto: EBU / Bewerking door Showbizznetwork