Vooruitblik op tweede halve finale Songfestival 2019

Vooruitblik op tweede halve finale Songfestival 2019

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Het is donderdag 16 mei 2019 en dus tijd voor de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival. In deze tweede halve finale gaan zeventien landen de strijd met elkaar aan. Van deze zeventien kunnen er slechts tien door. Maar welke landen maken kans en welke misschien iets minder? Hier een vooruitblik van Sebastiaan, inclusief zijn persoonlijke top vijf!

Armenië: Srbuk – Walking Out

Wat een interessant begin van de tweede halve finale. Alsof er een soort Lady Gaga op het podium staat. Maar wanneer het refrein begint, vind ik het iets minder worden. Dan slaat de twijfel ineens toe. Ik weet ook niet waarom er ineens geschreeuw moet komen? Dat is wel bijzonder storend aan het hele nummer. Armenië krijgt van mij een 6.

Ierland: Sarah McTernan – 22

Alsof je naar Sky Radio luistert. Daar dacht ik meteen aan toen ik dit nummer hoorde. De stem doet mij erg sterk denken aan Colbie Caillat. Vooral van de gitaar word ik heel vrolijk. De melodie ligt fijn in het gehoor. Ik denk dat Ierland de finale zeker gaat halen. Ik word hier wel vrolijk van. Sarah krijgt van mij dan ook een 7.

Moldavië: Anna Odobescu – Stay

Het duurt heel even voordat het nummer, Stay, op gang komt. Na één minuut lijkt het dan eindelijk op te starten. Maar de minuut daarvoor is ronduit slaapverwekkend. De melodie vind ik dan wel weer fijn om naar te luisteren. Maar de stem van de zangeres stoort mij. Het is een beetje een treurige bedoeling allemaal. Voor Moldavië geef ik dan ook een 5, net geen voldoende.

Zwitserland: Luca Hänni – She Got Me

Kijk hier word ik nu echt vrolijk van. Wat een fijne zomerse melodie heeft dit nummer zeg. De melodie is heel herkenbaar. Ik kan het niet precies plaatsen, maar het komt mij wel ergens bekend van voor. Het is echt een hit voor op de radio. Het moet raar lopen wil Zwitserland de finale niet halen. Ik geef dan ook een dikke voldoende, namelijk een 8.

Letland: Carousel - That Night

Wat is dit nu weer? Katie Melua met een keelontsteking? Zo klinkt het allemaal wel een beetje hoor. Ik weet niet heel goed wat ik hier nog verder op moet zeggen. Het is gewoon vreselijk, er gebeurd maar weinig en het is een beetje saai. Nou, ik denk dat Letland de finale niet gaat halen. Het cijfer van mij is dan ook niet heel hoog, een 3.

Roemenië: Esther Peony – On A Sunday

Kan het, na Letland, nog slechter? Jazeker! Roemenië bewijst dat maar weer eventjes. Wat een vreselijk gejammer is dit. Het is zo slecht, dan ik het daar graag bij wil laten. Wat heeft het land hier nu bij gedacht? Hier gaan wij mee winnen? Is er niemand die deze inzending tegen wilde houden? Vooral het slot is heel erg eng. Maar ik vind snel dingen eng, dus dat kan ook aan mij liggen. Tenslotte nog even het cijfer, een matige 2.

Denemarken: Leonora – Love Is Forever

Wat een goed nummer stuurt Denemarken. De tekst spreekt mij heel erg aan. Het is zo’n nummer die je vaker wilt luisteren. Het lijkt misschien een beetje simpel, maar toch is het heel goed. Toch vind ik dat het wel opvalt in de tweede halve finale. Ook een stukje in het Deens is helemaal top. Ik kan hier echt van genieten. Het cijfer voor Denemarken komt voor mij uit op een mooie 7.

Zweden: John Lundvik – Too Late For Love

Zweden. Daar moet je voor oppassen. Wat in Zweden weten ze wel wat muziek is. Ook de inzending van dit jaar is heel erg goed. Wat een fijne stem heeft John en wat een sterke melodie. Het is een vrolijk nummer die met gemak de finale gaat halen. Misschien is het zelfs wel één van de grootste concurrenten van Duncan. Natuurlijk krijgt Zweden van mij een mooie 8.

Oostenrijk: PAENDA – Limits

Tja. Saai. Heel erg saai. Bijzonder triest wil ik bijna zeggen. Ik weet niet wat hier allemaal aan de hand is. Echt slechter vind je het vanavond niet. Ik weet niet hoe het live gaat klinken, maar ik word hier echt niet vrolijk van. Het is echt veel te hoog gezongen waardoor je zelf bijna geen lucht krijgt. Helaas, maar waar, moet ik Oostenrijk een 1 geven.

Kroatië: Roko – The Dream

Ineens staat er een (b)engel op het podium. Maar zingt hij ook als een engel? Nou nee, eerder naar een valse kraai. Het is veel te hoog en te veel geschreeuw. Het heeft niets met zingen meer te maken. Ik snap dat niet zo goed, waarom is dat schreeuwen nodig? Misschien iets minder schreeuwen de volgende keer? Helaas ook een onvoldoende voor Kroatië, een 2.

Malta: Michela – Chameleon

Het begin is heel apart. Ik vind het wel bijzonder om naar te luisteren. Totdat het refrein ingezet gaat worden. Dat is gewoon heel erg irritant. Dat klinkt werkelijk nergens naar. Het verpest gewoon het hele nummer. Malta mag heel snel naar huis gaan. Ik mag toch hopen dat ze de finale dan ook niet gaan halen hoor. Van mij krijgt Malta dan ook een 2 als eindcijfer.

Litouwen: Jurij Veklenko – Run With The Lion

Kijk. Eindelijk weer even een fijn nummer tussendoor. Dat mag ook wel na drie slechte nummers. Het is een erg goed nummer van Jurij. Ik word er heel erg vrolijk van. Het ligt bovendien goed in het gehoor. De kans is dan ook groot dat hij de finale gaat halen. Dat weet ik bijna wel zeker. Want luister de vorige drie landen nog maar even terug. Als cijfer geef ik Litouwen een 8.

Rusland: Sergey Lazarev – Scream

Alsof het nooit eens anders kan. Ook de inzending van Rusland moet zo nodig gaan schreeuwen. Wat is dat toch in de halve finale? De melodie is ook nog eens erg saai te noemen. Maar het zal raar lopen wil Rusland de finale mislopen. Er zijn vast genoeg mensen die er op gaan stemmen. Gelukkig stem ik niet op Rusland. Van mij krijgt Sergey dan ook een dikke onvoldoende, een 2. Zo!

Albanië: Jonida Maliqi – Ktheju Tokës

Eigen taal! Daar kan ik alleen al van genieten. Hoewel ik er niets van versta, vind ik het wel heel mooi klinken. Maar helaas is daar dan ook alles mee gezegd. Het nummer is voor de rest niet heel sterk. Ik weet niet heel goed wat ik hier verder van moet vinden. Toch wil ik niet een heel slecht eindcijfer geven. Alles bij elkaar is het toch zeker een 4 waard. Dat dan wel weer.

Noorwegen: Keiino – Spirit In The Sky

Nou ja, wat is dit een fijn nummer. Het lijkt wel op een nummer uit de jaren ’90! Eindelijk weer even een prettig nummer. Hier word ik weer heel vrolijk van. De melodie is erg aanstekelijk. Alleen waar komt het gebrabbel ineens vandaan? Dat is mij een beetje onduidelijk. Als dat weggelaten zou zijn, dan zou ik het zeker een 8 gegeven hebben. Maar inclusief het gebrabbel geef ik Noorwegen een 7.

NEDERLAND: DUNCAN LAURENCE – ARCADE

Ik zal even heel eerlijk zijn. In het begin was ik geen fan van Arcade. Ik moest heel erg wennen aan het nummer. Maar, wanneer je het vaker hoort, ga je er toch anders naar luisteren. Aan het nummer is niets slechts op te merken. Het staat bovendien bovenaan bij de bookmakers. Dus van mij krijgt Duncan natuurlijk een dikke 10! DOOR NAAR DE FINALE NATUURLIJK!

Noord Macedonië: Tamara Todevska – Proud

Het begin van Proud is heel droevig. Maar wanneer ik ernaar bleef luisteren, raakte ik wel onder de indruk. Het is echt een powersong geworden. De boodschap van het nummer komt ook wel even binnen. Daarnaast vind ik de instrumenten in het nummer ook heel goed. Een heel gevoelig nummer krijgt een goed eindcijfer, een welverdiende 7.

Azerbeidzjan: Chingiz – Truth

Waarom? Waarom is er zoveel melodie in één nummer gestopt? De melodie is zo erg aanwezig, dat het bijna storend is. Het hele nummer bestaat uit meer dan alleen de melodie. Nee, ik vind het geen fijne afsluiting van deze halve finale. Ondertussen hoor ik dat heel veel mensen fan zijn van Chingiz. Waarom? Ik snap daar werkelijk niets van. Ik geef echt niet hoger dan een 2 en dat vind ik al hoog genoeg.

Nu ik alle achttien nummers ken, is het tijd om de balans op te maken. Welke nummers maakten indruk, welke nummers zijn goed genoeg voor een plek in mijn top vijf? De keuze was niet heel erg moeilijk. Er zaten namelijk meer slechte nummers is dan goede. Dus dat werkt dan weer in mijn voordeel.

Mijn top vijf van de tweede halve finale:

1) Nederland
2) Zwitserland
3) Zweden
4) Litouwen
5) Noorwegen

Of deze vijf landen ook allemaal doorgaan is nog maar even de vraag. Even na 23.00 uur komt daar het antwoord op. Dan zijn de stemmen geteld en weten wij of Duncan één van de finalisten is. Daar gaan wij, op dit moment, natuurlijk wel van uit!

De tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival is vanavond vanaf 21.00 uur te zien bij AVROTROS op NPO 1.

Foto: EBU / AVROTROS / Bewerking door Showbizznetwork