Vooruitblik finale Eurovisie Songfestival 2019

Vooruitblik finale Eurovisie Songfestival 2019

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het is zaterdagavond, 18 mei 2019, tijd voor de finale van het Eurovisie Songfestival. In totaal strijden zessentwintig landen voor de overwinning. Wie gaat er uiteindelijk met de winst vandoor? Op dinsdag wisten tien landen zich te plaatsen, net als op donderdag. Daarnaast zijn er ook nog, zoals ieder jaar de ‘big five’ en de winnaar van vorig jaar, Israël. Sebastiaan neemt alle liveoptredens even door en doet een (voorzichtige) voorspelling, inclusief zijn persoonlijke top tien!

Malta: Michela – Chameleon

Het is aan Malta om de avond te openen. Maar of je daar als kijker blij van moet worden? Nou niet bepaald zeg. Het podium veranderd in een soort onderwaterwereld. Dit vind ik behoorlijk afleiden, in het nadeel van het nummer. Maar van de melodie word ik nu ook niet bepaald vrolijk. Ik gaf Malta als cijfer een twee en daar blijf ik nu weer bij.

Albanië: Jonida Maliqi – Ktheju Tokës

Wat een geschreeuw. Hier word je toch niets wijzer van? Door het geschreeuw versta ik er niets van. De melodie is dan gelukkig wel weer fijn om naar te luisteren. De combinatie van melodie en zang valt mij dan wel weer enorm tegen. Gelukkig krijgt Albanië wel een hoger cijfer dan Malta, namelijk een vier.

Tsjechië: Lake Malawi – Friend Of A Friend

Hier word ik heel erg vrolijk van. Het liveoptreden ging heel erg goed. De achtergrond deed heel erg denken aan zijn videoclip. Bovendien heeft Lake het heel goed gezongen. Hier staat echt een artiest op het podium. Ik gun Tsjechië wel een mooie tweede plek in deze finale. Als eindcijfer geef ik dan ook een mooie negen.

Duitsland: S!sters – Sisters

Hoe? Hoe is het mogelijk? Ik snap niet waarom Duitsland deze ‘zangeressen’ naar Tel Aviv stuurt. Solo klinken ze nog redelijk. Maar samen zijn ze gewoon vreselijk. Vooral het refrein is niet om aan te horen. Ik denk dat Duitsland heel weinig punten gaat krijgen van het publiek. Mijn stem gaat niet naar Duitsland. Gelukkig voor Duitsland zijn er slechtere landen. Dus geef ik als eindcijfer een twee.

Rusland: Sergey Lazarev – Scream

Kijk, dit is een verbetering. Ik vond Sergey in de videoclip niet heel sterk. Maar tijdens zijn liveoptreden ging het stukken beter. Hij speelde met de camera en zijn stem is meer dan goed. Daar ligt het zeker niet aan. Ik snap nu wel waarom Rusland in de finale staat. De achtergrond is ook nog eens heel sterk. Ik kan niet anders dan een voldoende geven, dus krijgt Rusland een zes.

Denemarken: Leonora – Love Is Forever

Simpel. Klein. Fijn. Drie kernwoorden die bij mij opkwamen. Even een moment van rust. Heerlijk genieten van een heel fijn nummer. De achtergrond is heel goed gekozen bij het nummer. Mooie wolken om bij weg te dromen. Hier word ik heel erg vrolijk van. Alles past gewoon heel goed bij elkaar. Zeker een kanshebber voor een plek in mijn top tien. Voor nu geef ik Denemarken een mooie acht.

San Marino: Serhot – Say Na Na Na

Is dit een grap? Is dit serieus? Wat is hier nu allemaal aan de hand? Ik weet niet of ik moet lachen, of moet huilen? Zoveel vragen die bij mij binnenkomen. De antwoorden hoef ik niet eens. Serhot vindt vooral zichzelf heel erg goed. Zijn enge lach geeft mij de kriebels. Ik word er bijna bang van. Hoe heb ik dit nu ‘leuk’ kunnen vinden. Nee, zo vals heb ik het nog niet eerder gehoord in deze finale. Ik kan niet veel hoger geven dan een twee. Want de melodie blijft wel erg lang hangen.

Noord Macedonië: Tamara Todevska – Proud

Wat een bereik heeft Tamara zeg! Ik vind het fantastisch! Hier komt echt power vanaf. Toch is het ook wel een beetje dramatisch, maar dat past bij het nummer. Misschien wel één van de beste zangeressen van vanavond. Ik durf hier wel een acht aan te geven. Daardoor eindigt Noord-Macedonië wellicht wel hoog in mijn top tien.

Zweden: John Lundvik – Too Late For Love

Een enorm sterk en uptempo nummer. Dit is misschien wel een grote concurrent voor Duncan. Het optreden ging dan ook heel erg goed. Met de vier achtergrondzangeressen erbij is de act helemaal af. Zweden gaat vast hoog eindigen, dat weet ik bijna wel zeker! Ook ik geef een hoog eindcijfer voor Zweden, namelijk een acht.

Slovenië: Zala Kralj & Gasper Santi – Seb

Opnieuw een vrij rustig nummer. Hier kan ik heel erg van genieten. Vooral omdat in de eigen taal gezongen wordt. De achtergrond leidt totaal niet af van het nummer. Ik word echt geraakt door het hele plaatje. Het is een nummer waar ik aan kan blijven denken. Net als Zweden krijgt Slovenië een acht als eindcijfer.

Cyprus: Tamta – Replay

Hier is dé zomerhit van 2019?! Maar of dat ook goed is voor de finale van het Songfestival? Nou nee. Wat valt Tamta live enorm tegen zeg. Het klinkt voor mij meer naar geschreeuw dan naar zang. In de videoclip leek het best aardig en gaf ik ook een zeven als cijfer. Maar van deze zeven blijft nu maar weinig over. Ik kan nu niet hoger geven dan een twee.

NEDERLAND: DUNCAN LAURENCE – ARCADE

KIPPENVEL. ECHT KIPPENVEL. Wat deed Duncan het goed! In het begin was ik geen fan van Arcade. Maar nu ik hem live zo gehoord heb wel. Ik heb echt genoten van Duncan. Wij mogen trots zijn op onze inzending. Hij kan het zo maar eens gaan winnen. Maar ik zal niet op de zaken vooruitlopen. Eerst afwachten wat de kijkers thuis ervan vinden. Van mij krijgt Duncan in ieder geval een TIEN!

Griekenland: Katerine Duska – Better Love

De achtergrond is bijzonder gemaakt. Dat is wat ik erop te zeggen heb. Wat valt Griekenland live enorm tegen zeg. Het is enorm vals gezongen en het is geen fijn nummer. Hoe Griekenland de finale heeft kunnen halen, is mij een raadsel! Meer wil en kan ik er gewoon niet over zeggen. Ik ga ook echt niet hoger geven dan een twee.

Israël: Kobi Marimi – Home

De melodie is wel aardig. De stem van Kobi is wel helder in het begin. Maar na een tijdje gebeuren er een hele boel dingen die ik maar moeilijk kan verklaren. Het is te hoog, het is te druk en ook nog een beetje opera achtig. Maar ik zal toch een voldoende geven en wel een zes.

Noorwegen: Keiino – Spirit In The Sky

Wat een fijn nummer stuurt Noorwegen! Ik denk hierbij meteen aan Lady Antebellum. De stemmen passen heel erg goed bij elkaar. De man met de diepe stem stoorde mij in de videoclip. Maar tijdens het liveoptreden viel het precies op zijn plek. Hier kan ik wel vaker naar luisteren. Als eindcijfer geef ik Noorwegen een acht.

Verenigd Koninkrijk: Michael Rice – Bigger Than Us

Een nummer met een boodschap. Dat is mij wel duidelijk. Alleen wordt de boodschap niet heel goed gezongen. Sterker nog, ik vind het gewoon niet mooi. Het valt erg tegen, maar ik wil Michael geen zware onvoldoende geven. Want de boodschap telt ook zeker mee, dus krijgt het Verenigd Koninkrijk een vier.

IJsland: Hatari -  Hatri Mun Sigra

Nee. Hier kan ik geen woorden aan vuil maken. Snel door naar het volgende land. Een zware onvoldoende. 0,5!!

Estland: Victor Crone - Storm

Het begin is even vals. Dat viel meteen erg tegen. Maar gelukkig herpakte Victor zich. In de videoclip komt hij overigens wel sterker over. Tijdens het liveoptreden ging de zang wel een beetje achteruit. Maar zijn gitaar maakt gelukkig een hoop goed. Dus het eindcijfer is en blijft een voldoende, een mooie acht!

Wit-Rusland: ZENA – Like It

Ik weet niet goed wat ik hiervan moet vinden. De zang vond ik best matig. Het is onverstaanbaar waardoor ik snel afhaak. In het begin was ik nog voorzichtig positief, maar nu niet meer. Een onvoldoende kan Wit-Rusland krijgen! Een lage drie, dat dan wel weer.

Azerbeidzjan: Chingiz – Truth

Ja, dat is wel een fijne stem. In het begin klinkt het totaal niet slecht. Maar na een paar seconden schrik ik weer. Het refrein is veel te hoog, alsof ik naar Modern Talking aan het luisteren ben. Nu vond ik dat stiekem wel grappige muziek. Maar in dit nummer vind ik het niet mooi. De opbouw was zo goed, maar het refrein verpest de boel weer. Gelukkig heeft Chingiz wel een leuk lach, dus dat beloon ik dan wel met een drie.

Frankrijk: Bilal Hassani – Roi

Een combinatie van Engels en Frans. Dat kan ik zeker wel waarderen. Ik vind de stem van Bilal ook best bijzonder. De piano vind ik ook heel sterk naar voren komen in dit nummer. Alles klopt aan het nummer. Dus ik denk ook wel dat Frankrijk het goed gaat doen in de finale. Van mij krijgt Frankrijk een ruime voldoende, een zeven.

Italië: Mahmood – Soldi

Opnieuw een fijn nummer om te luisteren. Wanneer een land in haar eigen taal zingt, ben ik bijna altijd wel om. Een andere taal op zo’n manier te horen vind ik wel speciaal. De melodie spreekt mij best wel aan. Hier kan ik wel vaker naar luisteren. Dus kom ik bij Italië ook uit op een voldoende, namelijk een zeven.

Servië: Nevena Bozovic – Kruna

Schreeuwen is het nieuwe zingen, toch? De stem van Nevena is wel bijzonder, maar dat geschreeuw is zo onnodig. Ik ben hier geen fan van, maar misschien is er wel een publiek voor. Hoger dan een twee zal ik dan ook niet kunnen geven.

Zwitserland: Luca Hänni – She Got Me

Wat een fijn popdeuntje komt hier om de hoek kijken. Zo bijna aan het einde van de avond komt er nog even een fijn nummer voorbij. Wat zeg ik, een heel erg fijn nummer. Opnieuw een nummer die goed blijft hangen. Hier kan ik echt van genieten, een fijne zanger, een fijn nummer, ja dit krijgt een voldoende hoor. Ik geef Zwitserland een ruime acht.

Australië: Kate Miller-Heidke – Zero Gravity

Wat is hier allemaal aan de hand? Waarom zijn er zoveel verschillende muziekstijlen in één nummer gepropt? Dat maakt het nummer van Kate ronduit slecht. Wat is het nu? Rustig? Uptempo? Opera? Ik kan het gewoon niet plaatsen. Hier kan ik dan ook niet van genieten. Het is geen nummer waar ik snel naar zal luisteren. Hoger dan een vier wil ik dan ook zeker niet geven.

Spanje: Miki – La Venda

Spanje mag de finale afsluiten. Dat doet Miki dan ook geheel in eigen kleur! Een best aardig popliedje in het Spaans. Een fijne afsluiter van deze muzikale avond. De kleuren op de achtergrond leiden wel een beetje af.  Maar desondanks blijf ik wel positief. Spanje krijgt van mij als eindcijfer een zes.

Nu ik alle nummers heb beoordeeld, heb ik een persoonlijke top tien gemaakt. Ik vond het een fijne avond met een aantal goede nummers. Helaas zaten er ook een paar (Duitsland, IJsland, Griekenland) tussen die ik minder sterk vond overkomen. Maar ik kijk nu even naar de landen waar ik wel van onder de indruk ben. Daar heb ik een persoonlijke top tien van gemaakt!

  1. Nederland
  2. Tsjechië
  3. Noord-Macedonië
  4. Denemarken
  5. Zweden
  6. Noorwegen
  7. Slovenië
  8. Estland
  9. Zwitserland
  10. Frankrijk

Of Nederland ook echt gaat winnen, is nog even afwachten. Maar ik denk dat de kans wel heel groot is. Helaas moeten wij nog even op de uitslag wachten. Waarschijnlijk wordt het wel na middernacht. Tot die tijd duim ik voor Duncan. Hij heeft én een prachtige stem én een prachtig nummer. Dus wat kan er nog mis gaan?

De finale van het Eurovisie Songfestival is vanaf 21.00 uur te zien bij AVROTROS op NPO 1.

Foto: EBU / AVROTROS / Bewerking door Showbizznetwork