Recensie: Zomer met Art

Recensie: Zomer met Art

Geschreven door Sebastiaan Boers

RTL 4 heeft een nieuwe late night talkshow: Zomer met Art. Presentator Art Rooijakkers mag van RTL proberen om de late avond te redden. Alleen lijkt het Art nog niet echt te gaan lukken. De kijkcijfers zijn nog niet echt een succes. Het kan natuurlijk nog gaan groeien, maar het lijkt er meer op alsof het de volgende flop is.

Art is de opvolger van Twan Huys, die ook geen succes boekte op de late avond. In de tussentijd was Bridget Maasland even te zien met De Zwakste Schakel. Maar zij moest nu plaats maken voor Art en zijn zomeravonden. Gelukkig is het wel een verschil met RTL late Night. Er zit meer beweging in, waardoor het wat fijner lijkt. Er is niet een standaard tafel met stoelen en een aantal gasten. Het is meer veelzijdig, wat natuurlijk een pluspunt is.

Iedere week heeft Art een sidekick. Deze eerst week was dat Richard Groenendijk. Of dat wel helemaal werkt, weet ik niet. Richard leek op sommige momenten wel over Art heen te willen lopen. Het gesprek werd compleet overgenomen, alsof het de show van Richard is. De twee lijken ook niet echt een klik met elkaar te hebben. Maar vanaf aanstaande maandag is er een andere sidekick. Wie weet gaat het dan een stuk beter.

Gelukkig heeft RTL wel de naam zodanig aangepast, dat het niet lijkt op RTL Late Night. Maar waarom moet de naam van een presentator in een programmatitel verwekt worden? RTL Late Night met Twan Huys werkte niet. Zomer met Art lijkt ook nog niet echt te werken. Waarom is er niet gekozen voor Zomerse avonden? De titel zal niet aangepast gaan worden, maar het is ook maar een idee voor volgend jaar?

Het is misschien ook een idee om iets anders te proberen op de late avond. Een talkshow werkt niet, dat bleek wel uit het recente verleden. Waarom komt RTL niet met een extra RTL Nieuwsuitzending? Met achtergronden uit het nieuws? Reportages uit het land en scherpe interviews? Bij de NPO werkt dat uitstekend. RTL hoeft niet iets te kopiëren, maar dat het anders moet, is wel duidelijk.

Een ander idee zou kunnen zijn quizzen. De Zwakste Schakel was een aardig succes voor RTL. Ik heb daar echt van genoten. De avond afsluiten met een quiz of spelprogramma is een prima idee. Dan zou RTL De Zwakste Schakel kunnen afwisselen met een andere titel zoals Bankgiro Miljonairs of Een tegen 100.

Is Zomer met Art wel serieus bedoeld? Is het niet allemaal een soort lichte talkshow? Moet het juist zo ‘simpel’ lijken? Want dat kan toch niet de bedoeling zijn? Een zender als RTL kan hier toch niet tevreden mee zijn? Er moeten zeker nog wel een aantal dingen anders. Het voelt wel een beetje alsof Art nog moet wennen aan zijn talkshow.

Toch gun ik het Art ook wel. Hij zit daar maar wel iedere avond en probeert er een goede show van te maken. Helaas draait een programma bijna niet meer om de inhoud, maar meer om kijkcijfers. De ‘media’ is meer bezig met de kijkcijfers van Zomer met Art, dan met de inhoud. Maar daar hadden zijn voorgangers, Humberto Tan en Twan Huys ook last van.

Maar of ik zelf iedere avond om half elf klaar zit voor Zomer met Art? De kans is vrij klein denk ik. Zeker wanneer Eva Jinek weer terugkeert met haar talkshow Jinek. Dat begint wel een half uur later, maar daar kijk ik eerder naar. Dus ben ik een echte ‘afhaker’.

Zomer met Art is iedere werkdag om 22.30 uur te zien bij RTL 4.

Foto: RTL